Joseph Hooker

Facts, information and articles about Joseph Hooker, a Civil War General during the American Civil War

Joseph Hooker Facts

Born

November 13, 1814 Hadley, Massachusetts

Died

October 31, 1879 Garden City, New York

Years Of Service

1837–1853, 1861–1868 (USA)
1859–1861 (California)

Rank

Major General (USA)
Colonel (California)

Commands

I Corps, Army of the Potomac
Army of the Potomac
XX Corps, Army of the Tennessee

Battles

Seminole Wars
Mexican-American War
American Civil War
Battle of Williamsburg
Battle of Antietam
Battle of Fredericksburg
Battle of Chancellorsville
Chattanooga Campaign
Atlanta Campaign

Joseph Hooker Articles

Explore articles from the History Net archives about Joseph Hooker

” See all Joseph Hooker Articles

Joseph Hooker summary: Joseph Hooker was een officier in het leger van de Verenigde Staten. Hij bereikte de rang van generaal-majoor tijdens de Burgeroorlog voor het leger van de Unie. Hoewel Hooker gedurende het grootste deel van de oorlog met onderscheiding diende, wordt hij vooral herinnerd door het verlies bij de Slag om Chancellorsville.

Joseph Hooker’s vroege jaren

Hooker’s familie had een traditie in militaire dienst. Zijn grootvader was een kapitein tijdens de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog. Hij ging naar de Amerikaanse Militaire Academie en studeerde af in 1837. Uiteindelijk werd hij tweede luitenant bij de eerste artillerie van de Verenigde Staten. Hij bekleedde stafposities tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en hij kreeg ook promoties voor leiderschap in de veldslagen van Monterrey, National Bridge en Chapultepec.

Joseph Hooker In De Burgeroorlog

Tijdens de Burgeroorlog werd Hooker bevorderd tot brigadegeneraal der vrijwilligers. Hij was de commandant van een brigade en uiteindelijk een divisie in de buurt van Washington DC. Tijdens de Peninsula Campagne diende Hooker als commandant van de Tweede Divisie van het Derde Korps. Hooker was niet bang om openlijk kritiek te uiten op Generaal McClellan. Een van zijn beroemdste citaten over McClellan was de McClellan “is niet alleen geen soldaat, maar hij weet niet wat soldij is.” Fighting Joe Hooker werd commandant van het Leger van de Potomac in 1863 en dat was te danken aan zijn reputatie van agressief vechten, iets wat degenen voor hem ontbrak. Hij stond aan de verkeerde kant tijdens de Slag om Chancellorsville die ook wel bekend staat als Generaal Lee’s Perfecte Slag.

Hooker na de oorlog

Na de moord op President Lincoln, leidde Hooker de begrafenisstoet in Springfield in 1865. Hooker kreeg een beroerte die hem gedeeltelijk verlamde en hij trok zich terug uit het leger in oktober 1868. Hij stierf in Garden City, New York en werd te ruste gelegd in Cincinnati, Ohio op Spring Grove Cemetery.