Kleuterthema’s voor april

Klaar voor een paar leuke thema’s voor de kleuterklas in april? Ik heb deze lijst met populaire thema’s voor de kleuterschool samengesteld omdat ik weet dat het soms overweldigend kan zijn op Pinterest. Er zijn zoveel ideeën en activiteiten dat het moeilijk is om te weten waar je moet beginnen. Nu kun je dit gebruiken als een gids voor het plannen van je april kleuterschool lesplannen of zelfs als een manier om al die leuke activiteiten op Pinterest te beperken tot een thema.

Ik heb ook een paar links opgenomen naar populaire activiteiten en lesplannen voor elk thema. Een startpunt om je op weg te helpen.

Post bevat affiliatelinks, zie mijn disclosure voor meer info.

April is een leuke maand voor kinderactiviteiten. Hieronder staan een aantal van onze meest favoriete peuterthema’s om deze tijd van het jaar te doen. Hopelijk helpt dit je bij het plannen van je lessen!

En laat je niet afschrikken door de term “kleuterschool”. Deze thema’s en activiteiten zijn ook geschikt voor peuters!

Weer

Een regenbui in april betekent veel tijd om het weer te bestuderen! Wij houden ervan om in deze tijd van het jaar ons weerprogramma te doen. We leren over de verschillende soorten wolken, waarom het regent, en wat regenbogen maakt. Ik doe graag wetenschapsactiviteiten met de kinderen die met het weer te maken hebben, zoals regenpotjes, en ze oefenen met het leren tellen van zonnestralen en regendruppels! Er zijn zoveel manieren waarop je kunt leren en spelen met dit leuke thema voor de kleuterschool!

Zie alle praktische activiteiten die we hebben in ons lesplan voor leerkrachten over het weer.

EARTH/ARBOR DAY

De viering van Earth Day en Arbor Day valt elk jaar aan het eind van april. Dit zorgt voor een natuurlijke koppeling van leren over de aarde en recycling in uw april kleuter lesplannen. Tijdens dit thema lezen we boeken over bomen, maken we een natuurwandeling en leren we over recycling door middel van zintuiglijk spel. We maken knutselwerkjes om de kinderen te leren over de lagen van onze aarde en we ontdekken bloemen door middel van kunst! Er zijn zoveel manieren om met dit thema te leren en te spelen! Het is een van mijn favorieten.

 • Sensorische bak voor recycling
 • Boeken over bomen
 • Gerecyclede krantenbloemen

KLEUREN & RAINBOWS

Niets zegt meer over de lente dan felle kleuren en prachtige regenbogen! Leer over kleuren door voorwerpen te sorteren of maak kleurwoordcollages. Verander je ramen in een kleurrijke tuin door regenboog zonneschermen te maken en gelaagde bloemen te knutselen. Kleuraccenten zijn klassieke kleuterthema’s en bieden zoveel leuke manieren om te spelen en te leren!

EASTER

De paasvakantie kan in maart of april vallen, afhankelijk van het jaar. Als Pasen dit jaar in april valt, moet u deze maand zeker activiteiten met een paasthema in uw lesplannen opnemen. Het is een leuk thema voor de kleuterschool in deze tijd van het jaar, waarbij kinderen eieren, konijntjes, kuikens of religieuze lessen kunnen ontdekken. In mijn crèche houd ik het meestal seculier, zodat we ons concentreren op de spingerichte elementen van Pasen. We leren tellen met plastic eieren, oefenen kleurherkenning door speelgoedkuikens te sorteren, of doen zelfs wat grove motorische activiteiten door te huppelen als een konijntje.

 • Sensorische bak met paaseieren
 • Marmeren paaseieren verven
 • Paas knutselen met rijst

DIEREN

De lente is het moment waarop al die kleine dieren en beestjes zich meer naar buiten wagen. Kinderen kunnen dieren observeren die rondscharrelen in lokale parken en vogels die terugkeren na de wintertrek. Wij houden ervan om dieren rond deze tijd te bestuderen. We leren over hun leefomgeving en eetgewoonten door middel van zintuiglijk spel en kleine wereld activiteiten. Kinderen kunnen hun lees- en schrijfvaardigheid oefenen door dieren op letterklanken te sorteren of verhalen te maken met dierenverhalenstenen!

BOOKS &BIBRARY

De Nationale Week van de Bibliotheek is meestal begin april. Ik vier dit graag met de kinderen van mijn dagverblijf en we hebben veel leuke activiteiten. We leren over de onderdelen van een boek, hoe boeken worden gemaakt, wat bibliothecarissen doen, en we zetten zelfs een bibliotheek op in onze speelkamer.

 • Voorlezen van hoofdstukboeken voor kleuters
 • Dramatische speelideeën voor bibliotheken
 • Maak je eigen boeken

FARM

Activiteiten met als thema de boerderij zijn perfect voor deze tijd van het jaar, omdat het een natuurlijk moment is om over zaden en kiemen te beginnen. We combineren meestal landbouw en tuinieren in één leuke boerderij-unit. Je kunt kinderen leren hoe ze zaden moeten planten en hoe zaden groeien. Verander je speelkamer in een boerderijwinkel of maak een eenvoudige kleine boerderijwereld.

KROOIEN EN PONDEN

Wisten jullie dat april de Nationale Kikkermaand is? Het is de perfecte tijd om meer te leren over kikkers en het leven in vijvers! Ga op onderzoek uit in een vijver bij jou in de buurt of maak een kikkerlevenscyclus met knutselspullen. Wij oefenen het springen als een kikker voor wat grove motorische activiteit en het bouwen van vijvers in de achtertuin met natuurlijke materialen uit onze tuin. Kinderen vinden het geweldig om over kikkers te leren, dus ik raad dit zeker aan als een thema voor de kleuterschool in april!

 • Vijver & Kikker thema sensorische bak
 • Kikker levenscyclus gerecycled Craft
 • Papier plaat kikkers

OVER DE WERELD

Ik vind het leuk om onze boerderij en tuinieren eenheid zal deze rond de wereld kleuterschool thema te volgen. Nadat we klaar zijn met het onderzoeken van dingen die om ons heen groeien, beginnen we te praten over hoe het leven in andere delen van de wereld eruit ziet. Kinderen leren graag over andere culturen en verschillende omgevingen. We verkennen andere culturen en landschappen met zintuiglijk spel, kunst, en lezen!

Jouw beurt!

Wat zou jij toevoegen aan deze lijst met april-thema’s voor de kleuterklas?

Learn more about our teacher-created lesson plans and how we use them by clicking the image below. You can even download a sample to see how they work!

A year of preschool lesson plans! Themed preschool units and hands-on learning activities for the classroom or homeschool

Looking for more crafts and activities? Check out our index for 100+ plus kids activities! Find activities by theme, materials, skills, age and much more!

Sharing is caring!

61shares
 • Share
 • Tweet
 • Pin