Dogs Mentally Understand How Much We Love Them, Canine Cognition Expert Assures

Dr. Brain Hare says that the way your dog stares lovingly is their way of hugging you with their eyes

Kelli Bender

Updated October 27, 2016 05:45 PM

Dogs Mentally Understand How Much We Love Them, Canine Cognition Expert Assures

We recently learned that your dog most likely lovingly dreams of you, so it should be no surprise that you are on their mind almost all of the time.

To get an idea of just how your pup thinks and feels, Dr. Brian Hare has dedicated his life to studying canine cognition and its eccentricities. Hij heeft onlangs samengewerkt met Purina Pro Plan Bright Mind, een hondenvoer gewijd aan het verbeteren van de cognitieve functie van uw huisdier, om eigenaren te helpen erachter te komen wat er werkelijk omgaat in de hersenen van hun hond.

Om de band tussen mensen en hun pups nog verder te versterken, heeft Dr. Hare een aantal van de brandende honden cognitie vragen beantwoord die veel nieuwsgierige hondenliefhebbers hebben.

Weet mijn hond hoeveel ik van hem hou?

Ja, uw hond weet hoeveel u van hem houdt! Honden en mensen hebben een heel speciale relatie, waarbij honden in feite de menselijke oxytocine-bindingsroute hebben gekaapt die normaal gesproken is voorbehouden aan onze baby’s. Wanneer je naar je hond staart, gaan jullie beide oxytocine niveaus omhoog, hetzelfde als wanneer je ze aait en met ze speelt. Het geeft jullie allebei een goed gevoel en versterkt jullie band. Staart uw hond u wel eens zonder reden aan? Ze “omhelzen” je gewoon met hun ogen.

Zijn honden net als mensen bekend om hun depressie?

Het is heel goed mogelijk dat honden depressief worden. Na 9/11 werd gemeld dat veel van de zoek- en reddingshonden aan depressieve symptomen leden omdat ze nooit overlevenden konden vinden, alleen lichamen. Hun begeleiders ensceneerden “nep” vondsten zodat de honden op zouden vrolijken en door zouden gaan met zoeken. Bovendien hebben honden de neiging zich aan hun baasje te hechten en zullen zij zich anders gedragen als die persoon niet in de buurt is. Gezien hun grote empathisch vermogen kunnen honden ook reageren op stemmingen en gevoelens van hun baasje, zoals depressie.

Hoeveel woorden kan een hond actief begrijpen?

Dit is een van de grote recente ontdekkingen in de wetenschappelijke gemeenschap op het gebied van hondenkennis. Sommige honden kunnen “object labels” of woorden leren op dezelfde manier als mensen kinderen. Deze honden leren dus niet door vallen en opstaan of herhaling, maar leren door gevolgtrekking. Zij gebruiken een strategie die het “uitsluitingsbeginsel” wordt genoemd, en net als bij de mens hebben de onderzoekers geen bovengrens gevonden voor het aantal woorden dat deze honden kunnen leren. Honden zijn de enige andere diersoort dan de mens waarvan is vastgesteld dat zij dit vermogen bezitten. De vraag is nu of alle honden dit kunnen, of slechts enkele.

Hoeveel weten we over het vermogen van honden om beslissingen te nemen? Lossen honden problemen op?

Honden lossen voortdurend problemen op, hoewel ze problemen allemaal op hun eigen manier benaderen en oplossen. Een van de opwindende dingen van de cognitiewetenschap is dat het ons in staat stelt het brein van honden te onderzoeken, gewoon door te observeren hoe ze keuzes maken. Als ik bijvoorbeeld voedsel verstop onder een van de twee bekers, en dan wijs naar het lege bekertje, is een hond die mijn aanwijzing volgt een sociale probleemoplosser – hij wil met mij samenwerken om het probleem op te lossen. Maar een hond die de beker kiest waar hij het voer in zag, vertrouwt in plaats daarvan op zijn geheugen.

Is er iets dat eigenaren kunnen doen om de gezondheid van hun honden en hun mentale welzijn te ondersteunen?

Honden zijn net als wij; ze hebben een goed dieet, veel beweging en mentale stimulatie nodig. Het klinkt simpel, maar door deze drie dingen te doen, kan uw hond echt zijn volledige potentieel bereiken. Voeding, in het bijzonder, wordt vooral belangrijk rond de leeftijd van 7 wanneer het glucose metabolisme in zijn hersenen begint te veranderen. Ik voer mijn hond Tassie Purina Pro Plan Bright Mind Adult 7+, dat verbeterde botanische oliën bevat waarvan is aangetoond dat ze alertheid en mentale scherpte bevorderen bij honden van zeven jaar en ouder. Ik zorg er ook voor dat hij veel beweging krijgt voor zowel zijn lichaam als geest, met lange wandelingen, zwemmen en het spelen van onze Dognition-spellen.

Alle onderwerpen in Huisdieren

Het beste van mensen

Krijg nieuws over beroemdheden en royals plus human interest verhalen rechtstreeks in uw inbox