Hoe trim je overgroeide geitenhoeven?

Gedomesticeerde geiten moeten hun hoeven regelmatig laten trimmen om beweging te bevorderen en infecties te voorkomen. Dus als u een gezonde kudde wilt houden, moet u leren hoe u geitenhoeven moet bekappen en ook aandacht besteden aan de verzorging van geitenhoeven. Daarnaast kunt u zich ook afvragen hoeveel het bekappen van geitenhoeven kost. De meeste professionals rekenen rond de $40-$50. Echter, het bekappen van de hoeven van een geit is vrij eenvoudig en hoeft u geen cent te kosten. U kunt het onder de knie krijgen door deze gids te volgen.

Tekenen dat het tijd is om te trimmen

De Animalista geit laat zien dat het tijd is om zijn hoeven te trimmen

Voordat u leert hoe u geitenhoeven kunt trimmen, is het belangrijk om te weten hoe u het juiste moment van trimmen kunt bepalen. Om dit te doen, moet u letten op de hoefwanden en regelmatig de groei ervan controleren. Ze groeien meestal langs de voet van een geit en kunnen zelfs omkrullen aan de teen als ze te lang ongecontroleerd blijven. Dit kan pijn veroorzaken bij de geit, terwijl het ook een plek biedt voor zakken modder, mest en vuil om zich te verstoppen.

Na verloop van tijd kan de groei zich uitbreiden tot de hiel, wat een ongelijk oppervlak creëert voor de geit om op te lopen. Als u de voeten van uw geit niet hebt gecontroleerd, maar u merkt dat het dier moeite heeft met lopen, dan is een trimbeurt misschien al veel te laat. Over het algemeen wordt aanbevolen om de hoeven van geiten elke 6-8 weken te trimmen.

Tips voor het bekappen van overgroeide geitenhoeven

Weten hoe u een geit met een lastige voet herkent, is slechts de eerste stap naar het bekappen van de hoeven. Nu u de tekenen herkent, volgen hier tips voor het bekappen van overgroeide geitenhoeven.

Zamel de benodigdheden voor het bekappen van de hoeven

Het eerste wat u moet doen is al het gereedschap bij de hand hebben. U wilt niet halverwege het bekapproces al op zoek gaan naar materiaal. Dit zijn de basisbenodigdheden die u nodig heeft:

  • Hoofdscharen: Zorg ervoor dat ze geslepen zijn.
  • Doek of borstel: Voor het afstoffen of afvegen van de geitenvoet voor het trimmen.
  • Handschoenen: Geitenvoeten kunnen nogal rommelig zijn, dus je zult dit nodig hebben.
  • Treats: Om te helpen de geit af te leiden terwijl je trimt, evenals helpen associëren het proces met goede dingen.
  • Melkstandaard: Hoewel dit optioneel is, kan het dingen gemakkelijker voor u maken door de beweging van de geit te verminderen terwijl u trimt.
  • Bloedstelpende poeder: ook dit is optioneel, maar het kan van pas komen als u per ongeluk te diep snijdt.

De hoeven zachter maken

Als u de hoeven van uw geit een tijd lang hebt verwaarloosd, overweeg dan om de hoeven zachter te maken om het proces te vergemakkelijken. Sommige herders geven zelfs de voorkeur aan bekappen na regen of sneeuwval, maar als u in een gebied woont waar sneeuw of regen onwaarschijnlijk is, zijn er andere manieren om het aan te pakken. U kunt bijvoorbeeld wat gras bevochtigen met een tuinslang en de geiten daar een poosje op laten spelen.

Aternatief kunt u ook gewoon elke hoef vijf minuten in een emmer stoppen. Verwacht wordt dat ze zullen proberen het eruit te halen, maar je kunt de weerstand minimaliseren door ze wat graan te geven terwijl je bezig bent om ze afgeleid te houden. Deze methode heeft alom de voorkeur, omdat het helpt de hoef zachter te maken en tegelijkertijd schoon te maken.

Bekap de geit

Een paar ‘hoe bekap je hoeven bij een geit’ gidsen laten deze stap vaak achterwege, maar de waarheid is dat geiten geen grote fans zijn van het laten bekappen van hun hoeven. Het is waarschijnlijk dat ze zich zullen verzetten en niet met je meewerken, dus je moet de geit in bedwang houden voordat je begint met bekappen.

De ideale manier om dit te doen is om de geit op de melkstandaard te plaatsen en vervolgens de traktatie in de emmer van de standaard te plaatsen om de geit aan te moedigen tevreden te zijn. Door de geit op een melkstandaard te plaatsen, is het gemakkelijker om bij de hoeven van de geit te komen.

Schoonmaken van de hoeven

De Animalista die geitenhoeven schoonmaakt

Nu u de geit met succes hebt vastgezet, moet u een duidelijk zicht hebben op de voeten van de geit. Gebruik de borstel of handdoek om vuil op de buitenkant van de hoeven af te stoffen of te verwijderen. Mest, vuil of viezigheid moet grondig worden verwijderd.

Begin met de voorste nagel en werk eraan

Als uw geit eenmaal in bedwang is, begint u met het wegknippen van de voorste nagels met uw hoefschaar. Blijf het overgroeide deel aan de voorkant van hun hoefwand knippen totdat u een wit vlak ziet ontstaan. Het witte materiaal is een indicatie dat je de voorste nagels volledig hebt bijgeknipt en verder knippen kan pijnlijke bloedingen bij de geit veroorzaken. Probeer zoveel mogelijk in een rechte lijn te bekappen, zodat de hoeven gelijk met de grond komen te staan.

Vervolg de achterpoten

Dit is meestal het moeilijkste deel om te bekappen, en de reden is niet vergezocht. Als een groot roofdier een geit achtervolgt, probeert het de achterkant van zijn poot vast te grijpen om de geit naar beneden te trekken. Wees dus niet verbaasd als uw geit schrikt als u naar zijn achterpoten grijpt. Een goede manier om hem te kalmeren is met kalmerende geluiden te spreken terwijl u zijn aandacht op de lekkernijen vestigt.

Gebruik uw schaar om de volumineuze delen van de zool aan de achterkant af te knippen en wees voorzichtig dat u er niet te veel in knipt. Net als bij de voorste nagels, weet u dat u genoeg geknipt hebt als u het witte materiaal ziet en het een beetje roze begint te worden. Overweeg om achter de geit te gaan zitten in plaats van ernaast, zodat u een duidelijk zicht heeft en een betere grip.

Een van de vragen die de meeste mensen op dit punt stellen is hoe je geitenhoeven op de juiste manier moet bekappen. Hoewel sommigen vinden dat je snel moet werken, is het eigenlijk beter om langzaam te trimmen, zodat je niet te dicht bij de hoeven knipt. Door langzaam te trimmen kunt u de hoeven mooi knippen zonder dat de geit bloedt.

Evalueer het proces

De Animalista geit laat zijn schoongemaakte hoeven zien

Geen gids over ‘hoe geitenhoeven te trimmen’ is compleet zonder een goede evaluatie. Als je alle vier de poten hebt bekapt, laat de geit dan rondlopen zodat je hun bewegingen kunt beoordelen om eventuele lastige poten te ontdekken. Hun lichaamstaal geeft aan hoe goed ze kunnen lopen, en dan kunt u de nodige aanpassingen doen.

Wrap-up

Zoals met alles, zult u waarschijnlijk de fout maken iets te diep te knippen. Neem het jezelf niet kwalijk; iedereen glijdt wel eens uit. Strooi wat poeder op het getroffen gebied en oefen wat druk uit om het bloeden te stoppen.