De Lyncean Groep van San Diego

Peter Lobner

In 1975 fotografeerde ik met een Nikon F2 single lens reflex (SLR) filmcamera die ik twee jaar eerder had gekocht. De F2 werd door Nikon geïntroduceerd in september 1971, en was nog steeds Nikon’s top-of-the-line SLR toen ik hem kocht in 1973. Ik schoot op diafilm omdat ik hield van de kwaliteit van de grote geprojecteerde beelden. Ik was heel tevreden met mijn Kodak Carousel diaprojector en cirkelvormige dialaden, ook al namen die laden veel opslagruimte in beslag. Het afdrukken van dia’s voor familie en vrienden kostte tijd en geld, maar daar was ik aan gewend. Ik vermoedde toen nog niet dat er bij Eastman Kodak een revolutie op komst was.

Het eerste prototype van een digitale camera: 1975

In 1975 vond Steve Sasson de digitale camera uit terwijl hij bij Kodak werkte. Deze eerste digitale camera woog 8 pond (3,6 kg), kon 0,01 megapixel (10.000 pixels) zwarte & witte foto’s maken, en 30 foto’s opslaan op een verwijderbare digitale magneetbandcassette. Een beeld dat werd vastgelegd door de Fairchild CCD (charge coupled device)-sensor van de camera met 100 x 100 pixels werd in ongeveer 50 milliseconden (ms) opgeslagen in RAM (random access memory). Vervolgens duurde het 23 seconden om één beeld op de digitale cassetteband vast te leggen. Voor het eerst werden foto’s vastgelegd op draagbare digitale media, waardoor de beeldbestanden gemakkelijk snel naar andere digitale systemen konden worden overgebracht.

Sasson houdt eerste digitale camera vastSteve Sasson & de eerste digitale camera. Bron: MagaPixel

David Friedman, die veel hedendaagse uitvinders heeft geïnterviewd, heeft Steve Sasson in 2011 geïnterviewd. Ik denk dat u veel plezier zult beleven aan zijn korte video-interview, dat details onthult over hoe de eerste digitale camera werd ontworpen en gebouwd, op de volgende link:

https://vimeo.com/22180298

De opkomst van digitale camera’s voor consumenten: 1994

In februari 1994, bijna 20 jaar na Steve Sassons eerste digitale camera, introduceerde Apple de door Kodak geproduceerde QuickTake 100, de eerste digitale kleurencamera voor consumenten voor de massamarkt onder de 1000 dollar.

Apple Quicktake 100 Apple QuickTake 100. Bron: Apple

De QuickTake 100 kon digitale foto’s maken met een resolutie van 0,3 megapixels (hoge resolutie) of 0,08 megapixels (standaardresolutie) en de beeldbestanden opslaan op een intern (niet verwijderbaar) 1 MB flash EPROM (uitwisbaar programmeerbaar read-only geheugen). Op de EPROM kunnen 32 standaard- of acht hogeresolutiebeelden worden opgeslagen, of een combinatie daarvan. Eenmaal gedownload waren deze beelden met een bescheiden resolutie voldoende voor veel toepassingen die kleine beelden vereisten, zoals het plakken van een foto in een elektronisch document.

In de daaropvolgende jaren voor het millennium werden de consumenten- en professionele fotografiemarkten overspoeld met een enorm aanbod van snel verbeterende digitale camera’s en veel lagere prijzen voor instapmodellen. Terwijl mijn oude Nikon F2-filmcamera in de jaren zeventig jarenlang een topcamera bleef, waren veel pas geïntroduceerde digitale camera’s al verouderd tegen de tijd dat ze op de markt verkrijgbaar waren.

Voor een uitgebreid overzicht van de evolutie van de digitale fotografie verwijs ik u naar Roger L. Carter’s DigiCamHistory website, die een uitgebreide geschiedenis van film- en digitale fotografie bevat van de jaren 1880 tot 1999.

http://www.digicamhistory.com/Index.html

Filmcamera’s zijn dood – nou ja, bijna. Op 22 juni 2009 kondigde Kodak aan dat het zou stoppen met de verkoop van Kodachrome-film tegen het einde van 2009. Met uitzondering van de voortzetting van de productie van professionele film voor films, heeft Kodak na 74 jaar de filmbusiness verlaten. FujiFilm en verscheidene andere fabrikanten blijven een reeks afdruk- en diafilms aanbieden. Een beoordeling van de huidige stand van zaken in de sector filmfotografie kunt u lezen op de volgende link:

Manufacturers Talk about the State of the Film Photography Industry

De komst van cameratelefoons: 2000

In het nieuwe millennium maakten we kennis met een nieuw type camera, de cameratelefoon, die in 2000 voor het eerst in Japan werd geïntroduceerd. Er lijkt enige onenigheid te bestaan over de vraag wat de eerste cameratelefoon was. De belangrijkste kanshebbers zijn:

  • Samsung SCH-V200, die 0,35 megapixel foto’s kon maken en opslaan op een intern geheugenapparaat
  • Sharp (J-Phone) J-SH04, die 0,11 megapixel foto’s kon maken en elektronisch verzenden

Op dat moment maakten kleine digitale point-and-shoot camera’s doorgaans veel betere foto’s in het bereik van 0,78 – 1,92 megapixel (1024 megapixel).92 megapixel bereik (1024 x 768 pixels tot 1600 x 1200 pixels), met high-end digitale SLR’s die 10 megapixel foto’s (3888 x 2592 pixels) maken.

In november 2002 werd Sprint de eerste service provider in de V.S. een cameratelefoon aan, de Sanyo SCP-5300, waarmee 0,3 megapixel (640 x 480 pixels) foto’s kunnen worden gemaakt en die veel functies bevat die ook op speciale digitale camera’s te vinden zijn.

Sanyo SCP-5300

Sanyo SCP-5300. Bron: Sprint

In het najaar van 2003 introduceerde de Ericsson Z1010 mobiele telefoon de front-facing camera, die de gebruiker in staat stelde gemakkelijk een “selfie” foto of video te maken terwijl het beeld op het video display van de telefoon werd bekeken. Narcisten over de hele wereld verheugden zich! Een decennium later verheugden ze zich opnieuw na de uitvinding van de nu alomtegenwoordige, en irritante “selfie stick”.

Ericsson Z1010

Ericsson Z1010. Bron: www.GSMArena.com

Meer details over de geschiedenis van de cameratelefoon vindt u op de volgende link:

http://www.digitaltrends.com/mobile/camera-phone-history/

De opkomst van smartphones:

De IBM Simon uit 1993 wordt algemeen beschouwd als de eerste “slimme telefoon”. Hij kon functioneren als telefoon, semafoon en PDA (personal desktop assistant), met eenvoudige toepassingen voor agenda, rekenmachine en adresboek, maar zonder ingebouwde camera. Het belangrijkste kenmerk van de smart phone was de mogelijkheid om verschillende applicaties te draaien om de functionaliteit uit te breiden.

De eerste mobiele telefoon die daadwerkelijk een “smartphone” werd genoemd, was Erikkson’s concepttelefoon model GS88 uit 1997, die in 2000 leidde tot het Erikkson model R380. Dit was de eerste mobiele telefoon die op de markt werd gebracht als smartphone…..maar hij had geen camera.

Met de introductie van cameratelefoons en smartphones in 2000, en front-facing camera’s in 2003, duurde het niet lang voordat de meest populaire mobiele telefoons smartphones waren met twee camera’s. Nu, slechts 13 jaar na deze convergentie van technologie, lijken smartphones overal te zijn en deze apparaten hebben zich ontwikkeld tot zeer capabele hulpmiddelen voor foto- en videofotografie met hoge resolutie, alsmede fotobewerking en videobewerking met behulp van gespecialiseerde toepassingen die door de gebruiker kunnen worden geïnstalleerd.

Met deze mogelijkheden beschikbaar in een klein, geïntegreerd mobiel apparaat, is het geen wonder dat de verkoop van speciale digitale camera’s snel is gedaald.

Impact van mobiele telefooncamera’s op de verkoop van speciale camera’s

Hier volgt een vergelijking van de digitale beeldsensoren op drie representatieve moderne camera’s:

  • Nikon D800 DSLR-camera: 36 megapixels (7360 × 4912 pixels), FX full-frame (35,9 x 24,0 mm, 43,18 mm diagonaal) CMOS-beeldsensor
  • Sony DSC-HX90V compacte point-and-shoot camera: 18,2 megapixels (4896 x 3672 pixels), 1/2,3 type (6,17 mm x 4,55 mm, 7,67 mm diagonaal) CMOS-beeldsensor
  • Apple iPhone 6 camera’s: Hoofdcamera: 8 megapixels (3264 x 2448 pixels), 1/2,94 type (4,8mm x 3,6mm, 6,12 mm diagonaal) CMOS, Sony Exmor RS beeldsensor. Camera voorzijde: 1,2 megapixels

De FX-sensor van Nikon is net zo groot als het beeld van een foto zou zijn in een 35 mm filmcamera. Dit wordt een “volbeeld”-sensor genoemd. De meeste digitale camera’s hebben kleinere beeldsensoren, zoals te zien is in de volgende vergelijkingstabel.

Vergelijking van de afmetingen van digitale beeldsensorenBron: www.techhive.com

De beeldsensor van de IPhone 6 is kleiner dan die in de bovenstaande tabel. Toch kan de foto- en videokwaliteit behoorlijk goed zijn.

Voor meer informatie over beeldsensoren van digitale camera’s, zie het artikel van Jackie Dove uit 2013, “Demystifying digital camera sensors once and for all,” op de volgende link:

http://www.techhive.com/article/2052159/demystifying-digital-camera-sensors-once-and-for-all.html

De snelle kwaliteitsstijging van mobiele telefooncamera’s maakt kleine digitale camera’s overbodig, en heeft een dramatisch effect op de verkoop van speciale camera’s, zoals blijkt uit de volgende grafiek.

Screen Shot 2016-08-24 om 1.24.20 PM

Bronnen: Mayflower Concepts, petapixel.com

De bovenstaande grafiek geeft aan dat in 2014 slechts 40.000 dedicated camera’s van alle typen werden verkocht; ver onder de piek van ongeveer 120.000 eenheden in 2010. De grootste impact is geweest op compacte digitale camera’s, waarbij de DSLR-camera’s zich staande hielden, althans op dit moment.

Hoewel ik nog steeds van mijn huidige Nikon DSLR houd, moet ik toegeven dat ik een aantal high-end compacte digitale camera’s heb gevonden die de meeste mogelijkheden hebben die ik in een spiegelreflexcamera wil, maar in een veel kleiner pakket. Hoewel ik van mijn mobiele telefooncamera niet mijn primaire camera zal maken, kan ik de DSLR met pensioen laten gaan.

Immediate communicatie en privacy

De snelle opkomst van de smartphone werd mogelijk gemaakt door de uitrol van 3G en 4G mobiele telefoondiensten. Zie mijn post van 20 maart 2016 over de evolutie van cellulaire diensten voor details over de tijdlijn van de uitrol.

Met toegang tot capabele draadloze communicatienetwerken en een groot aantal foto- en videotoepassingen en -diensten, werden de camera’s op mobiele telefoons hulpmiddelen om afbeeldingen of video’s van wat dan ook vast te leggen en deze onmiddellijk via internet te communiceren naar een publiek dat de hele wereld kan omspannen. We leven nu in een wereld waar veel ongemakkelijke momenten worden vastgelegd, maaltijden worden gefotografeerd voordat ze worden opgegeten en er een behoefte is om een selfie te posten tijdens een evenement om te bewijzen dat je er echt bij was (en natuurlijk om indruk te maken op je vrienden). Dankzij de komst van de cloud kunnen al deze digitale fotografische herinneringen voor altijd online worden bewaard, of in ieder geval totdat je niet meer wilt betalen voor cloud-opslag.

rivacy is een ding van het verleden aan het worden. Wat er in Vegas gebeurt, wordt waarschijnlijk door iemand gefotografeerd en blijft, als je geluk hebt, in de cloud….. totdat het nodig is, of gehackt.

Ik denk niet dat Steve Sasson zich zo’n toekomst had voorgesteld toen hij in 1975 de eerste digitale camera uitvond.