Lodewijk XIV – de Zonnekoning: Vrouwen

Zijn grootste daad – hij legitimeerde al zijn buitenechtelijke kinderen, gaf ze onderwijs, positie in de maatschappij en trouwde ze op zo’n manier dat ze echte prinsen en prinsessen werden.

Maria Mancini
Lodewijk XIV met vrouwen

Zijn eerste liefde was Maria Mancini. Zij was een nicht van kardinaal Mazarin. Maria was goed opgeleid en zorgde ervoor dat Lodewijk geïnteresseerd raakte in literatuur. Lodewijk was verliefd op haar en ze waren enkele jaren samen, totdat hij moest trouwen met Marie-Therese van Oostenrijk.
Dat was een zeer moeilijke stap voor hem – zijn liefde was zo sterk, dat hij Maria Mancini tot zijn vrouw wilde maken, hoewel hij koning was. Nadat hij met Marie-Therese getrouwd was, wijdde hij zich aan haar en een jaar later kregen zij een dauphin. Maar later begon hij te veel aandacht te besteden aan de dames van zijn hof. Een van zijn minnaressen was de vrouw van zijn eigen broer, Henrietta van Engeland. Lodewijk was de machtigste man van Europa en iedere vrouw droomde ervan zijn minnares te zijn.
In 1682, toen hij 45 jaar oud was, besloot hij dat hij niet lang meer te leven had en dat hij volgens de kerkelijke wetten moest leven om later in het paradijs en niet in de hel te zijn. Dus besloot hij om alleen met zijn vrouw te zijn. Helaas stierf Marie-Therese een jaar later, zodat Louis gedwongen was met iemand anders te trouwen. Omdat hij niet wilde trouwen met een vreemde vorst, besloot hij te trouwen met iemand van zijn hof. Zijn keuze viel op Madame de Maintenon, die de best opgeleide vrouw aan het hof was. Hij trouwde in het geheim met haar in 1683 en heeft daarna nooit meer een andere vrouw gehad (32 jaar lang). Hoe zit het met zijn “man power” – het is bekend, dat hij op 72 jarige leeftijd 2 keer per dag de liefde bedreef met zijn vrouw.