Hoe is Scotch Tape ontstaan en wat is het verhaal achter de naam?

Heden ten dage kunnen we met zekerheid stellen dat iedereen weet wat scotch is. We gaan het hier overigens niet hebben over een beroemde Schotse drank, hoewel sommige mensen misschien teleurgesteld zullen zijn. Het onderwerp van ons artikel is plakband, of, zoals ze het noemen, scotch tape.

Het verhaal achter plakband is nogal intrigerend, dus laten we beginnen met het idee van de uitvinding ervan.

Wie heeft Scotch Tape uitgevonden en hoe is het gebeurd

In 1923 werd de Amerikaan Richard Drew aangesteld als laborant bij Minnesota Mining and Manufacturing, een klein bedrijf dat schuurpapier produceerde, later bekend onder de naam 3M corporation. Richard’s hoofdverantwoordelijkheid was schuurpapier. Net in die tijd experimenteerde de onderzoeksafdeling van het bedrijf met cellofaan, met als doel een waterdichte bekleding te maken. In feite viel cellofaan meteen na zijn debuut in de smaak bij voedselproducenten. Zo ontstond bijvoorbeeld plastic – cellofaan – voedselverpakking voor snoepgoed en brood. Richard raakte toen al geïnteresseerd in het nieuwe materiaal en zijn eigenschappen.

Richard Drew

Het bedrijf merkte Drew’s initiatief en ijver op en gaf hem de opdracht in autowinkels en garages te werken om de tests van Wetordry, een nieuw merk schuurpapier, te volgen. Op een dag merkte Richard dat de arbeiders tegen een bepaald probleem aanliepen bij het spuiten van de auto. Wanneer de carrosserie van de auto een tweekleurige look moest hebben – geschilderd in twee kleuren – was de lijn aan de rand ongelijk. Om het geschilderde gedeelte te beschermen, gebruikten de technici speciaal papier om het af te dekken, maar wanneer het papier na het schilderen werd verwijderd, ging het er samen met de verf af. Het duurde lang om de gebreken daarna te corrigeren.

Drew merkte dit op en beloofde de technicus iets uit te vinden waarmee de moeilijkheden konden worden omzeild. Dus enige tijd later bracht Richard de tape van 5 cm breed, die langs de randen kleefde. De arbeiders besloten het eens te proberen; maar na het verven kromp de tape ineen. Dat kwam omdat de kleeflaag alleen aan de randen was aangebracht, en het middelste deel van de strook doorweekt raakte met verf. Toch liet Richard zich niet ontmoedigen en ging door met het testen van de tape. Het kostte de ingenieur bijna 5 jaar om de plakband te verbeteren. Zo besteedde Drew het hele jaar aan het zoeken naar de perfecte lijm om te gebruiken. Tijdens zijn tests gebruikte Richard zoveel cellofaan dat aan het eind van elke werkdag het afval door een vrachtwagen moest worden opgehaald.

Het duurde tot 1930 voordat de eerste rol plakband naar een klant in Chicago werd gestuurd om te worden getest. De reactie van de klant liet niet lang op zich wachten. Hij was enthousiast over de uitvinding en raadde aan zo snel mogelijk te beginnen met de massaproductie van scotch tape.

Scotch

De eerste tape was gemaakt van rubber, harsen en oliën, aangebracht op een plastic basis. De voordelen waren dat de tape waterdicht was en kon worden gebruikt bij een breed temperatuurbereik.

William McKnight, die op dat moment de functie van bedrijfspresident bekleedde, besloot dat de tape niet moest worden aangeprezen als een middel om verpakkingen af te sluiten, maar als een budgetmateriaal om de levensduur van oude spullen te verlengen. De uitvinding van plakband viel samen met de periode van de Grote Depressie in de VS en de Amerikanen werden zeer spaarzaam en zuinig. De mensen raakten snel gewend aan het nieuwe product en bedachten er steeds meer toepassingen voor. In feite “repareerde” Scotch alles – van geld, documenten en boeken tot kapot speelgoed.

Werd in 1920 alleen schuurpapier geproduceerd en verkocht, in 1937 bestond slechts 37% van de verkoop uit papier en de rest 63% uit de verkoop van kleefstoffen, en papieren of cellofaan plakband.

Na verloop van tijd waren er veel producten, waarvan de naam het woord “scotch” bevatte. Na plakband werden nog vele andere producten ontwikkeld, zoals afplaktape, dubbelzijdige tape, markeringstape en andere.

In 1947 ging Minnesota Mining and Manufacturing Company een stap verder en begon met de productie van audiotapes voor amateurs, en over een paar jaar, videotapes Scotch.

Vijftien jaar later werd bij 3M zelfklevende tape van acetaat ontwikkeld. Wanneer het op de rol zat, zag het er troebel en amberkleurig uit, maar wanneer het werd aangebracht, werd het transparant en praktisch onzichtbaar. Met de komst van een dergelijke folie ontstond echter een nieuw probleem, waarvoor Drew geen tijd had om het op te lossen. Later loste verkoopmanager John Borden het op.

Een haspel met geïntegreerd mes

Het probleem was dat plakband moeilijk van de haspel los te peuteren was, en na het afsnijden plakte de tape meteen weer vast, zodat het uiteinde niet meer te vinden was. Het was nodig het vrije uiteinde aan een voorwerp vast te maken. Bovendien had men niet altijd een schaar bij de hand, en zonder schaar was het vrijwel onmogelijk plakband af te knippen.

Borden besteedde anderhalf jaar aan de ontwikkeling van een haspel met geïntegreerd mesje, waarin plakband en het vrije uiteinde van de tape konden worden vastgehouden, en die tegelijkertijd een klein mesje had om de noodzakelijke stukken af te snijden.

Hoe komt het dat de tape deze vreemde naam heeft?

U hebt zich vast wel eens afgevraagd waarom de naam “scotch” wordt gebruikt voor plakband, en waarom die zo past bij het beroemde drankje. Zoals de meeste bekende productnamen heeft de plakband zijn naam eigenlijk per ongeluk gekregen.

Toen Richard Drew het prototype van plakband naar de studio bracht, en het na het verven ineenkromp, zei de arbeider dat dit kwam doordat de lijm alleen op de randen was aangebracht, dat wil zeggen, in eenvoudige woorden, uit spaarzaamheid. Hij gooide een rol proef-Scottch-tape naar Drew en zei hem de tape terug te brengen naar zijn bazen in Schotland, zodat die er meer lijm op konden doen. Waarom Schotland – zou je vragen? In die tijd stonden de Schotten bekend om hun zuinigheid en gierigheid. In de VS was het gebruikelijk om Schotten alles wat “gierig” of “gierig” was (wat “Schots” betekent) te noemen.

Natuurlijk kan modern plakband niet meer Schots of Schots worden genoemd. Het is van voldoende kwaliteit en heeft alle noodzakelijke kenmerken, afhankelijk van het toepassingsgebied.

Als u op zoek bent naar scotch tape om smartphones, tablets of andere digitale apparaten te repareren, ga dan naar onze website. All Spares biedt een breed scala aan kleefbanden van hoge kwaliteit voor de reparatie van apparatuur.