Denim Day 29 april – Gemeenschap voorbij geweld

De nationale Denim Day is 29 april, 2020

Denim Day wordt sinds 1999 internationaal gevierd als protest tegen een uitspraak van het Italiaanse Hooggerechtshof waarbij een veroordeling wegens verkrachting ongedaan werd gemaakt omdat het slachtoffer een spijkerbroek droeg.

In 1992 werd in Italië een 18-jarig meisje tijdens een rijles verkracht door haar rijinstructeur. Hij werd veroordeeld, maar in 1999 vernietigde het hof het vonnis op grond van de veronderstelling dat “omdat het slachtoffer een zeer, zeer strakke spijkerbroek droeg, zij hem moest helpen die spijkerbroek uit te trekken, en door de spijkerbroek uit te trekken was er niet langer sprake van verkrachting maar van vrijwillige seks”. Vrouwen van de Italiaanse wetgevende macht protesteerden tegen de beslissing door spijkerbroeken te dragen naar het werk. Naarmate het nieuws over het besluit zich verspreidde, nam ook het protest toe.

In april 1999 organiseerde een maatschappelijk dienstverlenend bedrijf in Los Angeles de eerste Denim Day in de V.S. Wij zetten deze traditie voort. We wear denim to dispel harmful myths about sexual violence and survivors. There is no excuse and never an invitation to rape.

Get your denim on April 29, 2020 and raise awareness about sexual violence!