Multifocale Intraoculaire Lens Implantaten – Premium IOL’s

Met het ouder worden, wordt de natuurlijke lens in het oog minder helder. Deze verandering leidt tot een ziekte/aandoening die bekend staat als cataract*. Cataract is de belangrijkste oorzaak van omkeerbaar verlies van gezichtsvermogen in dit land. Gelukkig is de cataract in de meeste gevallen verwijderbaar en kan het gezichtsvermogen worden hersteld met een intraoculaire lens (“IOL”)*. Wanneer een cataractoperatie wordt uitgevoerd, moeten de patiënt en de arts een belangrijke beslissing nemen: welke IOL is het meest geschikt om het gezichtsvermogen te herstellen en tegemoet te komen aan de visuele eisen en de levensstijl van decataract diagram eye multifocal IOL lens implant patiënt. Er zijn verschillende soorten IOL’s die u kunt overwegen, waaronder traditionele monofocale lenzen en hoogwaardige lenzen. Standaard monofocale brillenglazen bieden een goed zicht op afstand, maar vereisen nog steeds het gebruik van een leesbril voor dichtbij en gemiddeld werk om de presbyopie te overwinnen. Premium brillenglazen bestaan uit multifocale en accomodatielenzen. Multifocale brillenglazen bieden verschillende niveaus van verzicht en dichtbijzicht, afhankelijk van het ontwerp van het brillenglas. Accomodatielenzen* helpen presbyopie te corrigeren door een deel van het vermogen van de ogen om dichtbij te zien te herstellen.

Heb ik een bril nodig na een staaroperatie?

In het algemeen zullen patiënten die kiezen voor een monofocale lensimplantatie in ongeveer 95% van de gevallen een bril nodig hebben of een deel van de tijd. Patiënten die kiezen voor multifocale lensimplantaten zullen slechts in ongeveer 15% van de gevallen of een deel van de tijd een bril nodig hebben. In het algemeen kunnen met multifocale IOL’s de meeste taken zonder bril worden uitgevoerd. In sommige omgevingen en bij zeer kleine lettertjes kan een leesbril nuttig of noodzakelijk zijn.

Voordelen

Een belangrijk nadeel van monofocale lenzen is dat ze slechts voor één afstand corrigeren, waardoor het gebruik van een leesbril zelfs na een staaroperatie nodig is. Met multifocale IOL’s is het zicht dichtbij soms onvoldoende om zeer kleine lettertjes te zien, zoals aandelenkoersen, telefoonboekvermeldingen of medicijnetiketten, en na langdurig lezen of bij slechte verlichting kan oogvermoeidheid optreden. Bovendien merkt 25% van de patiënten met de refractieve multifocale IOL ’s nachts schitteringen en halo’s rond lichten op, een kenmerk dat inherent is aan multifocale lenzen. Deze effecten kunnen uw vermogen om ’s nachts comfortabel te rijden in de weg staan. De meeste patiënten merken echter dat ze na verloop van tijd aan dit verschijnsel wennen en dat de schittering en halo’s minder opvallend worden. Het is belangrijk op te merken dat 7-8% van de patiënten bij wie standaard monofocale brillenglazen zijn geïmplanteerd, ook schitteringen en halo’s waarnemen.

Een ander nadeel van multifocale of premium brillenglazen is dat ze worden beschouwd als luxe en niet als medische noodzaak. Daarom zullen Medicare en de meeste ziektekostenverzekeringen de extra kosten voor een premium IOL niet vergoeden. Dit betekent dat de patiënt extra kosten moet betalen voor de extra kosten die gepaard gaan met de premium multifocale IOL-lenzen. Omdat sommige premium IOL’s relatief nieuw zijn, zijn niet alle cataractchirurgen opgeleid om ze te implanteren. De artsen van Master Eye Associates zullen u bij dit proces begeleiden.

*Zie de verklarende woordenlijst hieronder voor meer informatie

Multifocale IOL’s

AcrySof® IQ ReSTOR® Multifocale Lens

Acrysof Restor Multifocale lens implant IOLDe AcrySof® IQ ReSTOR® IOL Intraoculaire lens is ook een kunstlens die tijdens een staaroperatie in het oog wordt geïmplanteerd ter vervanging van de natuurlijke lens van het oog die troebel of ondoorzichtig is geworden. Het is een unieke technologische innovatie die kan zorgen voor een betere beeldkwaliteit en een volledig gezichtsveld – dichtbij, veraf en intermediair – waardoor men onafhankelijker wordt van een leesbril of bifocale bril. Het is bedoeld voor patiënten die hun afhankelijkheid van brillen en contactlenzen willen verminderen of zelfs elimineren.

Hoe AcrySof ReStor werkt

De lens is opgebouwd uit 2 gebieden. De centrale optische zone van 3,6 mm bestaat uit de gepatenteerde geapodiseerde* diffractieve optiek om een gezichtsveld te bieden van dichtbij tot op middellange afstand tot activiteiten op afstand. Deze zone wordt gevormd door 12 concentrische ringen met verschillende treehoogten (allemaal kleiner dan een menselijke haar) die lichtenergie afgeven aan de achterkant van het oog door de juiste hoeveelheid licht te verdelen over de brandpunten dichtbij en veraf, ongeacht de lichtsituatie. Het tweede gebied of de tweede zone ligt buiten deze concentrische ringen en wordt beschouwd als de refractieve zone. Deze zone leidt het licht naar een brandpunt op afstand en is bedoeld om een helder zicht op afstand te verkrijgen. Deze unieke lenstechnologie isacrysof restor multifocal IOL cataract lensimplantaat speciaal ontworpen om licht te verdelen in reactie op de grootte van uw pupil op elk gegeven moment, waarbij de juiste hoeveelheid licht wordt verdeeld over brandpunten dichtbij en veraf. Het is aan beide zijden convex en gemaakt van een zachte acrylkunststof. Asferische optiek helpt om de sferische aberraties* van het hoornvlies tegen te gaan. Het heeft ook een ingebouwde UV-blokker* om het oog te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Het wordt opgevouwen en in het oog gebracht via een kleine incisie van ongeveer 1/8 van een inch. Eenmaal in het oog, ontvouwt het zich voorzichtig op zijn plaats. Tot 80% van de patiënten die de ReSTOR® lens gebruiken, zijn na de operatie niet meer afhankelijk van een bril of contactlenzen.

Nieuwe en verbeterde AcrySof ReSTOR

Hoewel er eerdere versies van de AcrySof® IQ ReSTOR® IOL zijn geweest, is de +3.0 D add power de beste keuze voor echte prestaties op alle afstanden. Het biedt een beter gemiddeld zicht dan de oorspronkelijke AcrySof® IQ ReSTOR® IOL +4.0 D, met een vergelijkbare gezichtsscherpte dichtbij en veraf.

De nadelen van AcrySof ReSTOR

Minder dan scherp zicht op afstand, mogelijk beeldschaduwen of “uitgesmeerd” zicht, en een verminderd gemiddeld zicht (computervisiebereik) zijn mogelijke uitkomsten van deze multifocale IOL. Ook hier geldt dat veel patiënten zich aanpassen aan de multifocale ontwerpen, maar er is altijd een mogelijkheid dat aanpassing niet plaatsvindt. Zoals bij alle multifocale IOL’s kan er een verminderd nachtzicht optreden als gevolg van schitteringen, halo’s, starbursts (die permanent kunnen zijn).

Deze worden als premium beschouwd, zodat de extra kosten die niet door de verzekeringsmaatschappijen worden gedekt, door de patiënt moeten worden betaald.

TECNIS® Multifocale Opvouwbare Acryl Intraoculaire Lens

Net als alle implanteerbare lenzen wordt de TECNIS® multifocale lens gebruikt om het zicht na een cataractoperatie te herstellen. Het is een opvouwbare, kunststof lens die het licht op verschillende dieptes van het gezichtsveld op het netvlies concentreert. Wat deze lens onderscheidt van de rest is zijn vermogen om patiënten niet alleen een uitstekend zicht op afstand te geven, maar ook de behoefte aan een leesbril te verlichten.

Dit is een multifocale diffractieve IOL met een asferisch ontwerp dat gebruik maakt van wavefront technologie om sferische aberraties te verminderen die halo’s, schitteringen en andere aberraties veroorzaken, vooral ’s nachts. Volgens het bedrijf heeft het een gepatenteerd ontwerp om het zicht op alle afstanden te verbeteren en is het niet afhankelijk van de pupilgrootte zoals de Restor-lens. Het is ook gemaakt met diffractieve technologie, vergelijkbaar met de ReZoom. Er zijn concentrische cirkels voor verzicht, dichtbijzicht en intermediair zicht.

Clinisch gezien levert het resultaten op die superieur zijn aan die van eenTecnis Multifocal IOL lensimplantaat standaard multifocale lens. Bij navraag 4 tot 6 maanden na de operatie gaven 9 van de 10 patiënten die kozen voor de TECNIS® multifocale lens aan nooit een bril te hebben gedragen. De TECNIS is in 2009 goedgekeurd door de FDA en heeft veelbelovende klinische gegevens laten zien met betrekking tot herstel van het gezichtsvermogen en tevredenheid van de patiënt. Tecnis biedt patiënten de kans om onafhankelijk te worden van een bril en zorgt voor een goed zicht op afstand, middellange afstand en dichtbij, zelfs bij weinig licht.

Bij weinig licht

Een ander belangrijk aspect van de TECNIS® multifocale lens is dat deze een superieur leeszicht biedt, zelfs bij weinig licht. Vergeleken met de Acrysof® ReSTOR® IOL lezen patiënten met de TECNIS® multifocale lens aanzienlijk meer woorden per minuut in omstandigheden met weinig licht.

S nachts rijden met TECNIS

Bij de meeste multifocale IOL’s bestaat de mogelijkheid van meer klachten over lichtschitteringen en lichtkringen, maar uit gegevens blijkt dat de TECNIS® multifocale lens consistent zicht van hoge kwaliteit levert met weinig meldingen van ernstige lichtschitteringen of lichtkringen. Tijdens de gewenning aan de nieuwe lens kunnen sommige patiënten kringen rond lichten opmerken wanneer ze ’s nachts rijden. De visuele indruk van ringen kan echter na verloop van tijd afnemen of verdwijnen.

Patiënttevredenheid met TECNIS

Ongevraagd 1 jaar na de operatie, zou 94% van de patiënten weer voor de TECNIS® multifocale kiezen en meer dan 90% van de patiënten met een TECNIS multifocale IOL functioneerde comfortabel zonder bril op afstand, middellange afstand en dichtbij toen ze 1 jaar na de operatie werden ondervraagd.

De nadelen van TECNIS

Licht wazig zicht op afstand, mogelijk beeldschaduwen of “wasachtig” zicht, en verminderd intermediair zicht zijn mogelijke uitkomsten van de Tecnis multifocale. Een ander nadeel van de TECNIS® multifocale lens is de mogelijkheid van een verminderd nachtzicht als gevolg van schitteringen, halo’s of starbursts (die permanent kunnen zijn). Veel patiënten passen zich aan de multifocale ontwerpen aan, maar er is altijd een mogelijkheid dat aanpassing niet plaatsvindt.

ReZoom® Multifocal Lens

ReZoom® is een andere intraoculaire multifocale lens die een volledig gezichtsveld biedt. De lens is bedoeld voor patiënten die minder of zelfs helemaal niet meer afhankelijk willen zijn van brillen en contactlenzen. Het is bedoeld om een kwaliteitszicht te bieden op alle afstanden – dichtbij (lezen), gemiddeld (computergebruik of koken), en veraf (autorijden).

Hoe ReZoom IOL’s zorgen voor zicht op meerdere afstanden

Het maakt gebruik van Balanced View OpticsTM Technology om zicht over het hele bereik te bieden na een cataractoperatie. Deze nieuwe technologie omvat een reeks ringen op het oppervlak van het optische deel van de lens die variëren in grootte en scheiding, waardoor het zicht van dichtbij tot veraf mogelijk wordt. Elke lens is verdeeld in vijf verschillende zones, waarbij elke zone is ontworpen voor verschillende licht- en brandpuntsafstanden. Dit wordt zonale refractieve optische technologie genoemd. In tegenstelling tot eerdere multifocale lensontwerpen heeft de ReZoom®-lens de grootte van de zones zo geproportioneerd dat een goed zicht in een reeks lichtomstandigheden mogelijk is. Sommige zones zijn bijvoorbeeld ontworpen om ’s nachts tijdens het rijden meer ondersteuning te bieden voor het zicht bij weinig licht en op afstand. Er wordt gebruik gemaakt van een biocompatibel acryl lensmateriaal met UV-blokkerende eigenschappen, vergelijkbaar met veel monofocale en andere multifocale lenzen. De lens wordt opgevouwen en in het oog geplaatst via een kleine incisie van ongeveer 1/8 inch. Eenmaal in het oog, ontvouwt de lens zich voorzichtig op zijn plaats. Uit klinische gegevens blijkt dat 92% van degenen die de ReZoom® multifocale lens in beide ogen kregen, meldden dat ze “nooit” of “af en toe” een bril droegen.”

Rezoom refractieve multifocale IOL

Nadelen van de Rezoom IOL

Typisch biedt deze multifocale lens een slechter zicht van dichtbij in vergelijking met sommige andere multifocale IOL’s op de markt en is het gebruik van een leesbril vereist bij weinig licht en voor kleine lettertjes. Bovendien wordt slechts een matig computer verzicht verwacht. Ook kan, net als bij andere multifocale lensontwerpen, een verminderd nachtzicht als gevolg van schitteringen, halo’s, sterrensprongen (die permanent kunnen zijn) het gevolg zijn. Dit is een hoogwaardige lens en ook hier zal de patiënt extra kosten moeten maken in verband met de verbeterde lens.

Accommodating IOLs

Crystalens AO® Accommodating Posterior Chamber Intraocular Lens

Crystalens® is de eerste en enige FDA goedgekeurde accomodating IOL. Net als hoogwaardige multifocale IOL’s wordt het ook gebruikt voor visuele correctie na het verwijderen van een cataractlens. Het is een IOL die accommodeert zoals de natuurlijke lens van het oog, zodat kan worden scherpgesteld op afstand, middellang en dichtbij. Accommodatie is de mogelijkheid om de focus over het hele gezichtsveld te veranderen, net als bij een zoomlens.

Crystalens AO by Bausch Lomb Premium IOLDe Crystalens AO® combineert de traditionele Crystalens accomodatielens technologie met een asferisch lensontwerp om aberraties te helpen verminderen. Aberraties beïnvloeden de zichtkwaliteit en wanneer ze worden verminderd kan dit de contrastgevoeligheid verbeteren. Deze accommoderende asferische IOL probeert premium zicht te leveren op alle afstanden zonder enig zichtcompromis.

Een ander voordeel is dat de optische prestaties niet worden beïnvloed door de pupilgrootte of de locatie van de optiek dankzij de uniforme kracht van midden tot rand, wat bijdraagt aan een consistenter zicht in verschillende omgevingen.

Hoe Crystalens werkt

De Crystalens® is bevestigd aan de trilhaarspier, een cirkelvormige spier die de lens in het oog omringt. Wanneer de trilhaarspier samentrekt, bolt deze naar achteren en verhoogt de druk achter de lens, waardoor de ooglens naar voren wordt geduwd. Ontspanning van de spier verhoogt de druk voor de lens om de optiek naar achteren te bewegen, zodat de lens op alle afstanden natuurlijk kan scherpstellen.

Crystalens accommoderende IOL lensimplantaat voor het oog

Voordelen van de Crystalens

Crystalens blijft zich met elke nieuwe generatie lenzen verbeteren. De Crystalens AO is weer een grote verbetering en een zeer goed product. Niets is echter perfect. A disadvantage of the Crystalens® involves the possibility that the IOL won’t accommodate as advertised, resulting in a need for glasses to read or to use a computer (just like what you’d get with monofocals). Some recipients have had problems with glare and halos. It also lacks adequate UV protection that is found in other IOLs. This leaves the eye unprotected from the harmful rays of the sun. Additionally, it requires a well experienced surgeon and may take up to one year to fully adapt.

Furthermore, since the Crystalens is again considered “premium”, additional surgery costs have to be considered.

Glossary

Apodized

A series of graduated steps that result in diffraction of light at both distance and near

Accommodation

The ability of the eye’s natural lens to change shape to focus on objects at various distances

Accommodating lens

As with the natural lens, an accommodating lens moves and flexes, in response to ciliary muscle contractions in the eye. These contractions drive forward movements of the lens so the eye can maintain a clear image as it focuses on near, intermediate and far objects. (Bausch + Lomb)

Cataract

A “clouding” of the lens in your eye. As light passes through the cataractous lens, it is diffused or scattered, resulting in blurred or defocused vision.

Chromophores

Material added to IOLs to increase absorption of even more of the potentially harmful visible light in the violet and blue spectrum.

Halos

A circular flare or hazy ring that may appear around a headlight or other light source.

Intraocular lenses (IOLs)

Implantable devices that replace the natural lens in the human eye.

Spherical Abberations

An irregularity in the shape of the lens. As the eye ages, the lens gets thicker and rounder, causing image quality to deteriorate. Often associated with loss of contrast sensitivity and poor night vision.

UV blocker

Ultraviolet (UV) absorber to prevent excessive exposure of UV light to the retina

Comparison Chart of Different Multifocal IOL Lens Implants

AcrySof IQ ReSTOR IOL (Alcon)

Tecnis Multifocal (AMO)

Crystalens AO (B&L)

ReZoom (AMO)

Material

Hydrophobic Acrylic

Acrylic

Biosil, a biocompatible third-generation silicone.

Acrylic

Design*

See chart below

Diffractive/Aspheric Multifocal based on the optical principal of apodization*

Diffractive/Aspheric Multifocal – Aspheric front surface and a diffractive posterior surface for near and distance images

Accommodating lens* with new aspheric design specific to AO version

Zonal Refractive Multifocal

Enchancements

UV blocker* with chromophores*

-UV blocker
-Chromatic aberration correction*

No UV blocker

UV blocker

Designs

Advantages

Disadvantages

Examples

Zonal Refractive Multifocal

Creates several simultaneous images, allows for viewing objects at all distances

Undesirable visual aberrations – including night glare, halos, and starburst

ReZoom

Diffractive/ Aspheric Multifocal

-They compensate for spherical abberation and improve visual quality in most patients
-Generate two distinct images, one for distance and one for near

Reduced intermediate vision

AcrySof ReStor, Tecnic Multifocal

Accommodating IOLs

-Simulates the natural accommodation process by allowing the IOL to move based on ocular muscle contraction, much like the natural lens did before cataract formation and removal
-Typically provide better distance vision compared to multifocals.

Reduced near vision that often requires the use of reading glasses to improve reading at near.

Crystalens HD, Crystalens AO