Borstvoeding voor meerlingen

Borstvoeding voor meerlingen

Veel mensen denken ten onrechte dat borstvoeding geven aan een tweeling, drieling of meer onmogelijk is. Het is niet alleen mogelijk, maar het kan ook een zeer lonende ervaring zijn voor het hele gezin. Het zal je verbazen hoeveel moeders uitsluitend borstvoeding geven aan hun tweeling en, nu meerlingen steeds gewoner worden, hebben zelfs moeders met een drieling of meer veel succes met het geven van borstvoeding aan hun baby’s.

De voordelen van borstvoeding

De vele voordelen van borstvoeding zijn onmiskenbaar. Voor meerlingen, die vaak een ontwikkelingsachterstand hebben door een laag geboortegewicht of te vroeg geboren zijn, kan het geven van borstvoeding een geweldige stimulans zijn. Denk aan de volgende voordelen:

  • Zogen helpt bij de ontwikkeling van kaken, tanden en gezicht.
  • Antistoffen in moedermelk beschermen zuigelingen tegen ziekten.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder allergieën.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder oorontstekingen.
  • Uit studies is gebleken dat baby’s die borstvoeding krijgen een hoger IQ hebben.
  • Enkele studies suggereren dat baby’s die borstvoeding krijgen, minder vaak zwaarlijvig zijn en een hoge bloeddruk hebben.
  • Het nauwe contact tussen moeder en baby tijdens het zogen bevordert de hechting en helpt de baby’s zich veilig te voelen.

Borstvoeding komt de moeder ook op verschillende manieren ten goede. Bijvoorbeeld:

  • Na de bevalling verhoogt borstvoeding het oxytocineniveau van de moeder, waardoor de baarmoeder sneller weer normaal wordt.
  • Moeders die borstvoeding geven, vallen over het algemeen sneller af.
  • Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding het risico van de moeder op bepaalde vormen van kanker vermindert.
Essentieel

Ontafhankelijk van het uiteindelijke resultaat, zijn uw eerste pogingen om te voeden in de eerste dagen na de geboorte uiterst gunstig voor uw baby’s. Voordat de melk daadwerkelijk op gang komt, produceert uw lichaam colostrum, ook wel “vloeibaar goud” genoemd vanwege de hoge concentratie voedingsstoffen en antilichamen. Het helpt bij de ontwikkeling van het maag-darmstelsel van de baby’s.

Ten slotte brengt borstvoeding verschillende voordelen voor het hele gezin met zich mee. Eerst en vooral, het is gratis! Borstvoeding kan een aanzienlijke besparing betekenen voor gezinnen met meerlingen. Een onderzoeker van het Georgetown University Medical Center schatte dat gezinnen die flesvoeding geven ongeveer 400 dollar per maand uitgeven aan benodigdheden en apparatuur. Die schatting betreft slechts één baby; verdubbel of verdrievoudig het, en de kosten rijzen de pan uit. La Leche League International schat dat gezinnen met een tweeling alleen al in het eerste jaar ongeveer $1.200 en 300 uur kunnen besparen op borstvoeding!

Vraag

Kan mijn lichaam genoeg melk produceren voor beide baby’s?
Borstvoeding werkt volgens een vraag- en aanbodsysteem. Hoe vaker je borstvoeding geeft, hoe meer melk je lichaam zal produceren. Door vaak te voeden en de baby’s de kans te geven beide borsten te legen, krijgt u een ruime hoeveelheid melk.

Bovendien is moedermelk gemakkelijk verkrijgbaar. Je hoeft het niet te mengen of op te warmen. Je hoeft niet midden in de nacht naar de supermarkt voor navullingen als het op is. Het hoeft niet geschud of geroerd te worden. Je hoeft niet tientallen flessen, spenen en accessoires af te wassen en te steriliseren. En het is altijd de perfecte temperatuur voor je baby’s.

Jouw moedermelk is duidelijk de meest wenselijke voedingsbron voor je baby’s. Maar borstvoeding geven vergt veel van een moeder van een meerling, zowel lichamelijk als emotioneel. It will be your primary activity during the first few months of their lives, requiring most of your time and consuming nearly all of your energy. To breastfeed exclusively requires determination, commitment, and a strong support system. Realistically, it is not the right option for every mother.


Football Hold

Parallel Hold

Criss Cross Hold
Front V Hold

Breastfeeding Twins

When breastfeeding twins, the first question to address is: together or separately? Since most mothers have two breasts, it is often convenient to nurse both babies simultaneously. It saves a great deal of time, but can be a tricky maneuver. The process of getting two babies on and off the breast sometimes requires an extra set of hands. In het begin zult u waarschijnlijk wat hulp nodig hebben om de baby’s klaar te maken voor de borstvoeding. Een lactatiekundige of kraamverzorgster kan u helpen als u nog in het ziekenhuis bent; als u eenmaal thuis bent met de baby’s, vraag dan uw partner om hulp (of iemand aan wie u uw borsten gerust bloot kunt geven).

Bij een babytweeling werkt de ‘football hold’ goed, vooral voor moeders die via een keizersnede zijn bevallen. Deze positie houdt het grootste deel van de baby’s weg van de gevoelige incisieplaats. Als de tweeling groter wordt, is de parallel- of lepelhouding handig, terwijl de kriskras- en V-positie ideaal zijn voor oudere baby’s die niet zoveel hoofdsteun nodig hebben. Een goede voorraad kussens ondersteunt de baby’s, zodat u uw handen elders kunt gebruiken.

Als de baby’s eenmaal in de buurt van uw borsten liggen, is het tijd om ze te laten vastklikken. Strijk één voor één langs de lippen van de baby’s met uw tepel om ze uit te lokken hun mond wijd open te doen. Zodra er een opening is, brengt u de baby snel naar uw borst. De baby’s moeten de hele tepelhof in hun mond nemen, niet alleen het uiteinde van de tepel. Hun lippen moeten naar buiten gedraaid zijn en hun neusjes moeten de borst raken. (Geen zorgen, ze kunnen nog steeds ademen!)

De frequentie en duur van borstvoeding kunnen variëren, maar de meeste voldragen pasgeborenen moeten de eerste weken tien tot twaalf keer per dag borstvoeding krijgen. Als u uw baby’s tegelijkertijd voedt, helpt het om ze op hetzelfde schema te houden. Als de ene baby klaar is voor de borstvoeding, geef je de andere baby op hetzelfde moment de borst, zelfs als je hem daarvoor wakker moet maken. Sommige deskundigen keuren het af om een slapende baby wakker te maken, maar die hebben waarschijnlijk geen meerling gehad!