Rubarber invriezen

Aanvullende informatie over rabarber:
Alles over rabarber | Rabarber bereiden | Rabarber koken

Verpakking kiezen | Rabarber blancheren | Vriesmethoden

Rubarber kan worden ingevroren, zodat het voor langere tijd kan worden bewaard. Rabarber kan als hele stengel worden ingevroren, maar het is gemakkelijker te bewaren als het eerst in stukken wordt gesneden en in een diepvriesdoos wordt verpakt. Men kan er ook saus van maken en die invriezen. Bevroren rabarber kan worden gebruikt voor het maken van jam en sauzen, en kan ook worden gebruikt in taarten en desserts.

Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt voor het invriezen van rabarber. Welke methode wordt gebruikt, hangt af van het eindgebruik en de persoonlijke voorkeur. Alle methoden zijn vrij eenvoudig. Voordat u een van de methoden gebruikt, volgen hieronder enkele tips die kunnen helpen om een diepvriesproduct van betere kwaliteit te verkrijgen.

  • Gebruik alleen verse rabarber van goede kwaliteit. Ze moeten er vers uitzien, knapperig zijn en vrij van smetplekken. Als de stengels vezelig zijn, verwijder dan de draderige vezels.
  • Schoon de rabarber grondig en snijd hem in stukken van de gewenste grootte voor het eindproduct.
  • Gebruik luchtdichte vriezerbestendige bakjes. Als u diepvrieszakjes gebruikt, zorg er dan voor dat u zoveel mogelijk lucht uit de zakjes verwijdert voordat u ze dichtmaakt.
  • Zorg voor voldoende ruimte in de diepvriesbakjes of -zakjes voordat u ze dichtmaakt, zodat de rabarber kan uitzetten als hij bevriest. Laat ongeveer 1/2 inch voor pint formaat containers en 3/4 tot 1 inch voor quart formaat containers.
  • Plaats de rabarber in het koudste deel van de vriezer, zodat ze zo snel mogelijk bevriezen. Tot 9 maanden houdbaar.

Vriescontainer kiezen

Voordat u met het invriezen begint, moet u bedenken wat voor soort vriescontainer het beste is voor de methode die u gebruikt. De diepvriesdoos moet diepvriesbestendig zijn, zodat hij niet barst of breekt als de inhoud bevriest. Hij moet ook luchtdicht afgesloten zijn om vochtverlies en lekkage te voorkomen, en om te voorkomen dat de rabarber ongewenste geurtjes opneemt. Bij het invriezen van rabarber zijn er twee soorten verpakkingen die kunnen worden gebruikt, starre containers of afsluitbare zakken.

Rigide containers – Starre containers worden waarschijnlijk het best gebruikt voor het invriezen van rabarber wanneer er een behoorlijke hoeveelheid vloeistof is toegevoegd, zoals water, sap of siroop, of voor het invriezen van saus. Diepvriesbestendige plastic bakjes met goed sluitende deksels of gewaxte kartonnen dozen, zoals melkpakken, werken goed. Zorg ervoor dat de waskartons goed afgesloten zijn.

Vierkante of rechthoekige vormvaste bakjes zijn beter dan ronde om de vriesruimte efficiënt te gebruiken. Door bakjes van dezelfde grootte en vorm te gebruiken, wordt de vriesruimte ook efficiënter benut. Laat voldoende ruimte over zodat de inhoud kan uitzetten als het bevriest, maar laat niet te veel lege ruimte over in de vriezer, want dan wordt de inhoud blootgesteld aan te veel lucht.

Sluitbare diepvrieszakken – Sluitbare zakken werken goed voor rabarber als er weinig vloeistof in zit. De flexibiliteit van de zak maakt het moeilijker om te vullen zonder te morsen wanneer de rabarber die wordt ingevroren veel vloeistof bevat.

Zorg ervoor dat de plastic zakken volledig zijn afgesloten en dat alle lucht eruit is geperst. Leg diepvrieszakken met rabarber plat op een stevig oppervlak om in te vriezen, zoals een bakplaat. Leg ze tijdens het invriezen niet in diepvriesmandjes, want dan vormen ze zich rond het ijzerdraad en zijn ze er moeilijk uit te krijgen, of de zak kan door het uitzetten tijdens het invriezen doorprikt raken. Zodra de pakketjes volledig bevroren zijn, kunnen ze van de bakplaat worden gehaald en netjes in een van de mandjes worden gestapeld.

Elk type diepvriesbakje kan voor elke vriesmethode worden gebruikt, maar sommige zijn geschikter dan andere voor verschillende methoden.

Rabarber blancheren voor het invriezen

Voordat de rabarber wordt ingevroren, kan hij worden geblancheerd om de kleur en smaak te behouden, maar de rabarber kan ook worden ingevroren zonder te blancheren. Het blancheren van de rabarber wordt hieronder getoond.

Schoon de rabarber, trek eventuele vezelige slierten van de stengels, en snijd in stukjes van 1/2 tot 1 inch.

Schenk de rabarber in kokend water en laat 1 minuut koken.

Haal de rabarber uit het kokende water en dompel hem onmiddellijk in ijswater om het kookproces te stoppen.

Remove from ice water and spread rhubarb out on paper towels to drain well.

Freezing Methods

Some common methods for freezing rhubarb are dry pack – individual tray freezing, dry pack – unsweetened, and syrup packed. Each method is described below.

Dry Pack – Individual Tray Freezing

Clean rhubarb, pull any fibrous strings from the stalks, and cut into 1/2 to 1 inch pieces.

If desired, blanch rhubarb as shown above. Spread raw or blanched rhubarb in a single layer on a baking sheet. Place baking sheet in the freezer.

The rhubarb should freeze within 2 hours. When the rhubarb has frozen solid, remove it from the baking sheet and place in an airtight freezer container or freezer bag. Fill the bag, leaving the appropriate headspace.

Leave at least 1/2 inch headspace when packaging and be sure to remove excess air from bags before sealing.

Be sure to mark the container or bag with contents, quantity and date. Return the bagged rhubarb to the freezer as soon as possible.

Since the rhubarb was frozen individually before placed in the bag, it will be easy to remove just the amount needed from the bag and return the remainder to the freezer to use at a later date.

Dry Pack

Clean rhubarb, pull any fibrous strings from the stalks, and cut into 1/2 to 1 inch pieces. If desired, blanch rhubarb as shown above.

Pack blanched or raw rhubarb in freezer container or bag, leaving 1/2 inch headspace. Als u rabarber invriest voor gebruik in specifieke hoeveelheden, vul elke container dan met een vooraf afgemeten hoeveelheid.

Als u zakken gebruikt, zorg er dan voor dat u overtollige lucht uit de zakken verwijdert voordat u ze dichtmaakt.

Markeer de bak of zak met inhoud, hoeveelheid en datum.

Plaats de rabarber in het koudste gedeelte van de vriezer.

Note: De rabarber kan indien gewenst ook gezoet worden voordat deze droog verpakt wordt. Voordat u de rabarber in de diepvriesdoos doet, mengt u 4 kopjes rabarber met 1 kopje suiker en roert u tot de suiker goed verdeeld is. Volg daarna de aanwijzingen zoals hierboven voor het droog verpakken zonder te zoeten.

Siroop Verpakt

Siroop moet worden gekoeld voor gebruik, dus het is een goed idee om de siroop een dag voor het invriezen van de rabarber te bereiden.

Combineer 3 kopjes suiker met 4 kopjes water in een steelpan. For lighter syrup use only 2 cups of sugar.

Bring mixture to a boil, stirring until sugar is dissolved. Remove from heat and allow syrup to cool.

Clean rhubarb, pull any fibrous strings from the stalks, and cut into 1/2 to 1 inch pieces. Place in the freezer containers or bags. Because syrup that is going to be added, a container would be a better choice for this method.

Add syrup so that it covers the rhubarb. It should take 1/2 cup or less of syrup if working with pints and 2/3 to 1 cup for quarts.

Leave 1/2 inch headspace for pints and 1 inch for quarts.

Make sure the freezer container is sealed tightly along all edges to prevent leakage of syrup and to prevent the rhubarb from being exposed to excess air.

Mark the container or bag with contents, quantity and date. Place the rhubarb in the coldest part of the freezer.