Pupillaire paden

bowie.jpg

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik maandag door mijn Facebook-feed scrolde. Allereerst was ik geschokt toen ik hoorde van het overlijden van David Bowie, maar het viel me ook op dat er tegelijk met dit nieuws verschillende verhalen waren over zijn iconische oogopslag. Mij was altijd verteld, en ik heb altijd geloofd, dat David Bowie’s ongewone oogopslag te wijten was aan heterochromia iridis…

Ik denk dat ik het mis had! Na het lezen van een paar van deze artikelen, ontdekte ik dat de echte reden waarom David Bowie’s ogen verschillende kleuren leken te hebben, was omdat hij anisocoria had! Wist jij dat? Of was jij er ook van overtuigd dat hij heterochromie had?

Hier is het echte verhaal…

david-bowie-19611.jpgToen David Bowie 15 jaar oud was, kregen hij en zijn vriend (George Underwood) ruzie over een meisje dat ze allebei leuk vonden. Tijdens het gevecht kreeg David Bowie een vuistslag aan de linkerkant van zijn gezicht. Bowie zou een diepe schaafwond aan het hoornvlies hebben opgelopen door de vingernagel van Underwood. Bovendien beschadigde het trauma en de kracht van de klap Bowie’s iris, waardoor zijn irissfincterspier volledig verlamd raakte. Daardoor bleef zijn linkeroog permanent verwijd en ongevoelig voor lichtstimuli, terwijl zijn rechteroog onaangetast bleef.

Dus David Bowie had niet echt twee verschillend gekleurde ogen, al leek het daar wel op. Zijn beide ogen waren blauw, maar omdat zijn pupil in zijn linkeroog zo veel groter was, leek het linkeroog veel donkerder dan zijn helderblauwe rechteroog. De meeste mensen zouden een beetje boos zijn op hun vriend voor het veroorzaken van dergelijke pijn en een aanzienlijke cosmesis probleem; maar Bowie was goede vrienden gebleven met Underwood en bedankte hem zelfs voor het geven van hem zijn iconische look die perfect werkte met zijn unieke stijl!

Anisocoria

anisocoria.jpgWant anisocoria is zo’n hot topic op het moment, laten we even de tijd nemen om een aantal van de meest voorkomende oorzaken te bekijken:

 • Fysiologische anisocoria: Ongeveer 20% van de bevolking heeft van nature een klein verschil in de grootte van elke pupil. De beste manier om dit te testen is de pupilgrootte te meten bij zowel helder als gedimd licht; het verschil in pupilgrootte moet hetzelfde zijn.
 • Syndroom van Horner: Anisocoria als gevolg van het syndroom van Horner is het gevolg van een laesie in de oculosympatische pathway. Deze laesie kan centraal, preganglionisch of postganglionisch zijn, en wordt gekenmerkt door de klassieke triade van ptosis, miosis, en anhydrosis aan de aangedane zijde. Wanneer het syndroom van Horner zich vroeg in het leven manifesteert (congenitaal Horner syndroom) zal het pigment van het iris stroma zich niet ontwikkelen, en zal de persoon heterochromia iridis vertonen.
 • Mechanische anisocoria: Anisocoria kan ook worden veroorzaakt door trauma aan de iris (zoals in Bowie’s geval), van een eerdere oogoperatie, letsel, of een ontstekingsreactie die heeft geleid tot synechia.
 • Adie’s tonische pupil: Schade aan het ganglion ciliaris of aan de korte zenuwen ciliaris leidt tot een abnormale pupil die bekend staat als een Adie’s pupil. Adie’s pupil heeft verschillende kenmerken, waaronder minimale reactie op licht, langzame en tonische nabijreflex, accommoderende parese, een grotere pupil aan de aangedane zijde (aanvankelijk), en cholinerge overgevoeligheid van de gedenerveerde spier.
 • Argyll Robertson Pupil: Een laesie bij patiënten met neurosyfilis veroorzaakt overmatige parasympatische activiteit, resulterend in kleine pupillen. In deze gevallen is er geen reactie op licht, de nabijreflex is normaal, en de pupillen reageren normaal op accommodatie en convergentie (licht-nabij dissociatie). De pupillen zijn ook onregelmatig van vorm en miotisch, en verwijden zeer slecht met mydriatics.
 • Oculomotor (3e) zenuw verlamming: Patiënten met een verlamming van de 3e zenuw vertonen een naar beneden en naar buiten gekeerd oog, met een volledige ptosis. Bij sommige (maar niet alle) mensen, zullen zij zich ook presenteren met een vaste, verwijde pupil aan de aangedane zijde. Bij letsels ten gevolge van ischemie wordt de pupil meestal gespaard, maar bij letsels ten gevolge van compressie wordt de pupil vaak vergroot.
 • Farmacologische middelen: Bepaalde druppels, medicijnen, plantaardige stoffen, enz. veroorzaken verwijding van de pupillen als ze in het oog worden gebracht. In de meeste van deze gevallen zal een grondige anamnese helpen de anisocoria te verklaren. Bij sommige patiënten kan echter geen verwekker worden geïdentificeerd en moeten alle andere mogelijkheden worden uitgesloten alvorens tot deze conclusie te komen.

“Als je vandaag verdrietig bent, bedenk dan dat de wereld meer dan 4 miljard jaar oud is en dat jij op een of andere manier tegelijk met David Bowie hebt kunnen bestaan.”

-Dr. Dexter

The Top 15 Tips and Tricks for Studying for Part I of NBEO®

Top 15 Tips

We’ve put together a ton of great tips and tricks for studying for Part I of NBEO along with two tailored study programs that will help you thoroughly prepare for the big day. Remember, you’ve made it this far and you can totally do this!

Some of the Top 15 Tips include:

 • Familiarize Yourself with the Test Format
 • Tackle the Weak Subjects Early
 • Start Sooner and Ease Into It
 • …and 12 more!

NBEO Part I Study Guide The Top 15 Tips and Tricks for Studying for Part I