Alternate Nostril Breathing Technique (Nadi Shodhan Pranayama)

Updated by: Sejal Shah I September 11, 2020

In 2016 verklaarde Vogue magazine “Breathing Is the New Yoga”, waarbij Art of Living’s Sudarshan Kriya werd uitgelicht.

Ook volgens Business Insider sept 2017 nummer, getuigde Hillary Clinton van het gebruik van de “alternate nostril” ademhalingstechniek als een reddende genade tijdens de stressvolle 2016 presidentsverkiezingen.

Ja, de wereld is nu aan het aanslaan op de yoga-ademhalingsoefeningen. In de afgelopen 39 jaar heeft The Art of Living meer dan 30 miljoen mensen geleerd hoe ze ademhalingsoefeningen kunnen gebruiken om de geest tot rust te brengen, stress te verminderen en meditatie gemakkelijker te maken… en de alternatieve neusgatademhalingsoefening is een van de favorieten voor velen.

Of je nu op weg bent naar de president of te laat komt op je werk, Alternate Nostril Breathing is een uitstekende manier om de natuurlijke stress-reductie mechanismen van het lichaam aan te boren.

In het Sanskriet (een van de talen van India), wordt Alternate Nostril Breathing Nadi Shodhan Pranayama genoemd, wat zich laat vertalen als “subtiele energie-opruiming ademhalingstechniek”, en het heeft vele voordelen. Afwisselende Neusademhaling helpt de geest te kalmeren, angst te verminderen en geeft een gevoel van ontspanning aan het hele lichaam. Het ontspant ook de geest ter voorbereiding op meditatie, wat nuttig kan zijn voor diegenen die moeite hebben om tot rust te komen voordat ze gaan mediteren. Als je de oefening slechts een paar minuten doet, kan de alternatieve neusademhaling direct stress en vermoeidheid verminderen, en het is een snelle en efficiënte oefening om te doen voor stressvolle situaties zoals sollicitatiegesprekken en publieke toespraken.

Hoe doe je de alternatieve neusademhaling (Nadi Shodhana)

 • Zit in een comfortabele houding met de ruggengraat lang en de heupen ontspannen. Laat eventuele spanning uit uw kaak ontsnappen. Sluit uw ogen.

 • Plaats uw linkerhand op uw linkerknie met de palm naar boven, of in de Chin Mudra door de toppen van de wijsvinger en duim zachtjes tegen elkaar te brengen.

 • Plaats de toppen van de wijsvinger en middelvinger van de rechterhand op uw voorhoofd tussen de wenkbrauwen (ajna chakra) met de ringvinger en pink op het linkerneusgat, en de duim op het rechterneusgat. Gebruik de ringvinger en pink om het linkerneusgat te openen en te sluiten en gebruik de duim voor het rechterneusgat.

 • Sluit bij een uitademing het rechterneusgat (correspondeert met Pingala nadi) met de duim en adem uit door het linkerneusgat (correspondeert met Ida nadi).

 • Adem in door beide neusgaten, sluit het rechterneusgat en adem volledig uit door het linkerneusgat.

 • Adem in door het linkerneusgat en sluit dan af met de ringvinger. Laat de duim op het rechterneusgat los en adem uit door het rechterneusgat. Adem in door het rechterneusgat, sluit af met de duim, laat de ringvinger aan de linkerkant los en adem uit door het linkerneusgat. Deze vier stappen vormen één ronde van de Alternate Nostril Breathing (alternatieve neusademhaling). Houd uw adem gelijkmatig, langzaam en rustig.

 • Doe 5 tot 9 ronden van deze afwisselende ademhaling tussen de neusgaten.

 • Houd in gedachten dat u altijd inademt door hetzelfde neusgat als waar u zojuist door heeft uitgeademd.

 • Houd uw adem gelijkmatig, langzaam en rustig gedurende de hele oefening.

 • Als u een beginner bent, laat dan uw inademing (4 tellen) = uitademing (4 tellen). Naarmate u vordert in uw beoefening, kan uw uitademing (6-8 tellen) iets langer zijn dan uw inademing (4 tellen). Als je gevorderd bent in je beoefening, zou je ook adem kunnen inhouden na elke inademing en uitademing.

Hoewel een voorproefje in een korte online video een goed begin is, is het goed om het persoonlijk van een gecertificeerde leraar te leren om er zeker van te zijn dat je ze goed uitvoert, vooral bij de meer geavanceerde en krachtige technieken.

Het is een geweldige manier om je yoga-asana sessie af te sluiten met 9 rondes van Alternate Nostril Breathing gevolgd door een rustgevende meditatie, kies er een uit de Journey App. Je kunt hem gratis downloaden.

Voordelen van Alternate Nostril Breathing (Nadi Shodhana Pranayama)

Er zijn veel meer Pranayama technieken, maar deze kalmerende Alternate Nostril Breathing staat bovenaan de lijst vanwege de vele voordelen die het biedt.

 • Kalmeert en centreert de geest

 • Brengt de geest naar het huidige moment en uit het verleden (loslaten van oude angsten, spijt, and worry)

 • Therapeutic for the circulatory and respiratory systems

 • Stress relieving and relaxing for the body and mind

 • Helps harmonize the left and right hemispheres of the brain, which correlate to the logical and emotional sides of our personality. Watch this video to understand this.

 • Helps purify and balance the nadis, the subtle energy channels, thereby ensuring smooth flow of prana (life force) through the body.

 • Maintains body temperature.

3 Things to Remember When Practicing Nadi Shodhana Pranayama

 • The breathing pattern is breath out, breathe in, switch sides.

 • Do not force the breath – keep it gentle and natural. Allow the breath to be smooth and even without creating force or pressure. Do not breathe through the mouth or make any sound such as in Ujjayi breath.

 • Place the fingers very lightly on the forehead and nose. Het is niet nodig druk uit te oefenen.

Medische en gezondheidsoverwegingen

Contra-indicaties:

Terwijl een regelmatige yogabeoefening kan leiden tot een betere gezondheid, weet dat het geen vervanging is voor een medische behandeling. Het is belangrijk om yoga te leren en te beoefenen onder toezicht van een opgeleide leraar.

Leer meer krachtige yogische ademhalingstechnieken tijdens een persoonlijke of online cursus

Gecertifieerde docenten van de Art of Living Foundation geven veel yoga, ademhalings- en meditatieprogramma’s waar je meer ademhalingstechnieken kunt leren die je enorm kunnen helpen om je kwaliteit van leven en welzijn te verbeteren. Een van de kenmerkende technieken is Sudarshan Kriya (SKY Breath Meditation). Doe mee aan Beyond Breath-een GRATIS online interactieve sessie met een live instructeur om meer te leren over SKY en ook een voorproefje te krijgen van prachtige geleide meditatie.

Lees meer over pranayama door te lezen Waarom ademwerk snel een leidende rol wordt voor Mind-Body Wellness