Wat u moet weten over een gebarsten warmtewisselaar

afbeelding van blauwe en gele ovenvlammen

Volgens HVAC-deskundigen kan het onderhoud van een oven problemen met onder meer een gebarsten warmtewisselaar helpen voorkomen. U kunt zien of uw warmtewisselaar barstjes begint te vertonen aan de hand van een aantal veelvoorkomende symptomen. De volgende informatie geeft de basisprincipes van warmtewisselaars.

Ontdek onze verwarmingsdienstenBel voor een gratis offerte

Informatie over warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is het onderdeel van uw verwarmingssysteem dat de warmte uitwisselt die wordt gebruikt om uw huis warmer te maken in de koude maanden en koeler in de warme maanden. De warmtewisselaar in uw oven verwarmt de lucht die van het ene uiteinde naar het andere gaat. Een warmtewisselaar fungeert als een verzamelplaats voor brandbaar gas en zorgt ervoor dat het gas de lucht een kokendhete temperatuur laat bereiken. Als uw warmtewisselaar scheurtjes vertoont, zorgen deze ervoor dat uw oven inefficiënt presteert.

Symptomen van een gebarsten warmtewisselaar

Waarschuw de volgende specifieke tekenen die wijzen op scheurtjes in uw warmtewisselaar:

De ovenvlam ziet er niet langer blauw uit

Een typische gasovenvlam heeft een blauwe tint. Als de vlam blauw is, werkt uw oven naar behoren. Een gele vlam kan betekenen dat de brander vuil is of dat er een gebarsten warmtewisselaar is. Bovendien moet een oven een constante blauwe vlam hebben. Als de vlam flikkert, is de kans groot dat er iets defect is in de oven.

Bel vandaag: (732) 741-6300

afbeelding van roet uit verwarmingssysteem

De oven bevat roet

Root ontstaat wanneer koolstof zich in uw oven ophoopt. Roet kan ook het gevolg zijn van een gebarsten warmtewisselaar of een brander die moet worden afgesteld.

De oven heeft barsten of is gecorrodeerd

Kijk naar barsten of roest aan de buitenkant van uw oven. Scheuren of roest kunnen ook wijzen op schade aan de binnenkant.

De oven verspreidt een vieze geur

U zult een vieze geur opmerken die afkomstig is van een gebarsten warmtewisselaar. De geur doet denken aan formaldehyde. De geur kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en kan leiden tot intense hoofdpijn. Op dit punt is het van vitaal belang dat u contact opneemt met een HVAC-aannemer die uw verwarmingssysteem thuis kan inspecteren.

afbeelding van man die neus bedekt tegen slechte ovengeur

Een beschadigde warmtewisselaar kan gezondheidsproblemen veroorzaken

Koolmonoxide, een dodelijk gas, dat uit uw oven komt, kan ervoor zorgen dat u zich slaperig, gedesoriënteerd en misselijk voelt; u kunt ook geïrriteerde ogen en een geïrriteerde neus hebben, vergezeld van griepachtige symptomen. U kunt merken dat u deze symptomen thuis ervaart, maar dat ze niet meer optreden als u weg bent. Bel onmiddellijk een HVAC-aannemer.

Meer informatie over onze verwarmingsdiensten voor thuisBel om een afspraak te maken

Redenen dat een warmtewisselaar scheurt

Oververhitting is een veel voorkomende reden voor scheuren in uw warmtewisselaar. Uw oven kan oververhit raken als er niet genoeg luchtstroom is – een probleem dat zich voordoet als u uw verwarming niet regelmatig onderhoudt. Onjuist onderhoud van uw oven zorgt ervoor dat uw oven vuil en stoffig wordt. Het gevolg is dat vuil en stof een verstopt filter, verstopte spoelen en verstopte blowers veroorzaken. Deze verstopte gebieden veroorzaken vervolgens geblokkeerde luchtstroom problemen. Een huisverwarmingssysteem moet lucht hebben om de binnentemperatuur te regelen, zodat de oven niet te heet wordt. Onder deze omstandigheden kan een warmtewisselaar barsten.

Ooude regelkleppen kunnen ook leiden tot het barsten van een warmtewisselaar. Oudere kleppen kunnen resulteren in een drukprobleem. Door uw oven te onderhouden en te inspecteren, kunt u dure reparaties aan uw oven voorkomen.

afbeelding van een kapotte oven

Gescheurde warmtewisselaars zijn gevaarlijk

U moet begrijpen dat een gescheurde warmtewisselaar meer is dan een ongemak. Een gebarsten warmtewisselaar kan schade toebrengen aan uw gezin en huis. Huiseigenaren die hun huis verwarmen met propaangas, aardgas, of stookolie zijn kwetsbaar voor potentiële gezondheidsproblemen. Deze fossiele brandstoffen creëren dampen die kooldioxide en koolmonoxide bevatten. Schadelijke niveaus kunnen u, uw kinderen en uw huisdieren in gevaar brengen.

Bel voor een gratis consultatie

Wat moet u doen als uw warmtewisselaar gebarsten is?

Als u denkt dat uw warmtewisselaar barsten vertoont, probeer het probleem dan niet zelf te verhelpen. Neem contact op met een HVAC-servicetechnicus en maak een afspraak voor een inspectie. Het kan zijn dat u de warmtewisselaar of het hele verwarmingssysteem van uw huis moet vervangen. Een gebarsten warmtewisselaar is een ernstige bedreiging. Wanneer een HVAC-technicus bij u thuis aankomt, zal de aannemer tests uitvoeren om de oorzaak vast te stellen, waarna hij u professioneel advies zal geven. Bovendien zal een technicus u vertellen hoe u uw oven in de toekomst kunt onderhouden. Hij kan u voorstellen een regelmatig onderhoudsschema op te stellen om ervoor te zorgen dat uw verwarmingssysteem altijd in orde is.

Eindwoorden

Wanneer een warmtewisselaar scheurtjes vertoont, kan de hele oven kapot gaan. Een gebarsten warmtewisselaar kan ook lichamelijk letsel toebrengen aan uw gezin. U kunt dit grote probleem echter voorkomen. Uw huisverwarmingssysteem zou vele jaren efficiënt moeten werken als u de oven onderhoudt via regelmatige onderhoudsbezoeken door een professional. Houd altijd het telefoonnummer van een plaatselijke HVAC-expert bij de hand voor het geval u zich zorgen maakt over uw warmtewisselaar of verwarmingssysteem. Jaarlijks onderhoud van uw oven is de sleutel tot een oven die lang meegaat.

Contact Lawes Company voor al uw verwarmingsbehoeften

Lawes Company Logo

Lawes Company biedt uitstekende verwarmings- en koeldiensten. We huren alleen de meest gekwalificeerde NATE gecertificeerde HVAC-technici in die in staat zijn u superieure diensten te leveren. Onze HVAC-diensten omvatten reparaties, tune-ups, installaties, vervangingen en meer. U kunt erop vertrouwen dat onze technici de ervaring en opleiding hebben om uw verwarmingssysteem correct te onderhouden.

Heeft u een reparatie of vervanging van uw oven nodig? Door met ons te werken, krijgt u de beste zorg met Lawes Company. Wij beloven u concurrerende tarieven voor het repareren of vervangen van uw oven. Als u uw verwarmingssysteem moet upgraden, kan onze technicus u een betaalbare, kwaliteitsoven voor uw huis voorstellen. Onze basisfilosofie is gericht op energie-efficiëntie, luchtkwaliteit en comfort. Bel ons nu om een gratis schatting te maken.

Bel nu: (732) 741-6300

Contacteer ons nu op (732) 741-6300 voor meer informatie!