Het “Dome Field”-voordeel in Fantasy Football

De NFL is enigszins uniek in de wereld van de professionele sporten. Niet alleen wordt er in alle weersomstandigheden gespeeld, dankzij de infrastructuur van de competitie kan een wedstrijd in een sneeuwstorm worden gespeeld op dezelfde dag dat er een wedstrijd wordt gespeeld in een koepel met klimaatbeheersing. Dit creëert een inherent onevenwicht tussen degenen die de elementen moeten trotseren en degenen die van het comfort van het spelen binnen genieten. Laten we eens kijken hoe het scoren in de NFL wordt beïnvloed en dan kunnen we ons richten op misschien wel de meest getroffen positie, de QB.

NFL Scoring

In een studie gedaan door Pinnacle.com over scoren in de NFL van 2003 tot 2015, vonden ze dat het totaal aantal punten per wedstrijd gescoord in openluchtlocaties 42,4 was. Daarentegen, in wedstrijden gespeeld in een koepelstadion (of een met een uitschuifbaar dak) teams gecombineerd voor 46.2 ppg. Hoewel deze marge misschien niet significant lijkt, moet je in gedachten houden dat dit een gemakkelijk voorspelbare stijging van 9% is in de score-output. In de zeer competitieve wereld van de NFL en fantasie sport, kan geen voordeel worden genegeerd. In feite is deze correlatie zo sterk dat het zelfs in de lijnen van de weddenschappen in Vegas is verwerkt. In dezelfde periode waren de gemiddelde Over/Under wedlijnen in Vegas voor indoor wedstrijden 44.6 ppg terwijl outdoor wedstrijden gemiddeld op 41.7 werden genoteerd.

Fantasy Output

Als we dit doortrekken naar de wereld van fantasy scoring, komen we op een interessant kruispunt omdat indoor en outdoor wedstrijden, in tegenstelling tot thuis- en uitwedstrijden, niet gelijk verdeeld zijn. De teams die hun thuiswedstrijden in een koepel spelen zijn in het voordeel omdat ze gegarandeerd minstens 8 indoorwedstrijden per jaar spelen en mogelijk veel meer. Bovendien heeft de NFC een onevenredig groot aantal overdekte stadions in vergelijking met de AFC (6:2). De huidige koepelteams in de NFL zijn de Cardinals, Cowboys, Falcons, Lions, Saints, Vikings, Colts en Texans. Elk van deze teams zal, door middel van planning, ten minste 9 indoor wedstrijden spelen in 2018, wat een enorm voordeel is ten opzichte van teams als de Raiders en Chiefs die alle 16 van hun wedstrijden buiten zullen spelen. De discrepantie hier is groot. Teams zullen ofwel 9 of meer wedstrijden binnenshuis spelen of 4 of minder. Dus nu we weten wie de primaire begunstigden zijn kunnen we kijken naar hun signal callers.

Quarterbacks

Opvallend genoeg presteren niet alle NFL spelers binnenshuis beter. Bijvoorbeeld, voor zijn carrière is het puntenverschil voor Dak Prescott indoor slechts +0.1 fantasy punten per wedstrijd, terwijl Matt Ryan eigenlijk -0.1 indoor is over de laatste 3 seizoenen. Dus dome schema’s zijn een non-factor bij het evalueren van deze twee passers in vergelijking met enkele andere dome QB’s.

Indoor/Outdoor Scoring: Dome QB’s

Indoor PPG* Outdoor PPG* Indoor Differential 2018 Indoor Games
Deshaun Watson** 31 26.5 +4.5 9
Drew Brees 20.4 16.3 +4.1 11
Matthew Stafford 18.6 14.8 +3.8 11
Sam Bradford 15.25 12.5 +2.75 10
Andrew Luck 21.2 19.3 +1.9 9
Kirk Cousins 19.4 18.0 +1.4 9
Dak Prescott 17.6 17.5 +0.1 11
Matt Ryan 16.8 16.9 -0.1 9

*2015-2017
**Weeks 3-8 2017

Over de laatste 3 seizoenen zijn de passers met de grootste indoor/outdoor splits Drew Brees en Matthew Stafford (Deshaun Watson weggelaten vanwege de kleine sample size). Drew Brees scoort gemiddeld 4.1 meer fantasy ppg binnenshuis, terwijl Stafford 3.8 meer punten binnenhaalt. Dit kan nuttig zijn in je fantasy football drafts omdat niet alleen de Saints en de Lions elk 11 wedstrijden binnen spelen in 2018 (T-meerste in de competitie met de Cowboys), ze spelen elk 4 van hun eerste 5 wedstrijden in afgesloten stadions. Dit betekent dat je een QB kunt opstellen die meer kans heeft om een warme start te maken door deze QB’s te targeten.

Ik geef een eervolle vermelding aan Kirk Cousins omdat hij 1,4 ppg beter heeft gepresteerd indoors over de laatste 3 seizoenen, hoewel al zijn dome-wedstrijden op de weg zijn gekomen. Het zal interessant zijn om te zien wat hij kan doen als hij het indoor voordeel kan combineren met het voordeel van de thuisploeg in 2018.