Op zoek naar een makkelijke high

Het is de avond voor zijn eindexamen. Net als elke andere tiener is de 18-jarige Ankit Arora nerveus en bang dat hij niet aan de verwachtingen van zijn ouders en die van zichzelf zal voldoen. Na een paar paniekerige uren besluit hij iets te doen om zijn zenuwen te kalmeren. Alleen is zijn manier van ontspannen niet de gebruikelijke: hij luistert niet naar muziek, kijkt geen tv, doet geen kort dutje of eet geen plakje cake. In plaats daarvan spuit hij een grote hoeveelheid van zijn favoriete deodorant in een handdoek en inhaleert diep.

Een paar keer diep ademhalen is genoeg om hem een licht gevoel in het hoofd te geven. Voor een korte periode voelt hij zich opgetogen, vrij van examenkriebels. Dit is niet iets nieuws voor hem. Zijn vrienden lieten hem kennismaken met het inhaleren van dendriet en inkt toen hij een jaar of 14 was en sindsdien is het inhaleren van stoffen de ‘in’-manier om te ‘chillen en te ontspannen’.
Welkom in de duistere wereld van het drugsmisbruik, die niet langer beperkt is tot cocaïne, marihuana, heroïne, ecstasy en dergelijke. Gemakkelijk verkrijgbare huishoudelijke artikelen zijn de favoriete substanties van veel kinderen die ze gebruiken om “high” te worden en te ontspannen. Vraag een willekeurige tiener hiernaar en hij zal je vertellen over zijn vrienden die lijm snuiven, brood eten dat met Iodex of schoensmeer is besmeurd, verf, nagellak, gas en benzine inhaleren en, erger nog, dodelijke spelletjes spelen zoals het ‘verstikkingsspel’.

“De bezorgdheid over deze verontrustende trend neemt toe nu veel kinderen de onvermijdelijke gevolgen van deze gewoonten voor hun gezondheid ondervinden. Het beangstigende is dat de kinderen niet beseffen dat deze schijnbaar onschuldige gewoonten de gezondheid evenveel schaden als het roken van marihuana en het gebruiken van cocaïne,” zegt Dr Rachna Singh, consultant psycholoog, Artemis Ziekenhuis. Ouders zijn zich ook totaal niet bewust van de mate waarin middelenmisbruik kan gaan, en velen weigeren gewoon te geloven dat hun kroost tot dergelijk gedrag in staat is.
Gezondheidseffecten van snuiven
Dendrite, Erasex, inkt en deodorant sprays zijn bekende parafernalia in de kamer van de gemiddelde tiener. Deze stoffen vormen echter een goedkope en gemakkelijk verkrijgbare manier om high te worden. De gewoonte kan onschuldig beginnen met een vriend die een manier voorstelt om te ontspannen na een zware studieperiode, of met informatie die online of uit de groep leeftijdsgenoten wordt verzameld. De meest gebruikte stof door tieners en jongvolwassenen om high te worden zijn inhaleermiddelen, die worden gesnoven vanwege hun bewustzijnsveranderende of gedragseffecten.

Ze zijn te vinden in lijm, nagellakremover, correctievloeistof voor schrijfmachines, viltstiften, butaanaanaanstekervloeistof, ovenreinigers, haarlak en meubellak, om er maar een paar te noemen. Omdat deze stoffen niet illegaal zijn, zijn ze voor kinderen gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen en thuis of op school te verstoppen. “De ingrediënten in deze stoffen werken in op de chemische receptoren van de hersenen, wat resulteert in een gevoel van genot. Kinderen raken verslaafd aan dit high gevoel,” zegt Dr Monica Chib, senior consultant psychiater, Indraprastha Apollo Hospital. Schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en verf bevatten chemicaliën die naar verluidt ook een high geven en een schadelijk effect hebben op het lichaam.
Het aantal kinderen dat inhaleermiddelen misbruikt is de afgelopen tien jaar verdubbeld, zeggen artsen. Het risico is enorm omdat de effecten van het inhaleren van giftige chemicaliën zo onvoorspelbaar zijn. “Een kind dat een bepaalde hoeveelheid probeert en in orde lijkt, kan een andere keer dezelfde hoeveelheid gebruiken en erg ziek worden of zelfs sterven. Sommige kinderen zijn al overleden toen ze voor het eerst een inhaleermiddel snoven; hun ouders hadden niet eens de kans om de waarschuwingssignalen op te merken,” zegt Dr. Singh.
Inhaleermiddelen vertragen de lichaamsfuncties en veroorzaken een roes die meestal 15 minuten tot een uur duurt. Nadat ze de longen hebben bereikt, worden ze snel opgenomen in de bloedbaan, en binnen enkele minuten voelt iemand zich “high”. De chemische stoffen uit de inhaleermiddelen kunnen lange tijd in de hersenen aanwezig blijven. Een deel van de hersenen dat gedurende langere tijd door de chemicaliën kan worden beschadigd, is myeline; vetweefsel dat zenuwvezels helpt berichten van en naar de hersenen te transporteren. Dood door verstikking is een ander ernstig risico van inhaleermiddelen. “Langdurig misbruik kan schade toebrengen aan de luchtwegen, de slijmvliezen van neus en longen, de bloedstroom en belangrijke organen zoals de nieren en de lever besmetten,” aldus Dr. Chib.
Andere roes
Een onschuldige heliumballon kan ook een bron van middelenmisbruik zijn, hoe belachelijk dat ook klinkt. Herinner je je de scène in My Best Friend’s Wedding waarin een groep jonge jongens rond roze en witte heliumballonnen een populair liefdesliedje zingt met een grappig piepstemmetje en daarna ongecontroleerd giechelt? Het inademen van helium uit een ballon kan je stem veranderen, zodat hij klinkt als die van een tekenfilmfiguur, omdat het de manier verandert waarop trillingen door je strottehoofd komen. Door het gas voel je je licht in je hoofd en duizelig. Het kan dodelijk zijn omdat dit gas de zuurstof in de bloedbaan vervangt, wat kan leiden tot bewustzijnsverlies, gescheurde longen en cerebrale gasembolie.
Hoestsiroop, neusdecongestiva en pijnstillers zijn gemakkelijk verkrijgbare farmaceutische middelen die door tieners vaak worden misbruikt om high te worden. “Hoestsiroop bevat dextromethorfan of DXM, dat veilig kan worden ingenomen in doses van 15-30 mg om een hoest te onderdrukken, maar wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingenomen voor een “buzz” kan het gevaarlijk zijn,” zegt Dr. Arpit Jain, consulent interne geneeskunde, Artemis Health Institute. Misbruikers hebben de neiging om tot 350 mg DXM te gebruiken en dit kan hallucinaties, evenwichtsverlies, wazig zicht, misselijkheid en een onregelmatige hartslag veroorzaken. Langdurig misbruik van hoestsiroop, in combinatie met kalmerende middelen of alcohol, kan leiden tot hoge koorts, toevallen en zelfs de dood. Neusdecongestiva bevatten efedrine, dat een slaperig gevoel opwekt. Het bestrijden van dit slaperige gevoel veroorzaakt een roes volgens sommige kinderen die het hebben geprobeerd.
Vele factoren schuld
Dokters geven overmatige concurrentie, stress en internet de schuld van deze groeiende trend. Ook de wens om “erbij te horen” is de drijfveer achter dit gedrag. Vraag een willekeurige tiener waarom hij of zij zich met zulke gevaarlijke activiteiten bezighoudt en hij of zij zal je meteen vertellen dat het niet zo erg is als drugs en dat ze het doen omdat het ‘cool’ is. Ga online en je vindt blog sites waar jongeren discussiëren over manieren om verveling of stress te verlichten. Een lid van zo’n site suggereert zonder blikken of blozen zichzelf te verslikken om een ‘natuurlijke’ high te krijgen als iemand zich thuis verveelt. Weer een ander deelt zijn ervaring met het snuiven van gas en “een onvoorstelbaar licht gevoel”.

Dokters waarschuwen dat de druk die ouders op kinderen uitoefenen, een ernstiger effect heeft op hun psyche dan gedacht. Er heeft een enorme verschuiving in levensstijl plaatsgevonden, waarbij de concurrentie met sprongen is toegenomen en stress het sleutelwoord is in elk aspect van het leven. Jonge kinderen worden onder immense druk gezet om uit te blinken en het beter te doen dan hun leeftijdsgenoten om een plaatsje in de rat race te veroveren. “Dit leidt ertoe dat stress een intrinsiek onderdeel van hun leven wordt. Omdat jonge geesten het meest beïnvloedbaar zijn, geloven ze dat inhaleermiddelen en andere stoffen, evenals dodelijke spelletjes, hen de ontspanning zullen geven waarnaar ze op zoek zijn,” zegt Dr Singh. Dankzij de grote hoeveelheid informatie op internet experimenteren jongeren met stoffen zonder zich bewust te zijn van de gevolgen.
Waarschuwingssignalen
Om te beginnen moeten ouders erkennen dat er tegenwoordig vreemde en gevaarlijke manieren zijn om high te worden, en dat hun kinderen heel vatbaar zijn om die uit te proberen. Ouders moeten openstaan om met hun kinderen over deze onderwerpen te praten in plaats van het idee te koesteren dat discussies het experimenteren alleen maar zullen aanmoedigen. “Het is onverstandig van ouders te denken dat zij de belangrijkste informanten voor hun kinderen zijn,” zegt Dr. Singh. “Kinderen kunnen naar het internet en YouTube gaan om te leren over het verstikkingsspel of hoe ze stoffen kunnen ‘puffen’ of inhaleren of hoe ze een makkelijke high kunnen krijgen door hoestsiroop te drinken,” zegt ze. Ouders moeten zich realiseren dat kinderen last hebben van stress en dat de behoefte om in de groep van leeftijdsgenoten te passen daar nog bij komt. “Peer pressure is iets groots en voor een volwassene lijkt het misschien onbelangrijk, maar aansluiting vinden bij een groep is heel belangrijk voor beïnvloedbare kinderen,” zegt Dr Chib.
Let op het verdwijnen van geld in huis, niet per se grote bedragen, maar ook kleingeld. Houd bij hoeveel hoestsiroop en andere medicijnen er in huis zijn en vermijd het aanleggen van een voorraad van dergelijke medicijnen. Lichamelijke symptomen van middelenmisbruik en dodelijke spelletjes zijn onder meer bloeddoorlopen ogen, vlekken rond de nek en ernstige hoofdpijn en misselijkheid. “Het kind kan teruggetrokken raken en meer tijd alleen doorbrengen. Plotselinge minachting voor hygiëne, vermoeidheid en gewichtsverlies zijn andere tekenen om op te letten,” zegt Dr Singh. Ongewoon veel tubes lijm of verf, inkt en lege verpakkingen van deo-spray en geknoopte dassen en sjaals die in lades of onder het bed zijn verstopt, zijn ook tekenen van verdacht gedrag.
“Praat vooral met je kinderen over drugsmisbruik en leg uit dat ook al lijkt het innemen van veel hoest- of verkoudheidsmedicijnen of het snuiven van lijm en inkt onschuldig, dat niet zo is,” zegt Dr. Chib. “Een dialoog tussen kinderen en ouders is erg belangrijk in het huidige scenario waarin er genoeg ruimte is voor beïnvloedbare geesten om corrupt te worden,” zegt Dr Singh. Zelfs als je denkt dat je tieners het niet doen, is de kans groot dat ze kinderen kennen die het wel doen. Trek natuurlijk niet te snel conclusies en concludeer niet dat je kind betrokken is bij dergelijke activiteiten. Maar het is van het grootste belang te weten hoe kinderen zich voelen en dat ouders meer betrokken raken bij het leven en de zorgen van hun kinderen. Dit kan de enige manier zijn om ze te beschermen tegen de risico’s van middelenmisbruik.

Veilige manieren om high te worden
Van bepaalde stoffen en activiteiten worden de chemische stoffen dopamine, serotonine en adrenaline in de hersenen gestimuleerd en dat zorgt voor een gevoel van euforie en ontlading. Het verkrijgen van een natuurlijke high is gemakkelijk en veilig genoeg. Hier beschrijven we gezonde manieren die worden aanbevolen door mensen die de gevaren van middelenmisbruik kennen.
Staan in een windstorm: Dit creëert een gevoel van euforie. “Je moet met je gezicht in de richting van de wind staan en als het regent, is de sensatie nog beter. De wind beneemt je de adem en zorgt voor een high,” zegt Debanuj.

Ga hardlopen: Endorfine komt vrij tijdens lange, ononderbroken trainingen, wanneer het intensiteitsniveau tussen matig en hoog ligt en de ademhaling moeilijk is, wat resulteert in een euforisch gevoel. Ga dus hardlopen om een ‘runner’s high’ te ervaren of ga naar de sportschool om de adrenaline te laten stromen. Het zal resulteren in de buzz waar je naar op zoek bent.

Spinnen: Soefi heiligen beoefenen het draaien als een methode van aanbidding en ze zeggen dat dit een gevoel van evenwicht en centrering bereikt, wat een meditatief en ontspannend effect heeft. De ronddraaiende sensatie in het hoofd geeft een natuurlijke high en is onschadelijk. Dus, schrijf je in voor een les om deze methode te leren, of draai gewoon tot je duizelig bent zoals je vroeger als kind deed.

Chanting: Dit is een eeuwenoude methode om high te worden. Het chanten van een mantra en tegelijkertijd diep ademhalen heeft een ontspannend effect op het lichaam. Dit is misschien een langzamer proces om een gevoel van euforie te bereiken, maar het is de veiligste en gezondste methode.

Als ze met hun leven spelen om high te worden

Het verstikkingsspel, ook bekend als het flauwvalspel, is een andere gevaarlijke methode die door kinderen wordt gebruikt om high te worden. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Pediatrics documenteerde 65 YouTube-video’s van het spel, die samen 173.550 keer waren bekeken. “Hoewel niemand het zal toegeven, doen mensen allerlei domme dingen om zich beter te voelen, ook al is het maar tijdelijk,” zegt de 24-jarige Pooja Ganguly. “Ik ken jongens die dit spel speelden vlak voor een les. Zo werden ze high en konden ze de les missen omdat ze klaagden dat ze zich flauw en duizelig voelden,” zegt de 19-jarige Rohan Bagchi (naam veranderd) die onlangs van school kwam.
Er zijn twee manieren waarop kinderen dit verontrustende spel spelen: De ene is een solo-operatie, waarbij een stropdas, riem of ander soort bindmiddel wordt gebruikt om druk uit te oefenen op de halsslagader in de nek. Bij de andere methode wordt een partner gebruikt, die druk uitoefent op de hals of de borst tot de proefpersoon bewusteloos raakt, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen wordt afgesneden. Tieners nemen alleen of in groep deel aan dergelijke activiteiten, waarbij ze hun adem inhouden, elkaar wurgen of in een strop bengelen in de hoop high te worden. De resulterende zuurstoftoevoer als de druk eenmaal is losgelaten, genereert een plezierige sensatie, of een “natuurlijke high”. “Als de zuurstoftoevoer naar de hersenen lang genoeg wordt afgesloten, kan dit leiden tot de dood, coma, hersenbeschadiging, gebroken nekbeenderen en oogbloedingen,” zegt Dr. Jain.
Rapporten over deze praktijk zijn zeldzaam, en het bewustzijn onder ouders verwaarloosbaar. “Onze samenleving is huiverig voor het bespreken van dergelijke onderwerpen en uit angst voor sociale stigmatisering worden dergelijke kwesties verzwegen. Er is dus weinig documentatie over dit onderwerp – sterfgevallen kunnen gemakkelijk als zelfmoord worden bestempeld,” zegt Dr. Singh. Volgens artsen is dit een verontrustende trend en moeten ouders extra waakzaam zijn voor hun kinderen als ze merken dat er iets mis is. “Kinderen zien geen risico in het spelen van dergelijke spelletjes omdat ze deze video’s zien of verhalen horen van mensen die zich vermaken tijdens dergelijke activiteiten. Daarom moeten zowel artsen als ouders op de hoogte zijn, zodat ze de symptomen van dergelijke activiteiten kunnen herkennen,” aldus Dr. Singh. En dat is nog niet alles. Er zijn nog dodelijker methodes om high te worden: Die met slangen. “Ik ken niemand die dit heeft gedaan, maar ik heb gehoord dat je je tong naar achteren kunt rollen en je onder je tong kunt laten bijten door een baby-slang. Het is eng spul want je kunt doodgaan, maar over innovatie gesproken!” zegt Rohan.