Verharen Golden Retrievers? Zo ja, hoeveel en hoe vaak?

Geactualiseerd: 21 juni 2020

Worden golden retrievers verhaard geschreven naast een golden die op zijn rug op een bank ligt's back on a sofa
Photo Credit: © .com / belchonock

Golden Retrievers zijn een absoluut plezier om bij in de buurt te hebben en je leven mee te delen, maar als er één ding is dat een waarschuwing verdient, dan is het wel dat ze verharen.

Met zo’n prachtige glanzende vacht, is het je vergeven als je denkt dat hun haar gemakkelijk te beheren is – voordat je het overal op je meubels en kleren vindt!

Hoeveel verharen Golden Retrievers?

In één woord: veel.

Deze prachtige honden verharen matig gedurende het hele jaar. En met matig bedoelen we dat u een paar van hun korte, grove haren over uw meubels, kleding en waarschijnlijk uw vloerbedekking zult vinden.

Bij veel golden retrievers neemt deze verharing twee keer per jaar toe, in het voor- en najaar. Als het verharen tijdens de rest van het jaar u niet overtuigt om een krachtige hondenhaar stofzuiger aan te schaffen, willen we wedden dat u dat wel wilt tijdens de verharingsseizoenen!

Als u een breder scala aan stofzuigers voor huisdieren wilt onderzoeken, bekijk dan de beste stofzuigers zoals getest door ModernCastle.com. Ze hebben meer dan 82 verschillende stofzuigers getest en hebben een ton aan informatie over de beste modellen voor honden, tapijten, hardhouten vloeren, tegels, en nog veel meer. Gemma Tyler van Smart Vacuums zegt dat wanneer je op zoek bent naar een goede snoerloze stofzuiger om hondenhaar aan te pakken, dan is een stofzuiger met een gemotoriseerde kop een must, iets anders zal gewoon niet de klus te klaren.

Je kunt verwachten dat er veel haar ontsnapt uit je golden in deze tijd als ze hun vacht blazen, klaar om te groeien in geheel nieuwe vachten voor de zomer en winter, respectievelijk.

Je kunt verwachten dat er veel haar ontsnapt uit je golden in deze tijd als ze hun vacht blazen, klaar om te groeien in geheel nieuwe vachten voor de zomer en winter, respectievelijk.

Je kunt verwachten dat er veel haar ontsnapt uit je golden in deze tijd als ze hun vacht blazen, klaar om te groeien in geheel nieuwe vachten voor de zomer en winter, respectievelijk.

Het is onmogelijk om precies te bepalen hoeveel uw hond zal verharen omdat dit zo enorm varieert per hond, maar het volstaat te zeggen dat u uw huis regelmatig moet stofzuigen en uw hond moet borstelen als u er bovenop wilt blijven.

Waarom verharen Golden Retrievers?

Golden retrievers zijn een van de weinige hondenrassen die zijn uitgerust met een dubbele vacht, bestaande uit een dikke, donzige ondervacht en een vette, waterdichte bovenvacht.

Dit verbazingwekkende dualisme is wat de golden retriever zo veerkrachtig maakt bij verschillende weertypes en in staat om veel tijd buiten en in het water door te brengen.

Maar, het is een tweesnijdend zwaard (althans voor de eigenaren van een golden) omdat de donzige ondervacht vaak haar afschudt om nieuw haar te laten groeien. De ondervacht past zich aan het weer en de temperatuurbehoeften van uw hond aan – tijdens de koude wintermaanden, zullen ze een extra dikke ondervacht laten groeien, om vervolgens in de lente veel van deze vacht te verliezen.

Dit is de reden waarom de verharing zo hevig is tijdens de lente en de herfst: in de lente ontdoet uw golden zich van zijn dikke wintervacht, en in de herfst ontdoet hij zich van zijn lichtere zomervacht om plaats te maken voor de groei van de koude wintervacht.

Een algemene regel is dat hoe warmer het is in uw woonomgeving, hoe meer uw golden retriever zal verharen omdat hij minder haar nodig heeft om warm te blijven.

Zijn er gezondheidsredenen voor het toegenomen verharen?

De meeste verharingsverschijnselen bij golden retrievers zijn volkomen normaal en natuurlijk, hoewel er een paar gezondheidsredenen zijn die kunnen bijdragen aan een zwaardere verharing dan normaal.

Allergieën kunnen leiden tot een verhoogde verharing omdat ze de huid van uw hond irriteren en de haarzakjes losmaken, waardoor het haar gemakkelijk en snel uitvalt. Deze allergenen kunnen afkomstig zijn van het voer, de shampoo of zelfs van buiten – raadpleeg uw dierenarts als u een allergie vermoedt om te kijken hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Een ander probleem dat kan leiden tot meer verharing zijn parasieten – met name vlooien en teken. Deze graven zich in en graven zich in de huid van uw pup, wat zeer irritant en jeukerig is en het haar weer aanzet tot uitvallen.

Zorg ervoor dat uw golden retriever up-to-date is met zijn vlooien- en tekenpreventie en overweeg te investeren in antiparasitaire reinigingssprays en shampoos.

Stress kan ook leiden tot meer verharen bij golden retrievers – bijvoorbeeld door verhuizing of een verandering in de gezinssamenstelling. Net zoals sommige mensen hun haar verliezen als ze bijzonder gestrest of angstig zijn, kan dat ook bij uw hond het geval zijn.

Kan ik de hoeveelheid haar die mijn Golden Retriever verhaart verminderen?

Hoewel golden retrievers dankzij hun dubbele vacht altijd wat haar zullen verharen, zijn er enkele tips en trucs die u kunt toepassen om ervoor te zorgen dat het verharen minimaal en beheersbaar blijft.

Ten eerste moet u zich houden aan een dagelijks borstelschema. Zo kunt u het dode haar rechtstreeks van uw hond verwijderen voordat het uitvalt en verstrikt raakt in uw tapijten en meubels. Het vermindert ook klitten en klitten. Als u het niet elke dag kunt doen, streef dan naar ten minste drie keer per week.

Ten tweede moet u ervoor zorgen dat de vacht van uw hond zo gezond en sterk mogelijk is. Dat betekent dat u uw hond een gezonde, evenwichtige voeding moet geven en alles moet vermijden waar hij allergisch voor zou kunnen zijn, of hondenvoer van lage kwaliteit dat vol zit met vulmiddelen in plaats van voedingsstoffen.

Voeding met veel eiwitten helpt het haar van uw hond gezond en soepel te houden, en voorkomt verharing en huidproblemen als gevolg van allergieën. Omega-3 olie supplementen zijn ook nuttig om de vacht van uw hond weer sterk en glanzend te maken.

U moet uw golden retriever niet te vaak in bad doen, omdat shampoos vol chemicaliën de huid en het haar van uw hond uitdrogen, wat leidt tot meer verharing en huidproblemen. Doe ze alleen in bad als ze vuil zijn en als u shampoo gebruikt, zorg er dan voor dat het een anti-allergene shampoo van hoge kwaliteit is die zacht voor de huid en voedend voor het haar is.

Kan ik een Furminator gebruiken voor mijn Golden Retriever?

Een Furminator is een instrument waarmee u de vacht van uw hond kunt borstelen en verwijderen en tegelijkertijd de vacht kunt uitdunnen.

Het beste kunt u de FURminator (of een soortgelijk instrument) één keer per week bij uw golden retriever gebruiken, en u zult snel resultaat zien. U zult dan snel resultaat zien. Behalve minder verharen, vermindert het ook de kans op klitten en pijnlijke klitten.

Het is echter niet per se een wondermiddel tegen verharen, en moet nog steeds worden gebruikt in combinatie met dagelijks borstelen.

U moet ook voorzichtig zijn met het gebruik van een dergelijk instrument op uw golden retriever, want het is erg scherp. Gebruik de FURminator altijd in de richting van de haargroei en gebruik het niet vaker dan een of twee keer per week, omdat het kan schuren op de huid van uw hond.

Hier vindt u een video van een volledige Furminator behandeling in actie:

Moet ik mijn Golden scheren om het verharen tegen te gaan?

Nee! Absoluut niet!

Ga niet in de verleiding om een stap verder te gaan en uw golden retriever te scheren in een poging om het verharen tegen te gaan. Hierdoor loopt uw hond het risico op zonnebrand en een zonnesteek, en het heeft invloed op de manier waarop het haar teruggroeit.

De natuur heeft Golden Retrievers voorzien van een perfect uitgebalanceerde dubbele vacht, die hen misschien contra-intuïtief helpt om koel te blijven als het warm is. Verstoor dit niet.