6 manieren om te voorkomen dat koud weer uw spier- en gewrichtspijn verergert

Waarom heeft kou invloed op onze spieren en gewrichten?

Wel, ten eerste, als spieren koud zijn, zijn ze nooit zo soepel en energiek, wat betekent dat ze eerder beschadigd en pijnlijk kunnen worden.

Maar bij de meeste mensen gaat dit over als ze eenmaal ‘op gang’ zijn. Maar wat als het koude weer vermoeidheid, evenwichtsproblemen, spierzwakte of hoofdpijn met zich meebrengt? Als deze symptomen verergeren door de kou, kan dat komen door de veranderingen in de luchtdruk die voorafgaan aan een weersverandering. Hogere luchtvochtigheid, lagere luchtdruk en harde wind worden bij veel mensen in verband gebracht met hoofdpijn (en migraine).

De oorzaak is nog niet met zekerheid bekend, maar net als het gevoel van ‘brain freeze’ dat sommige mensen krijgen als ze een ijsje eten, zou koude lucht de nervus trigeminus kunnen stimuleren, die verantwoordelijk is voor het huidgevoel in het gezicht en de nek (en de mond, vandaar de ‘brain freeze’ van het ijsje). Door de kou vernauwen de bloedvaten zich en ontstaat de hoofdpijn. Migrainepatiënten kunnen al een verhoogde gevoeligheid hebben voor zintuiglijke veranderingen (warm/koud, licht/donker, lawaai/stilte enz.) en ook een lagere pijndrempel.

6 manieren om te voorkomen dat het koude weer uw pijntjes verergert

1. Probeer je te veel aan te kleden in plaats van te weinig, want je kunt altijd een laagje weghalen als je het te warm hebt. Als u hoofdpijn heeft, wikkel uw nek dan in een sjaal.

2. Probeer tocht in huis extra goed af te sluiten, want mensen kunnen een verhoogde gevoeligheid hebben en daardoor de effecten van temperatuursveranderingen nog meer voelen.

3. Blijf niet te lang buiten in de kou. Maak optimaal gebruik van de tijd buiten om je kern op te warmen, en ga naar huis en warm op om het voordeel te behouden – het beste van beide werelden.

4. Zet de verwarming een paar uur voordat je ’s morgens opstaat aan en warm de auto op voordat je vertrekt, zodat pijnlijke voorvallen niet toeslaan voordat je zelfs maar op je werk bent.

5. Probeer in beweging te blijven in plaats van in de bank te kruipen. Dit genereert warmte en verbetert de flexibiliteit en het bewegingsbereik van de gewrichten.

6. Erken de invloed van het koudere weer op de pijn. Door rekening te houden met het koude weer en vooruit te plannen, zult u de wintermaanden draaglijker vinden dan vroeger.

Hoe verzacht u de pijn als die toeslaat

Als u merkt dat het koudere weer uw spieren en gewrichten van streek maakt, kunt u warmtebehandeling proberen om ze te ontspannen en te verzachten: een warm bad, een warmtekussen of een warmwaterkruik.

U kunt ook proberen 2 tot 4 keer per dag arnica-gel op uw pijnlijke gewrichten en spieren te wrijven om de pijn te verlichten. Dit is geweldig omdat u het kunt aanbrengen voordat u naar buiten gaat, zodat het de pijn kan verlichten terwijl u buiten in de kou staat.