Installeren en beheren van Linux GNOME extensies

GNOME is een van de meest populaire Linux desktops. Ubuntu wordt standaard geleverd met de Gnome 3 desktop sinds versie 18.04 LTS. Voor ervaren gebruikers is de overstap van Unity naar Gnome geen probleem. Maar voor velen zijn de extensies in GNOME in het begin een beetje verwarrend. In onze tipps+tricks laten we u zien hoe u de GNOME extensies kunt installeren en beheren. We stellen u ook een paar aanbevolen extensies voor.

 • Wat zijn GNOME Extensions?
 • Hoe installeert u GNOME Extensions?
 • GNOME Extensions: Onze Top 5

Wat zijn GNOME Extensions?

GNOME Extensions zijn in principe uitbreidingen of add-ons die door derden voor het GNOME bureaublad worden geleverd. U kunt extensies zien als kleine stukjes code die de manier waarop GNOME werkt of zelfs de interface kunnen veranderen. U bent waarschijnlijk al in aanraking gekomen met add-ons via Firefox of Google Chrome. U kunt bijvoorbeeld een add-on in uw browser installeren om advertenties uit te schakelen. Deze add-on is ook ontwikkeld door een derde partij en verbetert de prestaties van uw browser. GNOME Extensions zijn uiteindelijk niets anders – alleen voor het bureaublad.
Het praktische van GNOME Extensions is dat iedere gebruiker de prestaties en interface van zijn bureaublad kan optimaliseren volgens zijn eigen voorkeuren. Zo zijn er extensies voor het weergeven van het weer of de internetsnelheid, maar ook voor het aanpassen van de bureaubladinterface. Een voorbeeld hiervan is het verplaatsen van het paneel naar een dock of het positioneren van de klok.

Hoe installeert u GNOME Extensions?

Er zijn verschillende manieren om GNOME Extensions te installeren. De meest gebruikelijke en eenvoudigste methode is via de browser. Aangezien de Firefox browser standaard geïnstalleerd is in Ubuntu, gebruiken we deze ook in onze stap-voor-stap handleiding. U kunt ook onze korte handleiding lezen.

Note: We gebruiken Ubuntu 18.04 LTS in onze gids, maar de stappen werken ook voor desktop-omgevingen van andere Linux-systemen die Gnome ondersteunen (bijv. Debian of Arch Linux).bijv. Debian of Arch Linux).

Stap:

Klik hier om de browserextensie te installeren

U moet eerst de browser add-on in Firefox installeren. Ga hiervoor naar de officiële GNOME Extensions website. Klik nu op “Klik hier om de browserextensie te installeren”.

×

Schritt:

Installation fortsetzen

Klicken Sie auf “Installation fortsetzen”, damit das Add-on installiert werden kann.

×

Schritt:

GNOME Shell-Integration

Über “Hinzufügen” wird das Add-on “GNOME Shell-Integration” in Firefox fest integriert.

×

Schritt:

sudo apt install chrome-gnome-shell

Das Hinzufügen des Add-ons reicht noch nicht aus, um Erweiterungen auf Ihrem Linux-System installieren zu können. Dazu benötigen Sie auf Ihrem System ein weiteres Paket, das Sie einfach über den Befehl “sudo apt install chrome-gnome-shell” im Terminal installieren können. Chrome heeft overigens niets te maken met de browser Google-Chrome, dus de verbinding werkt ook met andere browsers. U kunt de terminal oproepen met de toetsencombinatie + +.

×

Stap:

Installeer OpenWeather

Ga nu terug naar extensions.gnome.org en zoek naar extensies die je wilt installeren. Wij zullen “OpenWeather” als voorbeeld kiezen uit de meest populaire extensies. Klik op de extensie.

×

Stap:

Enable switch

Door op de switch in de rechterbovenhoek te klikken wordt de extensie op uw Linux systeem geïnstalleerd en geactiveerd.

×

Schritt:

Installieren bestätigen

Bestätigen Sie den Dialog mit “Installieren”.

×

Schritt:

Installed extensions

Nun haben Sie erfolgreich Ihre erste Erweiterung installiert. Unsere Beispiel-Erweiterung ist sofort aktiviert und erscheint in der Taskleiste von Ubuntu. Natürlich können Sie jede Erweiterung noch in ihren eigenen Einstellungen anpassen. So müssten Sie hier die Einheiten z.B. noch auf Celsius umstellen. Über “Installed extensions” erhalten Sie einen Überblick über all Ihre installierten Erweiterungen und können diese verwalten.

×

GNOME-Extensions: Unsere Top 5

 1. Dash to Dock: Ein Dock für die Gnome-Shell. Mit dieser Erweiterung können Sie die Seitenansicht in ein Dock umwandeln. Vooral voor macOS-fans is deze functie handig. U kunt het dock zowel aan de zijkant als aan de onderkant van het bureaublad plaatsen.
 2. Cafeïne: hiermee kunt u de screensaver tijdelijk uitschakelen. Dus als je grote bestanden verstuurt of downloadt, kun je met deze extensie instellen dat je scherm niet automatisch afgaat.
 3. OpenWeather: Een eenvoudige weerwidget die precies doet wat je zou verwachten. U kunt de zonsopgang en zonsondergang zien en verschillende locaties maken.
 4. RSS Feed: Een eenvoudige RSS lezer, bijvoorbeeld om te abonneren op onze verschillende heise diensten.
 5. NetSpeed: Monitort zowel de download als de upload snelheid.

Snelle handleiding

 1. Open extensies.gnome.org in Firefox.
 2. Klik op “Klik hier om browserextensie te installeren”.
 3. Vervolg met “Ga door met installeren”.
 4. Dan ga naar “Toevoegen”.
 5. Öffnen Sie ein Terminal und geben Sie “sudo apt install chrome-gnome-shell” ein.
 6. Gehen Sie dann erneut auf extensions.gnome.org und installieren Sie die Erweiterungen Ihrer Wahl, indem Sie den Schieberegler innerhalb der gewählten Erweiterung aktivieren.
 7. Über “Installed Extensions” können Sie Ihre Erweiterungen verwalten.
Feedback zum TippFeedback zum Tipp
Feedback zum TippFeedback zum Tipp