10 Marketingideeën voor bedrijfsevenementen

Geef inspiratie door deze 10 marketingideeën voor bedrijfsevenementen die verder gaan dan de typische beursstand. Met caravans door het hele land, zen-ruimtes, escape rooms met merknaam en meer.

Het is geen geheim dat live-evenementen waardevolle marketingkanalen zijn. Volgens de 2018 Event Marketing Benchmarks and Trends is dat precies het geval. Bovendien besteedt de gemiddelde chief marketing officer 24% van zijn totale jaarlijkse budget aan live-evenementen om diepere banden te smeden tussen merken en publiek.

Studie na studie heeft bewezen dat face-to-face-evenementen – mits goed uitgevoerd – aanwezigen onderdompelen in uw merkervaring, klantrelaties verbeteren, meer leads genereren en de waarschijnlijkheid vergroten dat prospects uw klanten worden.

Uw concurrenten weten dit ook. Terwijl u dit leest, zijn zij aan het plannen hoe zij de aandacht en omzet van uw klanten en prospects zullen trekken. Organisaties die bereid zijn een extra stap te zetten en verder te gaan dan de traditionele eventmarketingtechnieken zullen een concurrentievoordeel hebben.

Hier volgen 10 creatieve marketingideeën voor bedrijfsevenementen die uw eventstrategie zullen veranderen en verder zullen brengen dan de traditionele beursstand.

Zen Dens

Een ontspannen geest is een ontvankelijke geest.

Doordacht zijn voor de pijnlijke voeten van de bezoekers, hun hersenen en hun mobiele telefoon met lege batterijen kan een lange weg afleggen om van een bezoek aan uw stand een aangename ervaring te maken. Dit concept kan ook worden meegenomen op de weg, en zelfs in de lucht – de Mindfulness mobiele app bijvoorbeeld, die mensen helpt mediteren, deed dit toen ze samenwerkten met El Al Airlines om meditatie sessies aan te bieden tijdens vluchten.

Volvo's Event Marketing Product Showcase's Event Marketing Product Showcase

Volvo’s gebruikte deze zen event marketing-aanpak om hun nieuwe automodel te promoten. Bron: Volvo

Op dezelfde manier opende Volvo in Londen, Manchester en Edinburgh een eigen Zen Den-ervaring onder de naam Escape Your City ter ondersteuning van het nieuwe Volvo-model, de VXC60. Stadsbewoners konden in de Volvo pop-up terecht voor een ontspannende Zweedse massage, een beetje meditatie, een snelle yogales, hun creatieve aard tonen in een kunstles of een rondje hardlopen door de stad. Deze doordachte initiatieven waren voor Volvo een uitgelezen kans om hun nieuwste automodel onder de aandacht te brengen.

Artificial Intelligence

Wanneer heb je voor het laatst tegen je beursstand gepraat?

Artificial Intelligence heeft een ontelbaar aantal spraakgestuurde intelligente apparaten voortgebracht die onze levensstijl verbeteren. Je kunt Cortana, Siri of Alexa vragen wat voor weer het wordt, zodat je je de hele dag passend kunt kleden. U kunt een biertje in de ene hand hebben en een broodje in de andere, terwijl u uw Google home-apparaat vraagt om de lichten aan te doen. Binnenkort zullen dit soort apparaten alomtegenwoordig zijn, maar voor nu zijn ze nog uniek en trekken ze de aandacht.

Virtual Reality wordt nieuwswaardig Event Marketing

Op de 2018 International CES stonden spraakgestuurde assistenten in het middelpunt van de belangstelling. Bron: Currys PC World

Bedrijven maken al gebruik van chatbots. Op CES 2018 bijvoorbeeld stalen spraakgestuurde assistenten de show. In de niet al te verre toekomst kun je je voorstellen dat deze technologie wordt gebruikt op bedrijfsevenementen.

Een bezoeker vraagt je getoonde product welke functies het biedt. Het product is geprogrammeerd om de vraag te beantwoorden en voert vervolgens een gesprek met de bezoeker dat eindigt met het opnemen van de contactinformatie van de bezoeker voor een follow-up. Geen assistentie nodig.

Welk bedrijf denkt u dat bezoekers zich zullen herinneren? Het bedrijf waar ze niemand konden vinden om hun vragen te beantwoorden of het bedrijf dat een zelfondersteunende service had?

Pop-ups

Wanneer je klant niet naar jou kan komen, ga dan naar hen.

De SoHo-buurt in New York City staat bekend om zijn druk voetgangersverkeer. Magnum, een bedrijf dat ijs van hoge kwaliteit verkoopt in levensmiddelenwinkels, maakte op ingenieuze wijze gebruik van dit drukke gebied. Magnum marketeers openden een zomerse pop-up winkel waar ze unieke smaken van ijsrepen verkochten, zoals rozenblaadjes chocolade. Een van de vele populaire attracties was de aromabar, waar klanten hun reukzin prikkelden met de hoogwaardige ingrediënten van Magnum. De pop-up winkel was niet alleen een PR-bonanza, maar introduceerde ook de productlijn aan een groot marktsegment dat anders ontoegankelijk was.

Magnum's Immersive Product Event Marketing Popup's Immersive Product Event Marketing Popup

Magnum’s SoHo pop-up was een populaire hit onder de klanten. Bron: MC2

Organisaties die zich richten op B2B-eventmarketing kunnen ook baat hebben bij het opzetten van een pop-uplocatie. Er zijn momenten waarop je snel een impact wilt maken om een nieuw concept, product of dienst te laten zien. Soms passen de gevestigde conferenties en handelsbeurzen niet in uw schema, of misschien is er een kans op een speciaal evenement dat veel van uw beoogde prospects aantrekt.

Misschien bedient u een industrie of prospectgroep die beperkt in staat is om naar beurzen of conventies te reizen.

Puzzels oplossen

Houdini had het niet beter kunnen doen.

U heeft vast wel eens gehoord van escape rooms, een relatief nieuwe activiteit waarbij groepen mensen moeten samenwerken en zelfs wedijveren om uit een themakamer te ontsnappen. In de hoop om met hun fanbase, HBO marketeers gemaakt escape rooms op het SXSW festival met thema’s voor hun hit shows, VEEP, Game of Thrones, en Silicon Valley. Zowel fans als aanwezigen konden nauwelijks wachten om deel uit te maken van deze event branding-ervaring.

HBO Corporate Event Marketing op SXSW

HBO’s VEEP “The Office”- escape room op SXSW 2017. Bron: Adweek

Escape- of experience rooms bieden ook business-to-business bedrijven een kans om hun producten of merk onder de aandacht te brengen. U kunt het idee op de weg nemen als een tijdelijke pop-up of als onderdeel van uw betrokkenheid bij een conferentie of handelsbeurs. De enige beperking is uw eigen verbeelding.

Road Shows

Literatuurlijk. Stel je voor dat je baas op een ochtend naar je toekomt en je vertelt dat je bent uitgekozen om 110 dagen door de hele VS te reizen. Je zou waarschijnlijk glimlachen en denken hoe heb ik zoveel geluk gehad. En dan zegt je baas: “En je rijdt 18.000 mijl door rivieren, langs woestijnduinen, over rotsachtige bergpassen en over enkele van de meest verraderlijke ijzige wegen van het land.”

Dat is precies wat er gebeurde met meer dan 140 Toyota-ingenieurs. Toyota-managers wisten dat er geen betere manier was om klanten te laten zien hoe hun voertuigen presteren dan ze uit te proberen in de meest veeleisende omstandigheden in het echte leven. Onderweg ontmoetten ze honderden Toyota-rijders van alle leeftijden om hun verhalen te horen.

Toyota Corporate Event Product Roadshows

Toyota’s roadshow-ervaring. Bron: MC2

Dit illustreert de waarde van het betrekken van mensen van achter de schermen bij marketingcampagnes voor bedrijfsevenementen. Ga verder dan het vertegenwoordigen van uw organisatie met sales en marketing professionals. Door ingenieurs, ontwerpers of productmanagers de kans te geven om te spreken en te luisteren naar klanten en prospects, kunt u een unieke ervaring bieden aan de bezoekers van uw evenement.

Secret en VIP-evenementen

Niet zomaar aan iedereen vertellen. Exclusieve evenementen bieden de aanwezigen een speciale merkervaring, waardoor uw evenementen nog beter worden onthouden. Als u een uniek evenement organiseert, kunt u deze voordelen doorvertellen aan uw product of diensten. Geheime of VIP-evenementen kunnen worden uitgevoerd als onderdeel van een groter evenement, of het nu gaat om beurzen, festivals of gesponsorde evenementen.

De planners achter 4Moms, een fabrikant van kwaliteitsproducten voor kinderen, wilden de verkoop van een miljoen van hun Mamaroo® 4 babystoeltjes vieren. Daartoe nodigden ze een selecte groep uit voor een feest en terwijl de aanwezigen genoten van de festiviteiten, werden ze verleid om een ritje te maken in een Mamaroo® 4 voor volwassenen.

4Moms Inventive Product Event Idea

4Moms creëerde een volwassen versie van hun kenmerkende product. Bron: MC2

Rijders beleefden de beweging net zoals hun kinderen dat zouden doen. Bovendien doneerde 4Moms voor elke rit die een volwassene maakte een dollar aan Sweet Peas, een non-profit groep die zich inzet voor gezinnen met zieke en te vroeg geboren baby’s.

Productdemo’s zijn effectief. Productdemo’s voor een geselecteerde groep VIP’s of beïnvloeders? Corporate event marketing goud.

Virtual Reality, Drones en Remote Systems

Oh! My.

Technologie kan uw tentoonstelling of evenement vaak voorbij het traditionele brengen door het onverwachte te bieden. Caterpillar (Cat) deed precies dat op de CONEXPO-CON/ AGG Construction Trade Show in Las Vegas.

Of de befaamde bouwmachines van Caterpillar nog niet genoeg waren om het publiek in vervoering te brengen, lieten de organisatoren van het Cat-evenement ook videodrones boven de tentoonstelling vliegen, die beelden van het evenement op grote schermen door de hele tentoonstelling lieten zien. Bovendien demonstreerden ze gezichtsherkenningstechnologie en virtual reality om de machines in actie te laten zien.

Caterpillar Virtual Corporate Event

De tech-savvy Caterpillar-expositie op CONEXPO-CON/AGG 2017. Bron: MC2

Hoe topt u dat? Caterpillar vond een manier door een trailer op te stellen met een geavanceerd afstandssysteem, waarmee de aanwezigen op afstand een echte Caterpillar-machine in Peoria, IL konden bedienen. Het evenement trok duizenden potentiële en bestaande klanten die in contact konden komen met het merk door middel van een unieke ervaring die ze niet snel zouden vergeten.

Mobiele tentoonstellingen

Een rollende steen vergaart geen mos.

Mobiele ontwerpoplossingen zijn er in vele smaken. Het kan bijvoorbeeld een trailer zijn compleet met product displays zoals Mitsubishi Electric heeft gemaakt. Voor meer flexibiliteit volstaat een kleiner voertuig met glazen wanden, zoals Sweet Tarts gebruikte voor Comic Con en VidCon.

Otter's Mobile Corporate Event Marketing Ideas's Mobile Corporate Event Marketing Ideas

Otter’s mobiele tentoonstelling. Bron: MC2

Otter Products, een wereldleider in de bescherming van mobiele apparaten, kreeg nog meer mobiliteit en flexibiliteit met behulp van een “expositie in een doos”-concept. De marketeers van Otter creëerden een mobiele marketingtentoonstelling die voor zowel binnen- als buitenactiviteiten kan worden gebruikt, compleet met grafische afbeeldingen en productdisplays. Als een voordeel, let op de kosteneffectiviteit, het gemak van montage, en duurzaamheid van deze exposities – deze is gebruikt op zowel de Winter en Zomer X Games.

Sociaal verantwoordelijke evenementen

Het is gewoon het juiste ding om te doen. Bedrijven worden geïntegreerd in de lokale gemeenschap, en mensen hebben de neiging om organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen te respecteren. Maatschappelijk verantwoorde bedrijfsevenementen zijn een win/win voor bedrijven omdat ze een positief effect hebben op het leven van mensen terwijl ze sterkere relaties opbouwen met hun werknemers, klanten en prospects. Bedrijfsevenementen kunnen ook sociale mogelijkheden omvatten, zoals fondsenwerving.

Corporate Event Marketing Toyota2

Door deel te nemen aan maatschappelijk verantwoorde evenementen kon Toyota de inspanningen van het bedrijf onder de aandacht brengen. Bron: MC2

In dit geval schittert Toyota weer eens. Ter ondersteuning van The Environmental Media Awards, een evenement dat uitsluitend gewijd is aan het belonen van de milieu-inspanningen van entertainmentbedrijven, veranderde Toyota een traditioneel tankstation in een weelderig park waar gasten konden “tanken” met een natuurlijke ervaring die alle zintuigen beroerde. Specialisten waren beschikbaar om te praten over Toyota auto’s en de eigen inspanningen van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Er was zelfs een tarwegrasbar.

Festivals, beurzen en concerten

Ga waar de mensen gaan.

Festivals, beurzen, concerten en speciale evenementen, zoals de Kentucky Derby of de races op de Daytona Speedway, trekken een groot publiek. Coachella heeft een gemiddelde van 75.000 bezoekers per dag. De Balloon Fiesta in Albuquerque meldde dat 889.000 mensen het negendaagse evenement bijwoonden. De Daytona 500 in 2018 verkocht zijn 100.000 beschikbare zitplaatsen uit.

Het is zinvol om aanwezig te zijn op dit soort evenementen als het thema past bij het aanbod van uw merk. Het goede nieuws is dat er geen limiet lijkt te zijn aan het aantal high profile evenementen zoals deze.

Florida Hospital Corporate Marketing Idea Daytona

De ingang van het Florida Hospital bij de Daytona Speedway. Bron: Daytona Speedway

Florida Hospital, een van ’s lands grootste non-profit zorgaanbieders, begreep dit toen ze een omgeving creëerden bij de ingang van de Daytona Speedway. Toen de bezoekers binnenkwamen, werden ze begroet door een verkoelende waternevel en een videodak. De ingang bevatte een stromende waterval en ontwerpelementen die de aanwezigen een tuinachtige ervaring bezorgden. De hal ging verder met een sterrenhemelontwerp en ruime mogelijkheden voor berichtgeving. Betrokken raken bij andere evenementen buiten uw directe publiek, zal dienen om het bereik van uw bedrijf uit te breiden over verschillende doelgroepen.

Hoewel er veel andere marketingideeën voor bedrijfsevenementen zijn die u kunt implementeren, zijn de 10 die hier zijn opgesomd een goed begin! Als u op zoek bent naar meer inspiratie, bent u misschien ook geïnteresseerd in deze ideeën voor een ervaringsgerichte marketingcampagne.

Lees vandaag nog de opkomst van Moment Marketing!