8 Business Exit Strategies voor u om te overwegen

Wat is een Business Exit Strategy?

Een business exit-strategie is een plan voor wat er gaat gebeuren als u uw bedrijf wilt verlaten. Deze strategie beschrijft en schetst de vorm die de overgang zal aannemen. Net zoals u een businessplan hebt geschreven om uw bedrijf gedurende zijn hele leven te begeleiden, zou u er een moeten hebben dat het naar een einde begeleidt.

Uw bedrijfsonttrekkingsstrategie hoeft geen ramp of mislukking te betekenen, of zelfs dreigende actie – veel bedrijfseigenaren beginnen hun bedrijf zelfs met het uitdrukkelijke doel om er na een bepaald aantal jaren uit te stappen. Dat betekent niet dat ze minder toegewijde ondernemers zijn. Het betekent alleen dat ze een plan hebben.

Dit gezegd hebbende, als u nadenkt over uw exit-strategie, zult u niet alleen willen overwegen hoe u zult vertrekken, maar ook andere factoren die bij dit proces een rol spelen:

 • Wilt u geld verdienen als u uw bedrijf verlaat? Hoeveel geld zult u verdienen?
 • Wat gebeurt er met uw bedrijf na uw vertrek? Zal het worden voortgezet onder een nieuwe eigenaar?
 • Hoe lang zal uw exit duren? Wat voor soort overgangsperiode is ermee gemoeid?

Business Exit Strategies to Consider

Laten we eens kijken naar een aantal van de verschillende opties die u hebt in termen van een exit-strategie voor uw bedrijf. Uiteindelijk is er niet noodzakelijkerwijs een verkeerde of een juiste manier om uw bedrijf te beëindigen, maar er zijn zeker opties die beter voor u kunnen werken, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Laten we daarom eens kijken naar deze acht exit-strategieën en bespreken hoe ze eruit kunnen zien en wat de voor- en nadelen van elke optie zijn:

De erfenis in de familie houden

Veel ondernemers willen hun bedrijf op lange termijn in de familie houden, en dat betekent dat ze plannen moeten maken om het bedrijf op een bepaald moment over te dragen aan een kind of een ander familielid. Dit kan een aantrekkelijke exit-strategie lijken, omdat je in de loop der tijd opvolgers kunt opleiden. Zorg er alleen wel voor dat je familiebanden de volatiliteit en stress van bedrijfseigendom aankunnen.

Hoewel het bedrijf voor meerdere generaties in de familie houden de beste manier lijkt om je naam in het bedrijf te behouden, is het belangrijk om praktisch te zijn over wie echt de beste persoon is voor de baan van het leiden van je bedrijf.

Pros:

 • U kunt de persoon kiezen en voorbereiden die u wilt om uw bedrijf voort te zetten wanneer u vertrekt.
 • U hoeft zich niet volledig los te maken van uw bedrijf en kunt misschien aanblijven in een soort overgangsfunctie of voortdurende adviserende rol.

Cons:

 • Het is mogelijk dat u geen familielid vindt dat het bedrijf op zich wil (of kan) nemen.
 • Dit proces kan veel emotionele, financiële en algemene stress voor uw familie met zich meebrengen.
 • Werknemers, zakenpartners of investeerders steunen de persoon in uw familie die u kiest misschien niet.

Fuseren of overgenomen worden door een ander bedrijf

Met een fusie- of overnamebedrijfsuittredingsstrategie wordt uw bedrijf gekocht door of fuseert het met een bedrijf met soortgelijke of op één lijn liggende doelen als uw bedrijf. Afhankelijk van met wie u fuseert of aan wie u uw bedrijf verkoopt, kan deze methode flexibiliteit betekenen in termen van uw betrokkenheid, of de vrijheid om weg te lopen.

Het beste aan deze exit-strategie is misschien wel de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs van de verkoop, terwijl verkoop aan het publiek (een beursgang) uw bedrijf zou waarderen ten opzichte van de industrie.

Dit proces kan echter een lange tijd duren, als het al gebeurt. BizBuySell schat dat slechts 20% van de te koop staande bedrijven ook daadwerkelijk wordt gekocht. Als het uw droom is om te fuseren of overgenomen te worden, wilt u misschien een plan B hebben voor het geval dat.

Pros:

 • U kunt schoon schip maken met uw bedrijf (als u dat wilt).
 • U kunt onderhandelen over de voorwaarden, prijs en andere details van uw fusie of overname.

Cons:

 • Dit kan een tijdrovend, kostbaar en misschien zelfs onsuccesvol proces zijn.
 • Jouw bedrijf kan ophouden te bestaan zoals het ooit was – met een reeks mogelijke gevolgen die aan deze actie zijn gekoppeld.

Maak deel uit van een “Acquihire”

Verschillend van een traditionele overname, is dit exit-strategie business plan er een waarin een bedrijf uw bedrijf koopt, simpelweg omwille van het verwerven van de getalenteerde of bekwame werknemers.

Hoewel dit betekent dat uw “erfenis” misschien niet in naam blijft voortbestaan, zal het helpen zorgen voor uw werknemers. In dit geval moet u bij de onderhandelingen rekening houden met de specifieke behoeften van uw werknemers: Zij zijn tenslotte voor u komen werken, niet voor een andere organisatie.

Pros:

 • U kunt onderhandelen over de voorwaarden van deze bijzondere overname, wat hopelijk winst voor u betekent en een succesvolle toekomst voor uw werknemers.
 • U heeft een schone exit van uw bedrijf en hoeft zich geen zorgen te maken over aanhoudende verantwoordelijkheden of verplichtingen.

Cons:

 • Zoals we al zeiden bij typische fusies of overnames, kan dit proces kostbaar, tijdrovend en moeilijk zijn. Bovendien is het mogelijk dat u geen koper kunt vinden die geïnteresseerd is in een “acquihire”.
 • En, nogmaals, u verliest de erfenis van uw bedrijf zoals u het hebt gecreëerd.

Management of Employee Buyout

Hoewel het moeilijk kan zijn om vooruit te plannen voor veel van deze methoden, is het mogelijk dat wanneer u klaar bent om uit uw bedrijf te stappen, mensen die al voor u werken, uw bedrijf van u willen kopen. Aangezien deze mensen u kennen en weten hoe ze de organisatie moeten leiden, kan deze exit-strategie resulteren in een soepelere overgang en de loyaliteit aan uw bedrijf vergroten.

Bovendien, omdat deze personen al deel uitmaken van uw bedrijf en ze u waarschijnlijk zo goed kennen, kunnen ze u flexibiliteit bieden in termen van uw betrokkenheid – misschien willen ze u aanhouden als mentor of adviseur.

Pros:

 • U kunt uw bedrijf overdragen aan iemand die ervaring heeft in de organisatie – en die u hopelijk kent en vertrouwt.
 • Als u het bedrijf toch verkoopt, zou u in staat moeten zijn om wat geld te verdienen aan de deal.
 • Als u in een bepaalde hoedanigheid betrokken wilt blijven, zouden de werknemers die uw bedrijf kopen meer geneigd moeten zijn om iets te laten werken.
 • De erfenis van uw bedrijf zal enigszins intact blijven.

Cons:

 • Het is mogelijk dat u geen werknemer of manager kunt vinden die het bedrijf van u wil kopen.
 • U kunt merken dat deze veranderingen in het management moeilijk door te voeren zijn en een negatief effect kunnen hebben op bestaande klanten.

Verkoopt uw belang aan een partner of investeerder

Als u niet de enige eigenaar van uw bedrijf bent, is het mogelijk om alleen uw belang te verkopen aan een zakenpartner of andere investeerder. Dit kan een relatief “business-as-usual” exit-strategie zijn, afhankelijk van de koper.

Pros:

 • Uw bedrijfserfenis blijft intact en voor het grootste deel zou uw bedrijf als vanouds moeten blijven functioneren.
 • U kunt uw bedrijf volledig verlaten en hopelijk winst maken op de verkoop van uw aandeel.
 • U hebt te maken met een koper die u al kent en waarmee u al samenwerkt, wat betekent dat het proces veel gemakkelijker zou moeten zijn om te benaderen.

Cons:

 • Het is mogelijk dat u geen koper of investeerder vindt die bereid is om uw aandeel te kopen.
 • Het kan moeilijker zijn om in welke hoedanigheid dan ook betrokken te blijven bij uw bedrijf.
 • Het proces kan uiteindelijk controversieel worden tussen u en uw partner of investeerder, wat kan leiden tot een reeks potentiële problemen.

Take Your Business Public With an IPO

Veel ondernemers dromen ervan om op een dag hun bedrijf aan het publiek te verkopen met een grote winst. In het kader van de exit-strategie voor kleine bedrijven is deze methode echter zeker niet voor iedereen weggelegd – de zakelijke omstandigheden moeten precies goed zijn om deze optie mogelijk te maken.

Zelfs als uw bedrijf floreert, kan het zijn dat uw bedrijfstak het publiek niet aanspreekt op een manier die kopers van aandelen enthousiast maakt, waardoor uw bedrijf wordt gedevalueerd. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat beursintroducties zeer zeldzaam zijn: terwijl het aantal binnenlandse beursgenoteerde bedrijven in de VS eind jaren ’90 opliep tot zo’n 8.000 (op een totaal van miljoenen), is dat aantal de afgelopen jaren gedaald tot zo’n 3.600.

Dit gezegd hebbende, kan een beursgang echter zeer lucratief zijn, als het voor u mogelijk is en als de omstandigheden goed zijn.

Pros:

 • Van alle exit-strategieën die er zijn, is dit waarschijnlijk de strategie die u de meeste kans op een substantiële winst biedt.

Cons:

 • Dit is waarschijnlijk een van de moeilijkste exit-strategieën, omdat er bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn en er veel tijd, moeite en geld in gaat zitten.
 • Ga naar de beurs betekent ook intense controle van aandeelhouders en analisten, evenals een aantal eisen (zoals waardering van het bedrijf) die moeten worden voldaan en processen die moeten worden voltooid.
 • IPO-succes is zeer moeilijk en zeldzaam – vooral voor veel kleine tot middelgrote bedrijven.

Liquideer uw bedrijf

Zoals een exit-strategie business plan gaat, is dit de meest definitieve. Als u liquideert, sluit u uw bedrijf en verkoopt u uw activa. Dit gezegd hebbende, hoeft liquidatie geen nederlaag te betekenen, maar slechts het einde van een hoofdstuk.

Als u besluit dat dit is wat u wilt doen, bedenk dan dat u het geld dat u tijdens het proces verdient, moet gebruiken om eventuele schulden af te betalen en eventuele aandeelhouders uit te betalen. U moet er ook aan denken hoe deze optie van invloed kan zijn op werknemers, maar ook op klanten of cliënten die van uw dienstverlening afhankelijk zijn.

Pros:

 • U hoeft zich nooit meer zorgen te maken over het bedrijf, vrij van de ketenen die komen kijken bij het proberen te behouden van een erfenis.
 • Vergeleken met sommige andere exit-strategieën kan dit een van de eenvoudigste en snelste methoden zijn.

Cons:

 • U zult waarschijnlijk niet het grootste rendement op uw investering krijgen met deze optie.
 • Deze strategie betekent mogelijk het verbreken van relaties met werknemers, partners, klanten, en iedereen die betrokken is bij de dagelijkse of algemene activiteiten van uw bedrijf.

Ontkent faillissement

Voor zover kleine zakelijke exit-strategie planning gaat, is deze laatste methode de optie die je niet echt kunt plannen voor. Uiteindelijk wil niemand faillissement aanvragen, maar dit kan uw laatste redmiddel zijn als er iets misgaat (of als u er nooit in geslaagd bent om vooruit te plannen met een van de andere exit-strategieën die hierboven zijn opgesomd).

In feite komt de noodzaak voor een faillissementsaanvraag soms voordat u er klaar voor bent – maar in de levenscyclus van bedrijven is het niet het einde van de wereld. Hoewel uw bezittingen in beslag kunnen worden genomen en uw kredietproblemen opnieuw moeten worden opgebouwd, bent u van uw schulden en de last van uw bedrijf verlost als het echt slecht gaat.

Gelukkig genoeg is de mogelijkheid van een faillissement een van de vele risico’s die verbonden zijn aan het starten en bezitten van een bedrijf. Daarom, als de optie van faillissement een realiteit voor u wordt, zult u zeker willen zijn om precies te begrijpen wat er gebeurt als u zakelijk faillissement aanvraagt voor Hoofdstuk 7, 11, of 13.

Pros:

 • Deze officiële stap zal u verlossen van de verantwoordelijkheden en schulden van uw bedrijf.
 • U kunt verder met uw bedrijf en beginnen met het opnieuw opbouwen van uw krediet.

Cons:

 • Het is mogelijk dat u niet al uw schulden kunt kwijtschelden wanneer u een faillissement aanvraagt.
 • Een faillissementsaanvraag zal waarschijnlijk van invloed zijn op uw vermogen om in de toekomst krediet te lenen.
 • Dit proces betekent waarschijnlijk het voortijdige einde van relaties met iedereen die betrokken is bij het runnen van uw bedrijf, evenals klanten en klanten.

Belangrijke vragen om te stellen voor uw bedrijfs-exit-strategie

Dus, waar moet u beginnen als het gaat om het plannen van een exit-strategie voor kleine bedrijven? Hoewel veel van wat er uiteindelijk komt kijken bij uw exit-strategie uniek zal zijn voor uw bedrijf, zijn er een paar vragen die u uzelf kunt stellen om te beginnen met de ontwikkeling van uw exit-plan:

Wilt u voor altijd betrokken blijven bij het bedrijf?

Als u net begint met uw bedrijf, kan deze vraag bijna contra-intuïtief lijken. Toch, zelfs in een vroeg stadium van uw onderneming, is het belangrijk om realistisch te zijn – en dit betekent dat u ver in de toekomst moet kijken en een exit-strategie moet overwegen. Zelfs als u uw hele carrière hetzelfde bedrijf hebt gehad, zijn de meeste mensen van plan om op een bepaalde leeftijd met pensioen te gaan.

Heeft u uw bedrijf zo ingericht dat dit in de toekomst tot de mogelijkheden behoort?

Misschien weet u dat u een bedrijf maar maximaal 10 jaar kunt bezitten. Wat zou u het liefst willen dat er op dat moment gebeurt? Zou u nog bij het bedrijf betrokken willen zijn als u geen eigenaar meer was?

Dit zijn belangrijke vragen om voor uzelf te beantwoorden, zodat u de juiste plannen kunt maken. Het kan zelfs een goed idee zijn om elk jaar opnieuw te bekijken hoe u over deze vragen denkt, naarmate uw leven en plannen zich ontwikkelen.

Wat zijn uw financiële doelen?

Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Hoezeer u ook houdt van het concept van uw bedrijf of van het goede dat het doet voor de wereld, bijna elke ondernemer heeft financiële behoeften en doelen die meespelen in zijn bedrijfsplannen (helaas spaart bijna 70% van de ondernemers niet regelmatig voor zijn pensioen). Wat uw doelen ook mogen zijn, deze vraag zal een grote rol spelen bij de uitkomst van uw exit-strategie.

Hoe plant u eigenlijk een exit?

Veel ondernemers werken met adviseurs of professionals om hen te helpen de beste beslissingen te nemen, zoals een accountant of bedrijfsadvocaat. Dit gezegd hebbende, als je jezelf de eerste twee vragen hebt gesteld, kun je samenwerken met een professional voor hulp bij het ontwikkelen van een exit-strategie als onderdeel van je bedrijfsplan.

Op dat moment moet je aandacht besteden aan “de uitvoerbare items, zoals belastingen, deal structuur,” enzovoort. U moet ook de volledige waarde van uw bedrijf begrijpen om te begrijpen wat uw opties zouden kunnen zijn.

Kortom, het proces van exit-strategieplanning draait allemaal om het uitkristalliseren van uw persoonlijke en zakelijke doelen om de beste beslissing voor uw bedrijf te nemen op het juiste moment van exit.

Dit gezegd hebbende, als uw exit in de nabije toekomst is, moet u één plan kiezen en u daaraan houden. Maar als u de tijd hebt om vooruit te plannen (en zoals we al zeiden, moet u hier vanaf het begin over nadenken), is het een goed idee om meerdere opties te overwegen. Gelukkig zijn er talloze exit-strategieën waaruit u kunt kiezen als u nadenkt over de toekomst van uw bedrijf.

The Bottom Line

Op het einde van de dag, zoals het geval is met veel onderdelen van het runnen van een bedrijf, is er geen one-size-fits-all exit-strategie voor bedrijven. Uiteindelijk zal de exit-strategie die geschikt is voor u en uw bedrijf afhangen van een aantal verschillende factoren en kan veranderen of ontwikkelen naarmate u vordert in de levenscyclus van uw bedrijf.

Dit gezegd zijnde, echter, het beste wat u kunt doen met betrekking tot een exit-strategie business plan is om daadwerkelijk vooruit te plannen. Zelfs wanneer u uw bedrijf begint, moet u nadenken over de mogelijkheden om uw bedrijf te verlaten, als en wanneer de tijd daar is. Als u proactief nadenkt over dit proces – hoe het eruit zou kunnen zien, hoe het zou kunnen worden uitgevoerd en wat de gevolgen zullen zijn – is de kans groter dat u succes zult hebben wanneer het tijd is om uit elkaar te gaan.