Ekonomi Malaysia Catat Penyusutan Rekod 17.1% Pada Q2; Tanda Pemulihan Dilihat Pada Bulan Jun

BNM dan Jabatan Perangkaan hari ini mengumumkan ekonomi Malaysia menyusut 17.1% pada suku kedua (Q2 2020) berbanding suku yang sama tahun lepas (Q2 2019) dan mengalami kemerosotan 16.5% berbanding suku tahun sebelumnya (Q1 2020).

Perkara ini tidak menghairankan kerana berasaskan pemerhatian saya, Malaysia mengenakan lockdown antara yang paling ketat dan inilah kesannya.  Tetapi data KDNK turutan bulan April (-28,6%), (Mei -19.5%) dan Jun (-3,2%) menunjukkan bahawa kesan paling buruk telah berlalu (selagi tiada lockdown sekali lagi).

Bagi seluruh tahun, KDNK Malaysia dijangka merosot antara -3.5 hingga -5.5, dan diramalkan berkembang pada kadar antara 5.5 – 8.0 peratus pada 2021.

Berasaskan data leading indicator yang saya nyatakan sudah mula positif dalam artikel sebelum ini dan kadar pengangguran bulan Jun yang turun dari 5.3% kepada 4.9% serta beberapa data lain yang positif termasuk imbangan dagangan tertinggi, ekonomi Malaysia dijangka pulih secara perlahan-lahan pada separuh kedua tahun ini.

Berikut adalah link siaran akhbar Bank Negara Malaysia. Di bawah ialah infografik statistik daripada Jabatan Perangkaan Malaysia.

 

______________________________________

Online Course dan E-book Razali Razman. Klik untuk maklumat lanjut:

 

 

 

 

 

Unit Amanah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Membina Aset Kejayaan

Author: Razali Razman

Razali Razman ialah penulis kewangan, pelabur dan pengasas Rencana Ringgit. Beliau pernah menulis tiga buku dan tiga ebook termasuk 51 Petua Pelaburan Unit Amanah dan Membina Aset Kejayaan, Mencapai Kebebasan Kewangan. Kelayakan: MBA Kewangan (IIUM), Perancang Kewangan Islam (IFP) dan Sarjana Muda Perakaunan (UM). Klik di bawah untuk follow di Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *