Firemouth Cichlid (Thorichthys meeki) Care Sheet

Sharing is caring!

0shares
  • Share
  • Pin

With hundreds of different cichlid species to choose from, it can be a little difficult to narrow down the perfect one for your tank. The firemouth cichlid is a type of semi-aggressive cichlid from Central America whose brilliant fiery colors match its sometimes territorial behaviors. These fish are especially hardy and could be a great gateway fish into the semi-aggressive and more aggressive species available in the freshwater aquarium trade.

Keep reading to find out everything you need to know about firemouth cichlid care and keeping one of these fish in your own aquarium!

Firemouth Cichlid Care Guide

Name

Thorichthys meeki is commonly known as the firemouth cichlid. Ze maken deel uit van de Cichlidae-familie, samen met hun naaste verwanten, de Afrikaanse cichliden. Thorichthys meeki wordt echter nog verder onderverdeeld in de subfamilie Cichlinae, die cichliden omvat die alleen inheems zijn in Zuid-Amerika.

Nog verder gedifferentieerd, maakt Thorichthys meeki deel uit van het geslacht Thorichthysgenus, dat alleen die cichliden omvat die voorkomen op zeer specifieke locaties van langzaam stromende wateren tussen de Chachalacas rivier in Mexico en de Motagua rivier in Guatemala en Honduras. Dit geslacht telt in juni 2020 nog maar 9 soorten.

Natuurlijke habitat

Vuurvleugelcichliden komen voornamelijk voor op het schiereiland Yucatán in Mexico, maar kunnen ook worden aangetroffen in waterwegen in de noordelijke regio’s van Belize en Guatemala. Deze vissen worden aangetroffen in langzaam stromend en ondiep water, dat kan variëren in zoutgehalte (volledig zoetwater tot licht brak) en troebelheid (volledig helder tot modderig). Deze watermassa’s omvatten cenotes, beken, sloten en kleinere zijrivieren van rivieren.

Het substraat varieert ook sterk, van zand tot modder tot kalksteen. De watervegetatie is meestal schaars in deze gebieden, met algensoorten die meestal de typische zoetwaterbladeren vervangen. Vuurkeelcichliden kunnen zich ook verschuilen in afgebroken boomtakken en andere rotsformaties.

Invasieve soorten

De vuurkeelcichlide heeft zijn weg gevonden naar vele afgelegen waterwegen ver van zijn thuisbasis in Midden-Amerika, waar hij sindsdien een wijdverbreide invasieve soort is geworden. Thorichthys meeki is gemeld in Florida, Arizona, Hawaii en Puerto Rico; maar de populaties in Florida zijn de laatste jaren afgenomen en de waarneming in Arizona kan een eenmalige gebeurtenis zijn geweest.

In Hawaii echter, zijn populaties opzettelijk gevestigd in het Nuuanu Reservoir en hebben daar bijna 100 jaar gefloreerd. Aangenomen wordt dat deze vissen zijn geïntroduceerd door middel van het uitzetten in aquaria en/of dat zij mogelijk anderszins zijn ontsnapt uit commerciële viskwekerijen.

vuurvleugelcichlide

Identificatie

Deze tropische vissen danken hun gemeenschappelijke naam aan de opvallende rood/oranje kleur die ze hebben op hun onderbuik en onder hun kaak. De bovenste helft van deze vissen heeft een meer grijsgroene basiskleur met donkerder overlappende verticale strepen. Ze hebben ook zwarte vlekken vlak onder hun rugvin en aan de basis van hun operculum (kieuwdeksel). Hun bekken-, staart-, rug- en anaalvinnen kunnen accenten van iriserend blauw hebben, maar hun borstvinnen niet; ze kunnen ook enkele glinsteringen van dezelfde kleur hebben langs hun midden-laterale lijn over hun lichaam.

Volwassen vuurmondcichliden kunnen gemakkelijk worden gesekst, waardoor het kweken met gevestigde paren gemakkelijker is dan met sommige andere zoetwatervissen. Mannetjes hebben langere dorsale en anale filamenten en hebben een fellere en levendigere kleur tijdens de paaiperiode; mannetjes zijn over het algemeen groter terwijl vrouwtjes rondere buiken hebben.

Hoe groot worden firemouth cichliden?

De mannelijke firemouth cichlide blijft relatief klein en wordt slechts ongeveer 6-7 inches (15,2-17,8 cm) groot, terwijl de vrouwtjes slechts 4-5 inches (10,2-12,7 cm) groot worden. Met de juiste cichlidenverzorging kunnen deze vissen gemakkelijk 10-15 jaar oud worden, hoewel het veel vaker voorkomt dat de levensduur korter is ondanks uitstekende verzorging.

Vuurvlekcichlide tankvereisten

Hoewel deze vissen niet erg groot worden, vereisen ze dezelfde cichlidenverzorging en aandacht als andere verwante soorten, wat het plannen van uw droomaquarium iets moeilijker kan maken. Om je firemouth cichlide zo gelukkig en gezond mogelijk te houden, zul je hun natuurlijke omgeving zoveel mogelijk willen nabootsen in je aquarium.

Als je een paar firemouth cichliden wilt houden, is een 30 gallon (113.6 L) het absolute minimum. Als u ook andere vissen bij uw vuurmondslangcichlide wilt houden, dan is een minimum van 208,2 liter voldoende om de agressie te beperken.

In het wild worden deze vissen aangetroffen in water met een langzame stroming en schaarse vegetatie. Dit betekent dat deze vissen in het aquarium weinig tot geen extra waterbeweging nodig hebben naast die welke van het filter komt. De meeste hobbyisten kiezen ervoor om geen vegetatie in hun cichlidenaquarium te planten, omdat deze meestal ontworteld en anderszins vernietigd wordt. Als je echter toch wilt proberen om levende planten in je firemouth cichlide aquarium te introduceren, hebben sommige hobbyisten geluk gehad met het laten staan van Sagittaria in een pot zodat de wortels niet bloot komen te liggen.

In plaats daarvan zullen deze vissen een grote voorkeur hebben voor stukken kienhout en andere aquariumtakken die op een natuurlijke manier geplaatst zijn om schaduw te geven en plaatsen om te schuilen. Het substraat moet zanderig zijn en worden afgewisseld met grotere en afgevlakte stenen. Minder natuurlijke decoraties, zoals keramische bloempotten en plastic buizen kunnen ook worden gebruikt om extra schuilplaatsen te bieden in het hele aquarium.

Zogewenst kunnen deze vissen ook in een brak aquarium worden gehouden. Voor enkele ideeën voor brakwateraquariumgenoten kunt u hier onze lijst met 6 interessante brakwatervissen bekijken.

Waterwaarden

Hoewel de vuurvlekcichlide op verschillende plaatsen en ecosystemen voorkomt, zijn ze toch vrij precies over hun voorkeurswaterwaarden. Deze vissen doen het vooral goed in meer gevestigde aquaria en mogen nooit in een pas gerecycled systeem worden geplaatst. Regelmatig onderhoud van het aquarium is vereist, met maandelijkse vervanging van filtermedia en tweewekelijkse waterverversing om de waterwaarden onder controle te houden.

De vuurvlekcichlide heeft een stabiele watertemperatuur nodig tussen 21,1-27,8° C (70-82° F) met een pH tussen 6,5-8,0. Als je je firemouth cichlide in brak water huisvest, zorg er dan voor dat ook het zoutgehalte stabiel blijft.

Firemouth cichliden in een aquarium

Hoewel de firemouth cichlide wordt bestempeld als een semi-agressieve tropische vis, zijn deze cichliden eigenlijk een van de vriendelijkere soorten en kunnen ze goed samen met sommige zoetwatervissen uit de gemeenschap. Een paar goede tankgenoten zouden kunnen zijn:

Severum cichlide (Heros severus). Ook bekend als de gestreepte of heldcichlide, worden deze vissen vaak vergeleken met de discus (Symphysodon genus) vanwege de grote verscheidenheid aan kleuren die ze hebben. Severum cichliden kunnen ongeveer 25,5 cm groot worden en hebben een inhoud van 378,5 liter nodig als ze samen met andere vissen worden gehouden om agressie te beheersen.

Bloed papegaaicichlide. Een van de meest populaire cichliden hybriden is de bloed papegaai; deze vissen worden gewaardeerd om hun mollige gestalte en levendige rood-oranje lichamen. Deze vissen kunnen tussen de 17,8-25,4 cm (7-10 inches) groot worden en kunnen wel meer dan tien jaar oud worden! Ze zijn nogal schuw voor hun grootte en kunnen tijdens voedertijden worden weggeconcurreerd. Het wordt aanbevolen om bloedpapegaaien in minstens 208,2 liter (55 gallon) met andere zoetwatervissen te houden.

Yoyo loach (Botia almorhae). Loach is misschien niet je eerste idee als vuurvlinder cichlide tankgenoten, maar deze vissen zijn eigenlijk de perfecte grootte om niet als voedsel gezien te worden! Deze prachtig zwart gestreepte vissen worden ongeveer 5-6 inches (12.7-15.2 cm) lang en zullen zich ophouden in de richting van het substraat en de lage waterkolom van het aquarium. Denk eraan dat ze op een zachte ondergrond gehouden moeten worden om te voorkomen dat hun onderbuik gewond raakt.

Reuzendanio’s (Devario aequipinnatus). Hoewel de reuzendanio op een grotere en kleurrijkere versie van de zebradanio (Danio rerio) lijkt, hebben de twee scholenvissen maar weinig gemeen. Reuzendanio’s kunnen tot 10,2 cm lang worden en hebben de neiging een beetje agressief te zijn. Reuzendanio’s zijn populaire soortgenoten, omdat ze vuurkaakcichliden helpen om meer van hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Colombiaanse tetras (Hyphessobrycon columbianus). Deze vissen lijken op mini-piranha’s met hun rode vinnen en blauwachtig-zilveren lichamen. Colombiaanse tetra’s kunnen 6,6 cm (2,6 inch) groot worden en zwemmen graag in scholen met andere soorten tetra’s; ze zijn echter agressiever dan de meeste andere soorten tetra’s, dus zorg ervoor dat het temperament van de vissen overeenkomt.

Diamant tetra’s (Moenkhausia pittieri). Als u op zoek bent naar een meer decoratieve tetra, dan zal de oogverblindende diamant tetra precies goed schitteren. Deze vissen van 2 inch (5,1 cm) zijn eenvoudig in hun eentje, maar zien er spectaculair uit in een school. Hun veiligheid in aantal zorgt ervoor dat je firemouth cichliden er niet achteraan gaan, terwijl ze voor opwinding en beweging zorgen in het bovenste en middelste deel van de waterkolom.

Sommige hobbyisten hebben ontdekt dat het houden van tenminste vier of meer firemouth cichliden de neiging heeft om hun beste persoonlijkheden naar boven te halen. Deze vissen kunnen echter bijzonder agressief en territoriaal worden tijdens de paaiperiode, en verandering van gedrag moet zorgvuldig worden opgemerkt om mogelijke gevechten te voorkomen. Deze gevechten kunnen worden voorkomen door een groot genoeg aquarium te hebben, extra schuilplaatsen te bieden, en ervoor te zorgen dat de vissen goed worden gevoed met een dieet van hoge kwaliteit.

Tankgenoten die je moet vermijden

Een vuurmondcichlide zal niet aarzelen om een kleinere vis op te eten, zoals kleine soorten tetra’s of rasbora’s. Ze hebben ook de neiging om garnalen en slakken te eten, hoewel sommige hobbyisten geluk hebben gehad met het houden van hen met grotere slakken in het bijzonder.

Een van de meest voorkomende vragen die men tegenkomt is: Kunnen Midden/Zuid-Amerikaanse cichliden samen met Afrikaanse cichliden worden gehouden? Het korte antwoord is nee, dat kunnen ze niet. De vuurvlindercichlide is een van de minder agressieve soorten cichliden uit Midden-Amerika die momenteel in de aquariumhandel verkrijgbaar zijn, maar dit betekent niet dat ze compatibel zijn met Afrikaanse cichliden.

Het onderwerp van het mengen van Midden/Zuid-Amerikaanse cichliden met Afrikaanse cichliden wordt veel besproken in de aquariumhandel, zonder dat er een concreet antwoord wordt gevonden; de twee vissen komen uit totaal verschillende ecosystemen, en zouden normaal gesproken nooit samen worden aangetroffen; dit betekent dat ze verschillende aquariumbehoeften zullen hebben wat betreft waterparameters en dieetwensen. Sommige hobbyisten hebben echter succes gehad met het houden van specifieke Centraal/Zuid-Amerikaanse soorten met specifieke Afrikaanse soorten.

Niet alleen zullen de aquariumvereisten verschillen tussen de soorten, maar agressie zal ook een grote rol spelen. Omdat ze niet samen in het wild voorkomen, is niet te voorspellen hoe de vissen op elkaars aanwezigheid zullen reageren. Helaas eindigt dit meestal in een zeer vijandige omgeving waarbij een of meer vissen moeten worden verwijderd.

Kortom, we raden af om Centraal/Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse cichliden samen in één aquarium te houden, zelfs als het aquarium groot genoeg lijkt om de twee comfortabel te huisvesten. Er zijn genoeg andere Centraal/Zuid-Amerikaanse soorten die het prima zouden doen met je vuurvlekcichlide!

Gedrag van vuurvlekcichliden

Zoals met alle cichliden, moet er speciale aandacht worden besteed aan het opzetten van systemen die door cichliden worden gedomineerd. Voor het grootste deel blijven deze vissen in de middelste waterkolom. In groepen hebben ze de neiging zich losjes te bewegen en met elkaar om te gaan, mits ze voldoende zwemruimte krijgen.

Zijn vuurmondcichliden agressief?

Terwijl de vuurmondcichlide wordt beschouwd als een van de minder agressieve soorten Centraal/Zuid-Amerikaanse cichliden, zijn ze toch een toonbeeld van typische cichlidenagressie tijdens de paaiperiodes. Tijdens deze perioden worden ze bijzonder agressief en lopen ze meer kans om andere vissen lastig te vallen en eventueel te doden. Daarom moeten ze alleen gehouden worden met cichlide-compatibele bakgenoten zoals hierboven vermeld.

Vierviscichliden dieet

Vierviscichliden zijn omnivoren en hebben een gemengd dieet nodig van plantaardig en dierlijk voedsel. Gelukkig hebben deze vissen de neiging om alles te eten wat ze toevallig tegenkomen, wat voedertijd een beetje makkelijker maakt.

Als je aquarium een zanderig substraat heeft, kun je deze vissen schepjes substraat in hun bek zien nemen en dan het zand door hun kieuwen uitdrijven; dit is een vorm van filter-feeding die hen in staat stelt om detritus dat in het substraat is gemengd te verwijderen en te verteren. Als je levende planten in je aquarium hebt met blootliggende wortels, kan het ook zijn dat je vuurmondcichlide daar aan zit te peuteren (of gewoon thuiskomt in een beplante bak zonder planten!).

firemouth cichlid

Wat eten firemouth cichliden?

Het voedsel dat van nature in je aquarium voorkomt, zoals dat van detritus van het substraat of plantenwortels, mag echter nooit het hoofdvoedsel van je vissen zijn. Firemouth cichliden moeten een assortiment levend, diepgevroren en gedroogd voedsel krijgen, zoals wormen (regenwormen, bloedwormen, Tubifex wormen), pekelkreeftjes, en visvlokken/pellets. Hoewel visvlokken en -korrels van hoge kwaliteit voldoende zouden moeten zijn om het plantendieet-aspect van je vissen te bevredigen, kun je af en toe ook geblancheerde groenten aanbieden, zoals sla, courgette of komkommer.

Omdat het aanbieden van levend voer soms duur en onhandig kan zijn, is het aan te raden je eigen voer in een apart aquarium te kweken. Een van de eenvoudigste oplossingen hiervoor is het kweken van je eigen pekelkreeftjes, waarover je hier meer kunt lezen!

Kweek vuurvlekcichliden

Een van de meest lonende aspecten van het bezitten van cichliden is het kijken hoe ze paren en zich voortplanten. Als het op kweken aankomt, vormen deze vissen monogame relaties en zorgen ze samen voor de jongen. Er moet worden opgemerkt dat jongere en meer onervaren broedparen hun eerste kuit kunnen opeten of in de steek laten als ze worden bedreigd of anderszins gestrest zijn.

Verstandscichliden zijn bekend om het broeden op eigen initiatief, zonder enige waterparameter- of bakconditiemanipulatie. Als uw vissen het echter niet uit zichzelf lijken te willen proberen, zijn er een paar manieren om gunstiger paaiomstandigheden te beïnvloeden. De eerste stap is het succesvol vormen van een kweekkoppel. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door elke volwassen cichlide te seksen of door een grotere groep te nemen als ze jonger zijn en ze op natuurlijke wijze te laten paren als ze opgroeien.

Eieren worden meestal afgezet op vlakke oppervlakken, zoals op stukken kienhout of zelfs aan de zijkant van het aquarium; een vrouwelijke vuurmuilcichlide kan tot 500 eieren per keer leggen die vervolgens door het mannetje worden bevrucht. Het vrouwtje blijft het dichtst bij de eieren, terwijl het mannetje de algemene omgeving van het nest verdedigt.

Het is aan te bevelen het paartje of de andere bakgenoten uit het aquarium te verwijderen om te voorkomen dat uw andere vissen worden lastig gevallen; dit geeft ook meer controle over het voeren en het bewaken van het algehele welzijn van de eieren en de pootvis. De eieren komen na enkele dagen uit en worden vrijzwemmend. Op dat moment moeten ze worden gevoerd met kwaliteitsvoeder zoals nauplii en microwormen. Tegelijkertijd blijven de ouders voor ze zorgen totdat ze groot genoeg zijn om zichzelf te verdedigen.

Conclusie

De vuurmuilcichlide behoort tot de minder agressieve soorten Midden/Zuid-Amerikaanse cichliden, maar toch moet er speciale aandacht worden besteed aan de verzorging van cichliden. Deze vissen kunnen worden gehouden in een meer gemeenschapsachtige omgeving en doen het zelfs goed met andere Thorichthys meeki, maar mogen nooit worden gehouden met kleinere zoetwatervissen en kunnen garnalen en andere ongewervelden eten. Het kweken van deze vissen kan een goed inzicht bieden voor beginners die in de toekomst moeilijkere cichlidensoorten willen proberen te kweken.