Ja, u kunt uw tand echt verstuiken. Dit is hoe u pijnlijke verwondingen voorkomt

Voor een goede mondhygiëne moet u een paar eenvoudige instructies volgen: Flos minstens één keer per dag, poets uw tanden ’s ochtends en ’s avonds twee minuten en sla het mondwater over. Maar zelfs als u de voorgeschreven regels van uw tandarts tot in de puntjes volgt, kan een weinig bekend letsel dat bekend staat als een “verstuikte tand” (ja, serieus) uw parelwitte tanden veel pijn bezorgen, en – als het niet behandeld wordt – kan het ook leiden tot grote gevolgen voor uw algehele gezondheid.

De technische term voor deze aandoening is “trauma door occlusie”, meldt Tonic. Voor degenen die geen tandheelkundige buffs (aanwezig!), de term “occlusie” verwijst naar contact gemaakt tussen tanden. “Alle tanden hebben ligamenten om zich heen, net als je knie of je enkel,” legt Steven Freeman, DDS, een tandarts uit St. Augustine, Florida uit. “Wanneer de banden meer druk te verduren krijgen dan waarvoor ze ontworpen zijn, raken de zenuwen in de tand geïrriteerd en ontstaat er scherpe pijn. Dat noemen we een verstuiking van de tand.”

“Wanneer de gewrichtsbanden meer druk te verduren krijgen dan waarvoor ze gemaakt zijn, raken de zenuwen in de tand geïrriteerd en ontstaat er een scherpe pijn. We noemen dat een verstuiking van de tand.” – Steven Freeman, DDS

Net zoals een verkeerde hardloopstijl een verstuikte enkel kan veroorzaken, zegt Dr. Freeman dat bepaalde gewoonten, zoals knarsen of tandenknarsen in je slaap (en zelfs nagelbijten, meldt Tonic), je blootstellen aan beschadiging van de ligamenten in je lach. De dokter zegt echter dat een van de belangrijkste oorzaken van een verstuikte tand in de tandartsstoel gebeurt.

“Een van de meest voorkomende manieren waarop een tand verstuikt raakt, is door slecht passende kronen of vullingen,” zegt hij. “Onze beet is soms verkeerd uitgelijnd door een vulling of kroon die te hoog is of niet goed is gevormd.” Als je je afspraak verlaat met een scheef gebit, kun je problemen krijgen met kauwen en kou vatten. En om het nog erger te maken, kan uw lichaam gaan overcompenseren voor die tand, wat kan leiden tot een temporomandibulaire stoornis (TMJ), wat leidt tot pijn in uw kaak die zich kan uiten in hoofdpijn, oorsuizingen en obstructieve slaapapneu.

Dus ook al is uw natuurlijke neiging om te vertrekken zodra het boren tijdens uw afspraak is voltooid, is het op de lange termijn de moeite waard om te blijven zitten en mee te werken aan de vervolgvragen van uw tandarts. En als het bijten na de procedure ongemakkelijk aanvoelt of niet goed is uitgelijnd, moet u uw bezorgdheid kenbaar maken. Het laatste wat u in uw leven kunt gebruiken zijn nog meer bezoekjes aan de tandarts, toch?

Andere vragen die u zich misschien stelt over tandhygiëne: Is probiotische tandpasta legitiem en heb je echt fluoride nodig om je tanden gezond te houden?