Doet ooglaseren pijn?

Wat denk je als je ‘ooglaseren’ hoort? Denk je aan naalden die door je oog prikken en laserstralen die er gaten in branden? Maak je geen zorgen, want dit is niet minder waar. Bij een ooglaserbehandeling komen geen naalden aan te pas en er is zeker geen sprake van verbranding, omdat de laserstraal koud is.

Veel mensen hebben het idee dat een ooglaserbehandeling een riskant en pijnlijk proces is – een perceptie die voortkomt uit een gebrek aan kennis over hoe de operatie in feite wordt uitgevoerd.

Het ooglaserproces

Doet ooglaseren pijn

Laten we eens kijken wat er gebeurt tijdens een normale ooglaserprocedure:

Vóór de operatie

  1. De chirurg brengt verdovende oogdruppels aan in het oog van de patiënt.
  2. De chirurg zal vervolgens de oogleden afklemmen met een speculum om het oog open te houden tijdens de ingreep.

Tijdens de operatie

  1. De chirurg zal nu werken aan het blootleggen van het hoornvlies van de patiënt om het opnieuw vorm te geven. Bij PRK schraapt de chirurg het epitheel (het dunne laagje bovenop het hoornvlies) weg. Bij LASEK wordt het epitheel weggesneden en naar de zijkant verplaatst. Als ze LASIK uitvoeren, maken ze een flapje in het hoornvlies en tillen ze het opzij.
  2. Met het hoornvlies bloot, zal de chirurg de laser op het oog richten en beginnen het hoornvlies opnieuw vorm te geven.

Na de operatie

Als de patiënt PRK of LASEK heeft ondergaan, zal de chirurg het epitheel terugplaatsen en een zachte contactlens plaatsen om het op zijn plaats te houden.

Als de patiënt LASIK heeft ondergaan, zal de chirurg het hoornvliesflapje terugplaatsen en de patiënt hoogstwaarschijnlijk een beschermende bril geven om te dragen als hij naar huis gaat. Het flapje hecht zich op natuurlijke wijze binnen enkele minuten weer aan het hoornvlies. Een LASIK-patiënt krijgt ook oogdruppels om te voorkomen dat het oog te droog wordt.

Is er pijn voor de operatie?

Patiënten voelen geen pijn voor de operatie, omdat de chirurg eerst verdovende druppels in het oog doet om het oog gevoelloos te maken. Tegen de tijd dat de chirurg de oogleden van de patiënt openklemt, is het verdovingsmiddel uitgewerkt. Sommige patiënten vinden het idee van een klem op hun oogleden een beetje eng en vinden het misschien ongemakkelijk. Als u dit zelf ook vindt, kunt u zich het beste ontspannen. Vergeet niet dat u helemaal geen pijn zult voelen omdat uw oog met een verdovingsmiddel is behandeld. Uw chirurg zal u een licht kalmerend middel aanbieden als u zich erg angstig voelt voor deze fase van de ingreep.

Is er pijn tijdens de ingreep?

De laserbehandeling is over het algemeen pijnloos. Het verdovingsmiddel is volledig werkzaam, waardoor het oog volledig gevoelloos wordt. Sommige patiënten hebben gemeld dat ze een lichte druk op hun oog voelen terwijl de laser erop wordt toegepast. De laserbehandeling zelf duurt slechts 30-40 seconden, dus elk gevoel van ongemak zal minimaal en van korte duur zijn.

Is er pijn na de operatie?

Patiënten hebben verschillende ervaringen gemeld na een ooglaserbehandeling. Sommige PRK- en LASEK-patiënten ervaren een licht prikkend gevoel, terwijl anderen gematigde pijn voelen. Bij PRK-patiënten houdt het ongemak meestal op nadat het epitheel volledig is gesloten. Voor LASEK-patiënten is de herstelperiode korter.

LASIK-patiënten hebben het veel gemakkelijker als het op het genezingsproces aankomt, omdat de hoornvliesflap zeer snel geneest. De meesten ervaren in het ergste geval droogheid en een licht prikkend gevoel.

Hoe maak je je geen zorgen over je ooglaserbehandeling

Doet een ooglaserbehandeling pijn? Over het algemeen niet. Maar de beste manier om uw eventuele angsten te overwinnen, is om er met uw chirurg over te praten. Bespreek elke fase van de procedure zodat u weet wat u kunt verwachten. Als u op het punt staat een LASEK of PRK te ondergaan en u maakt zich zorgen over de pijn na de operatie, dan zijn er genoeg manieren waarop uw chirurg u kan helpen.

Bedenk wel dat de beste manier om u voor te bereiden op uw ooglaserbehandeling is om er zoveel mogelijk over te weten te komen, inclusief hoe het zal voelen en welke risico’s en complicaties er aan verbonden zijn.

Meer informatie vindt u in onze uitgebreide gids over ooglaseren.