Reddit – AskCulinary – Ervaringen met dinatriuminosinaat en dinatriumguanylaat

Van Wikipedia-“Dinatriuminosinaat wordt gebruikt als smaakversterker, in synergie met mononatriumglutamaat (MSG) om te zorgen voor de umami-smaak. Het wordt vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen in combinatie met dinatriumguanylaat; de combinatie staat bekend als dinatrium-5′-ribonucleotiden.”

Dinatrium-5′-ribonucleotiden, E-nummer E635, is een smaakversterker die synergetisch werkt met glutamaten bij het creëren van de smaak van umami. Het is een mengsel van dinatriuminosinaat (IMP) en dinatriumguanylaat (GMP) en wordt vaak gebruikt wanneer een levensmiddel reeds natuurlijke glutamaten (zoals in vleesextract) of toegevoegd mononatriumglutamaat (MSG) bevat. Het wordt vooral gebruikt in gearomatiseerde noedels, snacks, chips, crackers, sauzen en fast-food. Het wordt geproduceerd door de natriumzouten van de natuurlijke verbindingen guanylzuur (E626) en inosinezuur (E630) te combineren.

Een mengsel dat bestaat uit 98% mononatriumglutamaat en 2% E635 heeft vier keer de smaakversterkende kracht van mononatriumglutamaat (MSG) alleen.

Basically, creëren de twee chemische producten een verbinding die synergetisch met MSG reageert om de hartige smaak te verbeteren. MSG alleen zorgt voor een hartige smaakversterking, maar deze chemicaliën werken samen om een grotere smaakversterking te creëren dan een van beide alleen. Ik heb ze afzonderlijk en samen in kippenbouillon geprobeerd, en je krijgt inderdaad een rijkere ervaring wanneer ze worden gemengd, maar ik weet niet zeker of het super merkbaar is-een gerecht zou zeker niet worden verpest zonder hen, maar kan leuk zijn om te proberen.