Hoe moeilijk is het PMP-examen en de certificering?

hoe-moeilijk-is-het-pmp-examen

hoe-moeilijk-is-het-pmp-examen

Het Project Management Professional (PMP) examen is moeilijk. Iedereen die een PMP-certificaat wil behalen, moet voorbereid zijn op het examen. Wie voor het eerst een examen aflegt, moet er dan ook rekening mee houden dat het PMP-certificeringsexamen extreem moeilijk is.

Het examen bestaat uit 200 meerkeuzevragen in een tijdsbestek van slechts vier uur. De vragen zijn geschreven voor een hoge moeilijkheidsgraad en zijn ontworpen om uw begrip van de onderwerpen en het vermogen om problemen op te lossen in het echte leven te testen. Sommige van de vragen zijn theoretisch, sommige zijn situationeel, en sommige vereisen berekeningen of het tekenen van grafieken.

U moet niet alleen de PMBOK inhoud begrijpen en onthouden om de examenvragen te kunnen beantwoorden, maar in veel gevallen zult u ook moeten vertrouwen op uw ervaring als projectmanager.

Nadrukkelijk te zeggen dat de moeilijkheidsgraad van het PMP examen gegarandeerd is voor de meeste, zo niet alle, PMP aspiranten. Laten we eens kijken naar een paar dingen die het PMP examen moeilijk maken en wat u kunt doen om ze te overwinnen en bij de eerste poging te slagen.

PMP Examen Voorbereiding Moeilijkheid

Voordat u het PMP examen aflegt, moet u slagen voor een officieel erkende 35 uur durende voorbereidingscursus die u voorbereidt op zowel de theoretische als praktische kennisgebieden van het examen.

De belangrijkste referentietekst zal de PMBOK zijn die de PMI projectmanagement standaard bevat. Dit tekstboek, ook wel de PMBOK gids genoemd, moet volledig worden bestudeerd of op zijn minst in zijn belangrijkste onderdelen bekend zijn.

Daarnaast zullen de examenvragen vijf domeinen bestrijken, te weten: Initiëren, plannen, monitoren-controleren, Uitvoeren, Afsluiten van een project.

In de inhoudsopgave van het online Examen van PMI wordt de examenopzet als volgt verwoord:

  • 13% van de vragen zal zich richten op het domein Initiëren
  • 24% van de vragen zal zich richten op het domein Plannen
  • 31% van de vragen zal zich richten op het domein Uitvoeren
  • 25% van de vragen zal zich richten op het domein Monitoren en Controleren
  • 25% van de vragen zal zich richten op het domein Monitoren en Controleren
  • 7% van de vragen zal zich richten op het domein Afsluiten 25%
  • Het totaal aantal gescoorde vragen zal 175 zijn plus 25 niet gescoorde (pretest) vragen

Het wordt aanbevolen dat u ten minste 60 uur extra besteedt aan het studeren voor het examen, afgezien van de 35 uur in een PMP examen prep cursus. Bovendien moet u nog meer uren besteden aan het oefenen van examensimulatorvragen.

Daarom is het zo belangrijk dat u een studiegids vindt die voor u werkt. Het kiezen van het juiste studiemateriaal kan het verschil betekenen tussen 40 uur studeren in plaats van 75 uur studeren. Uiteindelijk zult u een studieplan willen dat examenachtige vragen bevat, volledige of korte proefexamens, en voorbereidende boeken die zeer gedetailleerd ingaan op de projectmanagementervaring.

Daarmee kunt u uzelf testen en u goed voorbereiden op het examen. In principe, een goede vuistregel om jezelf klaar voor het examen te beschouwen is het slagen voor een aantal opeenvolgende volledige gesimuleerde examens met 75-80% score.

Het is belangrijk om elke cursus te controleren voordat u beslist over een. Hier is een lijst van hen.

Wat maakt het PMP-examen moeilijk?

Ik persoonlijk steek veel moeite in elke examen prep. Desondanks kwam ik moeilijkheden tegen en merkte dat het niet eenvoudig was om de drempel te halen. Daarom moest ik mijn drempel verlagen tot 70% voor vier opeenvolgende volledig gesimuleerde examens. Hier zijn de moeilijkheden die ik tegenkwam.

Grote hoeveelheid materiaal

De eerste moeilijkheid voor mij was de enorme hoeveelheid materiaal die ik moest bestuderen. Ik wilde de PMBOK afmaken, en dat kostte veel tijd. Heel veel tijd! Ik weet niet of het volledig noodzakelijk is om al het materiaal door te nemen, maar ik wilde het wel. Het is duidelijk dat niet alles op het examen aan bod zal komen. Maar je moet wel bekend zijn met alle onderwerpen in elk domein. Hoe je het ook bekijkt, het is een ton aan informatie!

complexiteit van de examenstructuur

De tweede moeilijkheid was om een mentale structuur van de PMBOK in mijn hoofd te creëren. Eerlijk gezegd kunnen veel examenvragen niet worden beantwoord met alleen je persoonlijke logica of wat de ervaring suggereert. In plaats daarvan moet je verwijzen naar de standaard van de PMI.

Difficulty of Questions

De derde moeilijkheid was om te slagen voor de gesimuleerde examens. De vragen waren vaak lastig en ik maakte in het begin zo veel fouten dat ik echt ontmoedigd raakte. Het kost tijd om vertrouwd te raken met hoe PMI vragen te lezen en te beantwoorden. Ze zijn opzettelijk moeilijk geformuleerd, zodat je moet nadenken over de concepten.

Wat is het PMP slagingspercentage?

Als het examen zo moeilijk is als het is, is het geen wonder waarom het slagingspercentage zo laag is. Houd in gedachten dat de PMI opzettelijk niet openbaar maakt of het examen slaagt of niet. Het internet staat vol met schattingen, vaak gemaakt door aanbieders van 35 uur durende voorbereidingscursussen.

Een van de meest voorkomende schattingen is een slagingspercentage van 50-60% bij de eerste poging (het percentage gezakten is 50-40%).

Aan de hand van mijn persoonlijke ervaring denk ik dat deze schatting redelijk is. Als ik maar half zoveel had gestudeerd, was ik zeker gezakt voor het examen en ik denk dat 50-40% van de projectmanagers die zakken voor het examen het zo druk hebben dat ze ofwel geen tijd hebben om te studeren ofwel het te laag inschatten.

De sleutel tot het slagen voor het examen is het steken van studietijd in een echte review cursus.

Je kunt bij de eerste poging slagen!

Iedereen kan bij de eerste poging slagen voor het PMP examen als hij of zij goed studeert en er zijn zinnen op zet. De beste manier om je goed voor te bereiden op het examen is door een cursus te volgen die bij jouw leerstijl past.

Je wilt iets dat je door de onderwerpen van het examen leidt en je helpt ze te begrijpen en te onthouden.

Kijk naar mijn reviews van de beste cursussen en ga aan de slag! Veel succes!

Kenneth W. Boyd is a former Certified Public Accountant (CPA) and the author of several of the popular “For Dummies” books published by John Wiley & Sons including ‘CPA Exam for Dummies’ and ‘Cost Accounting for Dummies’.

Ken has gained a wealth of business experience through his previous employment as a CPA, Auditor, Tax Preparer and College Professor. Today, Ken continues to use those finely tuned skills to educate students as a professional writer and teacher.