Wat is balsemen?

Een gids voor het balsemproces

Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2019

clip kunst van het balsemen van een mummie in het oude egypte

Balsemen is het proces van het conserveren van een lichaam om de natuurlijke afbraak van cellen, die begint bij het sterven, uit te stellen. Het helpt tijdelijk de processen te voorkomen die ons lichaam doen aftakelen.

Het is een begrafenispraktijk die al duizenden jaren in de een of andere vorm wordt toegepast. In zijn moderne vorm wordt het op grote schaal toegepast sinds het begin van de 20e eeuw in het Verenigd Koninkrijk, toen het soms ook ‘hygiënische behandeling’ werd genoemd.

In sommige delen van de wereld worden mensen bij extreme balseming tijdelijk geconserveerd en geposeerd en gefotografeerd met familieleden. Bij sommige religieuze begrafenissen, waaronder joodse begrafenissen en islamitische begrafenissen, is balseming echter verboden.

Waarom worden lichamen gebalsemd?

Veel mensen die ervoor kiezen om een dierbare te laten balsemen, doen dat om wat meer tijd met hem of haar door te kunnen brengen. De persoon kan thuis in een open kist worden opgebaard, in een kerk of in de rouwkapel van een uitvaartcentrum.

Mensen kunnen er na hun dood heel anders uitzien. Het balsemen kan helpen het uiterlijk van de persoon te herstellen en een indruk geven van een vredige slaap en welzijn. Dit kan een grote troost zijn voor rouwende families, vooral als zij een dierbare aan een ziekte hebben verloren.

Balseming kan ook afsluiting brengen voor families die een dierbare in traumatische omstandigheden hebben verloren en niet de kans hebben gekregen om afscheid te nemen voordat deze overleed. Er zijn gespecialiseerde balsemers die postmortale chirurgie uitvoeren bij mensen die verwoestende verwondingen opliepen bij dodelijke ongevallen.

Veel uitvaartondernemers beschikken over de vaardigheden om balseming uit te voeren, of kunnen regelen dat een balsemer dit doet bij het door u gekozen uitvaartcentrum.

Wat doet balseming met een lichaam?

Balseming vertraagt tijdelijk de eerste stadia van ontbinding, die ons lichaamsweefsel beginnen af te breken vanaf het moment dat we sterven.

Het balsemen houdt in dat lichaamsvloeistoffen die niet langer door het lichaam circuleren, worden afgetapt en vervangen door een mengsel van conserverende chemicaliën.

Embalsemoplossingen bestaan meestal uit een mengsel van chemicaliën, waaronder formaldehyde, glutaaraldehyde, methanol, ethanol en fenol, maar ook water en kleurstoffen die de bleekheid verminderen en het uiterlijk van de huid herstellen.

Worden uw organen verwijderd als u wordt gebalsemd?

Hoewel de oude Egyptenaren de vitale organen verwijderden en bewaarden tijdens het balsemen, is dit vandaag de dag niet het geval.

Tenzij de persoon die is overleden orgaandonor was, zal hij worden gebalsemd met de organen in zijn lichaam.

Wanneer bij iemand een lijkschouwing wordt verricht om de doodsoorzaak vast te stellen, worden de organen verwijderd en gewogen. Ze worden teruggeplaatst in de lichaamsholte, voordat het het mortuarium verlaat.

Wat is het proces van het balsemen van een lichaam?

Er zijn twee hoofdtypen balseming: arteriële balseming en holtebalseming. Het proces duurt meestal tussen de twee en vier uur.

– Wat is arteriële balseming? Bij arteriële balseming wordt het bloed via de aderen verwijderd en via de slagaders vervangen door balsemvloeistoffen. Er worden slangen in het lichaam ingebracht en aangesloten op een machine, die de balsemvloeistof via de halsader in de hals of via de dijbeenader in het been naar binnen pompt, waardoor de natuurlijke lichaamsvloeistoffen door het lichaam worden gecirculeerd. Deze worden afgevoerd via een buisje dat in de liesslagader of de halsslagader wordt ingebracht.

– Bij de holtebalseming worden de natuurlijke vloeistoffen in de borstkas en de buik verwijderd. Een buisje wordt ingebracht via een kleine incisie en de vloeistoffen worden verwijderd met een afzuigapparaat. Deze vloeistoffen worden vervangen door balsemoplossing en de kleine incisie wordt gesloten.

Meer over het balsemproces

Voordat een lichaam wordt gebalsemd, wordt het zorgvuldig gewassen en na de procedure opnieuw gewassen. Tijdens het balsemen wordt het lichaam gemasseerd, om de conserverende vloeistoffen door het lichaam te laten stromen.

Als het lichaam van een persoon wordt voorbereid, worden de geslachtsdelen bedekt, om de waardigheid te beschermen.

De gelaatstrekken van de persoon worden door de balsemer in een natuurlijke uitdrukking gezet. De kaak wordt gehecht met onzichtbare hechtingen om hem op zijn plaats te houden, terwijl kapjes onder de oogleden helpen om ze gesloten te houden.

Dan wordt de persoon die is overleden zorgvuldig verzorgd en aangekleed.

Cosmetica wordt gebruikt om een natuurlijk uiterlijk te benadrukken en is zo samengesteld dat uitvaartondernemers het kunnen gebruiken bij de verzorging van de overledene.

Foto’s worden vaak gebruikt als leidraad om ervoor te zorgen dat het haar en de make-up van de persoon precies goed zijn.

De voordelen van balseming

Balseming kan niet altijd garanderen dat de overledene er precies zo uitziet als toen hij nog leefde, maar mensen zijn vaak verbaasd over hoe ‘goed’ hun dierbare eruitziet.

Hoezeer iemand er door de dood ook anders uit kan zien, hoe deskundig de balseming ook is, voor veel mensen is het een troost die hun afsluiting brengt.

Post-mortem chirurgie, bijvoorbeeld, is een zeer deskundige vaardigheid in reconstructief balsemen, die wordt uitgevoerd na traumatische sterfgevallen, zoals verkeersongevallen.

In gevallen waarin het anders te verontrustend zou zijn om een geliefde te zien – of misschien zelfs te herkennen – als gevolg van hun verwondingen, werken top-balsemers aan de reconstructie van de kenmerken van de persoon die is overleden. Hoewel het niet altijd mogelijk is om een misvorming volledig te camoufleren, biedt het families het comfort dat ze afscheid kunnen nemen.

Balsemen geeft mensen ook de kans om meer tijd met hun dierbare door te brengen voor de begrafenis. Misschien willen ze hem of haar thuis opbaren, of hem of haar bezoeken in een rustkapel. Het kan familieleden van verder weg de tijd geven om te komen waar ze moeten zijn, om hun respect te betuigen.

Kan een lichaam worden bekeken zonder te worden gebalsemd?

Ja, een lichaam kan worden bekeken zonder te worden gebalsemd. Balseming is slechts een van de vele uitvaartmogelijkheden die men kan kiezen wanneer iemand overlijdt.

Als u niet kiest voor balseming, kan de uitvaartondernemer het lichaam van uw dierbare voorbereiden voor een bezichtiging vóór de begrafenis, waarbij veel van dezelfde stappen worden gevolgd – het lichaam van de persoon wassen, de gelaatstrekken zetten, het haar borstelen en aankleden.

Hoe lang kunt u een lichaam thuis bewaren?

Een lichaam dat niet is gebalsemd, zal de natuurlijke processen die na de dood plaatsvinden, eerder beginnen te ondergaan.

Het is gebruikelijk dat iemand wordt gebalsemd voordat hij of zij naar huis wordt gebracht voor een bezichtiging in een open kist of een wake, hoewel dit niet altijd het geval is.

In omstandigheden waarin een persoon niet is gebalsemd en naar huis wordt gebracht voor een open of gesloten kistwake, wordt de begrafenis meestal binnen een paar dagen na het overlijden gehouden en wordt de kamer zeer koel gehouden.

Een baby die is overleden naar huis brengen

De Cuddlecot is een geïsoleerd wiegje waarmee nabestaanden baby’s die doodgeboren of in hun kindertijd gestorven zijn, voor een paar uur of zelfs dagen mee naar huis kunnen nemen.

Vele ziekenhuizen beginnen deze te verstrekken, zodat gezinnen kostbare tijd met hun baby kunnen doorbrengen, zonder de noodzaak van balseming.

Hoe lang doet een gebalsemd lichaam erover om te ontbinden?

Terwijl ze niet in een open kist te zien zijn, worden gebalsemde lichamen gewoonlijk in een gekoelde ruimte bewaard, of in een zeer koele kamer. In theorie kan de tijd die een gebalsemd lichaam nodig heeft om volledig te ontbinden, vele jaren bedragen, afhankelijk van de omgeving.

Lichamen die worden gedoneerd voor medisch onderzoek worden gebalsemd en worden over het algemeen minstens een paar jaar bewaard, voordat het lichaam van de donor wordt gecremeerd.

In de juiste omstandigheden kunnen balsemvloeistoffen een lichaam voor onbepaalde tijd conserveren, maar begrafenis, vocht of vochtige omstandigheden trekken bacteriën aan die zich gaan vormen en het ontbindingsproces in gang zetten. Als u overweegt voor een begrafenis te kiezen, is onze uitgebreide gids over begrafenissen een zeer nuttige bron.

Of een lichaam nu gebalsemd, extreem gebalsemd of niet gebalsemd is, het moet koel worden bewaard tussen bezichtigingen in en totdat de begrafenis of crematie plaatsvindt.

De Oud-Egyptische balsemmethode verschilde van de huidige methoden. Er werd voornamelijk gebruik gemaakt van natronzouten om het lichaam volledig uit te drogen. Dit werd vervolgens in met hars omhulde linnen stroken gewikkeld, om te voorkomen dat eventueel vocht in de lucht tot ontbinding zou leiden. Mummies worden tegenwoordig in musea tentoongesteld in kisten waarin de luchtvochtigheid streng wordt gecontroleerd.

Het kan acht tot twaalf jaar duren voordat een lichaam dat niet is gebalsemd en zes meter diep is begraven, is ontbonden tot een skelet. Dit kan variëren – of langer duren – afhankelijk van het klimaat, de vochtigheid van de bodem en het soort kist waarin het lichaam is begraven.

Een gebalsemd lichaam kan er iets langer over doen om te ontbinden wanneer het wordt begraven, maar balseming kan niet voorkomen dat het proces oneindig doorgaat. Ook met beton beklede graven of grafkelders kunnen het proces vertragen, maar de natuur gaat zijn gang.

Kan een gebalsemd lichaam worden gecremeerd?

Ja, een gebalsemd lichaam kan worden gecremeerd. Het balsemen wordt uitgevoerd om troost te bieden aan families die tijd willen doorbrengen met hun dierbare voor de begrafenis, ongeacht het type begrafenis waarvoor zij kiezen. Voor meer informatie over deze keuze in zijn geheel, is onze uitgebreide gids over crematies een uitstekende plek om te beginnen.

Wet- en regelgeving voor balsemen

Is het een wet dat je gebalsemd moet worden? In de meeste gevallen niet. In feite is balsemen bij wet verboden, als de persoon is overleden aan een besmettelijke ziekte waarvoor een aangifteplicht bestaat.

Een uitzondering is als de persoon in het buitenland was toen hij overleed en het lichaam wordt gerepatrieerd naar het Verenigd Koninkrijk – of het land van herkomst – voor de begrafenis. Een lichaam moet worden gebalsemd voordat het naar het buitenland wordt verzonden. Sommige mensen kiezen ervoor hun dierbare te laten cremeren in het land waar hij of zij is overleden en brengen de as mee naar huis voor de begrafenis.

De gedragscode van het British Institute of Embalmers stelt dat nabestaanden volledig moeten worden geïnformeerd en toestemming moeten geven (bij voorkeur schriftelijk) voordat de balseming doorgaat. U moet zich nooit onder druk gezet voelen om voor balseming te kiezen.

Balseming is verboden bij groene begrafenissen op natuurlijke begraafplaatsen, om te voorkomen dat balsemvloeistof in de grond lekt.

Balseming is ook verboden door sommige religieuze godsdiensten, waaronder het jodendom en de islam, tenzij dit wettelijk verplicht is.

– Begin uw zoektocht naar een lokale uitvaartondernemer die u kan helpen beslissen of balseming al dan niet tot de uitvaartkeuzes voor uw dierbare behoort.

21.361 geverifieerde beoordelingen