Navigatie

Acteurs op het toneel repeteren de appelscène uit het toneelstuk van William Tell.
Acteurs in de stad Altdorf repeteren de beroemdste scène uit het toneelstuk William Tell © KEYSTONE / URS FLUEELER

Was hij een echt persoon en, zo ja, is er enig bewijs voor de beweringen dat hij de heldendaden heeft verricht die aan hem worden toegeschreven?

Deze inhoud is gepubliceerd op 26 juli 2004 – 16:38July 26, 2004 – 16:38 Dale Bechtel

  • Dale begon zijn carrière bij Swiss Radio International, de voorloper van SWI swissinfo.ch, in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij doet verslag van alles en nog wat in de Zwitserse Alpen gebeurt, van politiek en klimaatverandering tot toerisme.

    Meer over de auteur| Redactie

Daniele Papacella enDale Bechtel, swissinfo.ch

De legende zegt dat Tell uit het dorp Bürglen in kanton Uri kwam.

Tell was een jager, een familieman en bedreven met een kruisboog. Maar verder was er niet veel over de boer bekend tot 18 november 1307.
Op die noodlottige dag reist Tell de paar kilometer van Bürglen naar Altdorf, de hoofdplaats van Uri.
Als hij over het dorpsplein loopt, kiest hij ervoor de hoed van Gessler te negeren, die de Habsburgse baljuw op een paal heeft geplaatst.
Gessler wil dat de hoed het keizerlijke gezag vertegenwoordigt en eist dat iedereen die hem passeert ervoor buigt.
Tell wordt gearresteerd en Gessler dreigt hem te executeren tenzij hij zijn vaardigheid als scherpschutter kan bewijzen.

Appel

De boze baljuw laat een appel op het hoofd van Tells zoon Walter plaatsen en beveelt de boogschutter die eraf te schieten.
Als hij mist, moeten beiden sterven. Tell is ontredderd, maar krijgt kracht van zijn zoon die geen angst toont.
Het schot wordt genomen en de kruisboogbout splijt de appel. Tell bekent dat hij een tweede pijl op zijn lichaam heeft verborgen, die hij op Gessler zou hebben gebruikt in geval van verwonding van zijn zoon.
De baljuw is woedend en weigert Tell te bevrijden. In plaats daarvan wordt de boogschutter in de boeien geslagen en op een boot naar Küssnacht gezet, waar hij gevangen zal worden gezet.
Maar er steekt een plotselinge storm op die het kleine vaartuig dreigt te doen kapseizen. Tells gijzelnemers laten hem vrij, omdat ze beseffen dat alleen hij de boot naar de wal kan sturen, omdat hij het meer kent.

Ontsnapping

Tell brengt de boot dicht bij een paar platte rotsen, waar hij in veiligheid springt terwijl hij de boot en de bemanning terugduwt in de stormachtige wateren.
Tell gaat uiteindelijk over land naar Küssnacht om wraak te nemen. Hij overvalt de groep van Gessler die op weg is langs een hoofdweg door het bos, en schiet de tiran met zijn laatste pijl door het hart.
De Zwitserse held verdwijnt vervolgens van de plaats van de misdaad en er wordt niets meer van hem vernomen.
Er is geen vermelding van Tell in de staatsarchieven in Wenen van het voormalige Habsburgse rijk, of in historische documenten bewaard in kanton Uri.
Historici hebben ook middeleeuwse registers doorgespit en zijn op niets uitgelopen.

“Tell” of “von Thal”?

Er wordt gespeculeerd dat “Tell” misschien een bewerking is van de Uri naam “von Thal” (van het dal). Maar in 1300 was het hoofd van deze clan een “Conrad von Thal” en er zijn geen aanwijzingen dat een van zijn verwanten de naam Willem droeg.
Conrad von Thal werd ook herinnerd als een loyaal onderdaan, die gewetensvol zijn tienden betaalde aan zijn opperheer.
De aanwezigheid van soortgelijke legenden in andere delen van Europa suggereert dat de Tell sage misschien niet meer is dan een dramatische verrijking van de Zwitserse geschiedenis.
Tell vertegenwoordigt de gewone man, die het gezag respecteert, maar snel voor zijn rechten vecht zodra het despotisch wordt. Zo kan een bescheiden boer een held worden.
En hij is een held zonder bovennatuurlijke krachten, in tegenstelling tot mythische figuren in veel middeleeuwse verhalen.
Het is daarom gemakkelijk te begrijpen waarom zovelen in Zwitserland nog steeds geloven dat er ooit een man was die Willem Tell heette.

Externe inhoud

Kernfeiten

De plaatsen waar het verhaal van Willem Tell zich afspeelt:
Dorp Bürglen – de geboorteplaats van Tell
Altdorf – waar Tell de Habsburgse tiran trotseert en gedwongen wordt een appel van het hoofd van zijn zoon te schieten.
Lužermeer – Tell ontsnapt tijdens een stormachtige oversteek van het meer.
Küssnacht – waar Tell wraak neemt en Gessler doodt.

Einde tussenvoegsel

Artikelen in dit verhaal

  • Vijftig tinten democratie: kun je de macht van mensen meten?

Dit artikel is automatisch geïmporteerd uit ons oude content management systeem. Als u weergavefouten ziet, laat het ons dan weten: [email protected]