Consumer Advocate Job Description, Career as a Consumer Advocate, Salary, Employment

Education and Training: Hogeschool

Salaris: Gemiddeld $30.000 tot $70.000 per jaar

Vooruitzichten op werk: Varieert-zie profiel

Definitie en aard van het werk

Consumentenvoorvechters ondersteunen de rechten van de consument om veilige goederen en diensten te verkrijgen tegen eerlijke prijzen. Zij zijn in dienst van overheidsinstanties, bedrijven, consumentenbeschermingsorganisaties en gemeenschapsgroepen om ervoor te zorgen dat aan de behoeften van kopers wordt voldaan.

Sommige consumentenvoorvechters bieden directe hulp via hotlines, seminars of cursussen. Anderen runnen bureaus voor consumenten die specifieke problemen hebben, zoals het niet ontvangen van postorderaankopen. Sommige publiceren tijdschriften of brochures om mensen te helpen het meeste voor hun geld te krijgen of veelvoorkomende valkuilen bij het kopen te vermijden. Velen voeren tests uit op auto’s, kleding, voedsel, speelgoed, kantoorapparatuur en andere artikelen om ervoor te zorgen dat deze niet potentieel gevaarlijk zijn. Consumentenvertegenwoordigers kunnen lobbyen voor wetgeving om de consument te beschermen of protesteren tegen verhogingen van de tarieven van nutsbedrijven. Sommige belangenbehartigers zijn gespecialiseerd op een bepaald gebied, zoals voeding of huisvesting.

Consumentenvoorlichters bieden directe hulp aan consumenten. Zij kunnen in dienst zijn van overheidsinstanties, bedrijven, consumentenbeschermingsorganisaties of gemeenschapsgroepen. (© Martha Tabor/Working Images Photographs. Met toestemming overgenomen.)

Eisen aan opleiding en training

Mensen met uiteenlopende achtergronden worden consumentenvoorstander. Rechten, politieke wetenschappen, een opleiding in onderzoek of voorlichting, en gemeenschapsonderwijs zijn allemaal nuttige achtergronden. Veel belangenbehartigers hebben een diploma in rechten, bestuurskunde, overheidsbeleid of politicologie.

Toegang tot de baan

Banen in overheidsdienst voor belangenbehartigers zijn beschikbaar op alle overheidsniveaus, van federaal tot gemeentelijk, en deze banen kunnen worden vermeld in de ambtenarenservicebulletins. Vrijwilligerswerk voor een burgergroep of non-profit consumentenorganisatie kan de ervaring en zichtbaarheid opleveren die nodig zijn om het vakgebied te betreden.

Voortgangsmogelijkheden en vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Consumentenvoorvechters kunnen directeur worden van een bureau voor consumentenzaken bij de overheid of binnen grote bedrijven. Ze kunnen ook lobby-organisaties leiden. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn gemengd. Functies als belangenbehartiger bij de overheid zijn kwetsbaar in tijden van bezuinigingen. Consumentenprogramma’s behoren tot de eerste die worden geschrapt in tijden van financiële druk. Niettemin toont het bedrijfsleven steeds meer steun voor de consumentenbeweging, en de belangstelling van het grote publiek neemt toe.

Werkomstandigheden

Omdat consumentenbelangenbehartiging vele vormen aanneemt, zijn de werkomstandigheden al even gevarieerd. Sommige belangenbehartigers werken op kantoor in een gewone vijfendertig- tot veertigurige werkweek, terwijl anderen in het weekend werken. Onder degenen die op ongebruikelijke tijden werken, bevinden zich over het algemeen lobbyisten en probleemoplossers, alsmede degenen die in hun werk moeten schrijven of in het openbaar moeten spreken. De werklast kan zeer onregelmatig zijn, met pieken tijdens seizoensgebonden winkelperiodes, wetgevende zittingen, of andere consumentgerelateerde evenementen.

Inkomsten en voordelen

De inkomsten voor consumentenvoorvechters variëren afhankelijk van het type organisatie waarvoor ze werken. Veel banen voor consumenten zijn deeltijd- of vrijwilligersbanen. Consumentenvertegenwoordigers verdienen gewoonlijk tussen de $30.000 en $70.000 per jaar, terwijl senior lobbyisten een mediaan van $90.000 per jaar kunnen verdienen.