5 ouderwetse manieren om voedsel te bewaren

Bedankt voor het delen!

 • Delen
 • Tweet
 • Pin

Onze grootmoeders en overgrootmoeders wisten dat het bewaren van hun zelfgekweekte producten betekende dat hun gezinnen goed aten tijdens de koude, lange wintermaanden. Hoewel deze ouderwetse manieren om voedsel in te maken tijd, energie en moeite kostten, was hun ingemaakte voedsel vrij van schadelijke chemicaliën en conserveringsmiddelen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom veel van deze conserveringstechnieken vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

Om onze bloggingactiviteiten te ondersteunen, bevat onze site affiliate links. Als u een aankoop doet via een link op onze site, kunnen wij een klein percentage van die verkoop ontvangen, zonder extra kosten voor u. Blessed Beyond Crazy is een deelnemer aan het Amazon Services LLC Associates Program, een affiliate advertentieprogramma ontworpen om een manier te bieden voor sites om advertentiegelden te verdienen door te adverteren en linken naar amazon.com.

Voedselverspilling

U hebt nu waarschijnlijk gelezen dat mijn moeder bijna 23 jaar lang huishoudkundelerares was op de middelbare school. Al vroeg leerde ze me basisdingen zoals naaien, koken en tuinieren.

Ze leerde me ook een spaarzame levensstijl te leiden, waar het bewaren van voedsel deel van uitmaakte. In plaats van restjes weg te gooien, leerde ze me hoe ik ze kon hergebruiken. Het is verrassend hoeveel geld iemand op de lange termijn kan besparen. Het enige wat nodig is, is een beetje fantasie, tijd en moeite.

hoe bak ik een rauwe kip

In de post van vandaag, laten we eens kijken naar 5 ouderwetse manieren om voedsel te conserveren.

5 ouderwetse manieren om voedsel te conserveren

Inblikken

In mijn ogen is inblikken waarschijnlijk een van de gezondste manieren om voedsel te conserveren en een conserveringsmethode die mijn moeder en ik al jaren gebruiken. Deze techniek vereist warmte, een snelkookpan of een pan vol water en gesteriliseerde conservenpotten, en conservendeksels en -ringen. Er zijn twee basis conservenmethoden: waterbad en onder druk inblikken.

Verse, rijpe producten moeten zo snel mogelijk worden ingeblikt, omdat de combinatie van lucht, water, micro-organismen – bacteriën, schimmels, gisten en enzymen – verse producten vrij snel kan doen bederven. Om bederf te voorkomen is het belangrijk dat u uw conservenpotten en -deksels steriliseert, de juiste warmtetemperatuur aanhoudt en de potten en de deksels goed afsluit. Het vacuüm dat in de pot ontstaat, houdt de vloeistof binnen en schadelijke micro-organismen en lucht buiten.

 • Canning 101
 • Canning Jam, From Preparing the Jars to Testing the Seals
 • Healthy Canning: The USDA Complete Guide to Home Canning


5 ouderwetse manieren om voedsel te conserveren

Inmaken/vergisten

Inmaken is een andere conserveringsmethode waarbij voedsel wordt geweekt in een mengsel van azijn, kruiden en zout. Gepekeld voedsel ondergaat een fermentatieproces dat resulteert in een hartige smaak terwijl de textuur van het voedsel behouden blijft. Tijdens dit conserveringsproces veranderen de kleur en de smaak van het voedsel en neemt de zuurgraad toe. Om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen, is het belangrijk om een gelijkmatige zuurgraad in het hele voedsel te hebben.

 • Pickle Science: Hoe de conserverende kracht van zuren te beheersen
 • Let’s Preserve: Quick Process Pickles
 • How to Pickle Anything (No Canning Necessary)


5 Old-Fashioned Ways to Preserve Food

Drying

Dehydration is one of the oldest food preservation methods known to man and can be used to preserve fruits, vegetables, herbs, and meats (think beef jerky, croutons, and fruit leathers). In ancient times, people used the sun, wind, and smoking techniques to naturally dry their food. Today, freeze-drying, dehydrators, toaster ovens, and regular ovens can be used to dry foods.

 • How Do I Dry Food/Food Preservation
 • Dehydrate Food Without a Dehydrator
 • Top 17 Healthy Dehydrated Food Recipes You Can Make This Winter
 • Food Dehydrating 101
 • How to Dry Fresh Herbs Using a Dehydrator

5 Old-Fashioned Ways to Preserve Food

Zouten

Zouten of pekelen met zout is nog zo’n ouderwetse methode om voedsel te conserveren, die vooral wordt gebruikt voor het conserveren van vlees en vis. Zoutzouten remt of voorkomt de groei van ziekteverwekkers in levensmiddelen door via osmose vocht aan het voedsel te onttrekken. Doordat schadelijke bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers worden uitgeschakeld, blijft voedsel maandenlang houdbaar.

  • Zouten van vlees voor thuisconservering
  • Een gids voor het zouten van voedselconservering
  • Hoe voorkomen zout en suiker microbiële bederf?

5 ouderwetse manieren om voedsel te conserveren

Vriezen

Vriezen conserveert en houdt voedsel veilig door de groei van micro-organismen tegen te gaan die bederf en door voedsel overgedragen ziekten kunnen veroorzaken. De versheid en kwaliteit van uw groenten en fruit op het moment dat ze worden ingevroren, zijn van invloed op hun latere toestand. Om de kwaliteit optimaal te houden, moet u het zo snel mogelijk na het verpakken invriezen en binnen een jaar gebruiken.

In de regel wordt fruit afgespoeld, gedroogd, in een enkele laag op een bakplaat gelegd en in de vriezer gelegd. Wanneer het bevroren is, wordt het in diepvrieszakjes gedaan en bevroren bewaard tot het nodig is.

Groenten zijn een ander verhaal, omdat ze een cruciaal verwarmingsproces vereisen dat blancheren heet, voordat ze kunnen worden ingevroren. Het blancheerproces ontdoet het oppervlak van vuil en organismen en stopt de enzymatische afbraak van het voedsel, waardoor smaak, kleur en textuur verloren gaan. Bovendien helpt blancheren het verlies van vitaminen te vertragen en maakt het de groenten zachter zodat ze gemakkelijker kunnen worden verpakt. De blancheertijden variëren naargelang het type en de grootte van de groenten.

 • 6 Common Myths About Freezing Food
 • The Science of Freezing Foods
 • Freezing and Food Safety
 • Blanching Vegetables

5 Old-Fashioned Ways to Preserve Food

Storage

Preserving food can be highly rewarding, financially beneficial and a great way to always have a pantry or freezer full of yummy food supplies. In addition, home-canned and pickled goods, dried and salted foods along with frozen produce make wonderful DIY gifts for family and friends. (Think homemade beef jerky, a jar of strawberry preserves or pickled beets.)

  • Food Storage

5 Old-Fashioned Ways to Preserve Food

Personally, I think it’s good to know these 5 Old-Fashioned Ways to Preserve Food.

Have fun preserving your food and saving money at the same time!

Linda

More great ideas:
Thanks for sharing!

 • Share
 • Tweet
 • Pin