Striemen bij bodybuilding: Wat zijn ze en hoe kun je ze voorkomen?

Hoewel bodybuilding zelf een complexe aangelegenheid is die bestaat uit de manipulatie van meerdere, zeer ingewikkelde mechanismen, is het doel van bodybuilding eigenlijk heel simpel: je lichaam er op zijn best uit laten zien, wat dat ook betekent voor jou (en voor de juryleden, als je aan een wedstrijd meedoet.)

Je wilt er op je best uitzien. Foto: nikolas_jkd / Adobe Stock

Met dit in gedachten train je hard, eet je schoon en doe je alles goed. Als je een bodybuilder bent, betekent dit dat je spieren zo veel mogelijk moeten groeien. Andere sporters doen natuurlijk hetzelfde: het volgende geldt voor elke halter, voor elke sprinter, elke zwemmer… iedereen die regelmatig hypertrofie uitlokt.

Maar bij al die groei horen striae.

Striae. Foto: suriya / Adobe Stock

Je denkt dat ze lelijk zijn. Je wilt ze niet, maar je weet niet wat je moet doen. Hoe voorkom je dat ze ontstaan, hoe kom je ervan af als ze er zijn en wat zijn precies de oorzaken?

Laten we beginnen.

Wat zijn de oorzaken van striae?

Striae is eigenlijk heel natuurlijk en normaal en, tenzij je er echt vanaf wilt of moet om esthetische redenen, is het het beste om ze te accepteren. Ze zijn een teken van je vooruitgang als persoon en als lifter. Je kunt er met recht trots op zijn.

Maar als je de impact op je lichaam wilt minimaliseren, moet je weten waar ze vandaan komen.

Newelijks horen we over striae in verband met zwangerschap of puberteit. Het komt erop neer dat wanneer het menselijk lichaam een oorzaak heeft om snel te groeien, er striae ontstaat. Je middenrif zwelt op als je baby groeit: je krijgt zwangerschapsstriemen. Je ledematen en torso worden in je tienerjaren ongelooflijk snel langer: je krijgt striae.

Je gaat een brute hypertrofiefase in, waarin je snel veel spieren opbouwt: je krijgt striae.

Hypertrofie heeft soms een prijs. Foto: Flamingo Images / Adobe Stock

Wanneer je lichaam groeit tot voorbij het punt waarop de elasticiteit van je huid het aankan, ontstaat er een verstoring in de dermislaag van je huid doordat deze wordt opgerekt. Hierdoor ontstaat een verkleurd litteken met textuur: dit is een striae.

Striae brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee en zou geen complicaties moeten opleveren: het is gewoon het littekenweefsel dat achterblijft als het lichaam geneest.

Hoewel het hoofddoel van een bodybuilder natuurlijk is om anderen versteld te doen staan met hun perfecte lichaam. Juryleden zullen het uiterlijk van je huid in overweging nemen als je op het podium staat. Als je onderweg bent en er op je best uit wilt zien (je hebt er tenslotte hard voor gewerkt), wil je niet dat zichtbare striae het effect verpesten.

Het einddoel, met een vlekkeloze huid over gespierde spieren. Foto: Mike Orlov / Adobe Stock

Eerlijk genoeg. Maar hoe voorkom je dat ze ontstaan?

Voorkom striae door hypertrofie

Er zijn enkele zeer eenvoudige, zeer gemakkelijke en effectieve preventieve methoden die je kunt toepassen om striae tegen te gaan als je groeit:

Gebruik crèmes en lotions

Striae crèmes, oplossingen en oliën zijn geweldig. Bio Oil is een van de beste, maar er zijn veel concurrenten die de moeite waard zijn. Ze houden je huid gehydrateerd, bevatten ingrediënten als aloë vera, kokosolie en vitamine E voor voeding, en ze helpen bij de aanmaak van collageen en elastine door je lichaam.

Dit alles samen bereidt je lichaam beter voor op de groei, waardoor je huid bestand blijft tegen striae.

Soms is een simpele oplossing de beste manier om verder te komen. Foto: Rido / Adobe Stock

Lichaam wordt gebouwd in de keuken, niet in de sportschool: de meeste lichamelijke veranderingen die je teweeg kunt brengen, komen voort uit je voeding. Hetzelfde geldt voor je huid, en er zijn een paar veranderingen die je in je dieet kunt aanbrengen om jezelf vrij van striae te houden:

Gehydrateerd blijven

Door gehydrateerd te blijven, blijft je huid soepel en beter bestand tegen uitrekken en slijtage.

Vermijd prestatiebevorderende middelen

Natuurlijk wil je zo snel groeien als menselijkerwijs mogelijk is. Maar laten we het daar op houden: zo snel als menselijk, niet bovenmenselijk, mogelijk is. Prestatiebevorderende middelen drogen je huid uit, veranderen je hormoonhuishouding waardoor je vatbaarder wordt voor striae, en voeren je groei zo snel op dat je huid zich nooit meer kan aanpassen.

Houd je langetermijndoelen voor ogen, train hard en eet schoon, en blijf weg van die rare dingen.

Kies voedingsmiddelen die je huid gezond houden

Je wilt voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E, zoals noten en zaden, en ook collageenrijke voedingsmiddelen zoals knoflook en bessen. Houd uw omega 3-inname op peil, gebruik supplementen naast voedingsmiddelen zoals walnoten, zalm en kabeljauw. Tot slot moet je wat gelatine binnenkrijgen: eieren, paddenstoelen en melk zijn hier allemaal goed voor.

Omega 3 houdt je huid gezond en soepel. Foto: anaumenko / Adobe Stock

Don’t dirty bulk

Dirty bulking dient niemand goed. Je wilt je energie-inname nooit opvoeren tot veel meer dan 500 calorieën, tenzij je een heel goede reden hebt (krachttoename, doktersvoorschrift, etc.) Als je dat doet, neemt je vet- en spiermassa toe.

Als je deze vettoename toevoegt aan de hypertrofie waar je naar op zoek bent, voeg je natuurlijk meer massa toe – en meer rek. Concentreer je in plaats daarvan op het langzaam opbouwen van vetvrije spieren, zodat je ongezond vet tegenhoudt en je huid de kans krijgt om je omvang bij te houden.

Hoe kom je van bodybuildingstriemen af

Als het kwaad echter al geschied is en je hebt al striae door hypertrofie, maak je dan niet al te veel zorgen. Ten eerste, zoals ik hierboven al zei, zijn ze een teken van vooruitgang en iets om trots op te zijn. Ten tweede kunnen ze worden aangepakt.

U kunt striae verwijderende crèmes gebruiken

Zoals de crèmes en lotions die hierboven zijn genoemd, bevatten ze ingrediënten zoals collageen die zijn ontworpen om uw huid soepel en gezond te houden. De huid kan zich efficiënter herstellen, waardoor het littekenweefsel rond de striemen na verloop van tijd zal afnemen.

Een andere goede methode is de derma roller

Dit wordt ook wel ‘micro needling’ genoemd. Gesteriliseerde naaldjes in de roller veroorzaken microscheurtjes in je huid. Uw huid zal hierop reageren en collageenvezels afscheiden om de scheurtjes te helen. Dit collageen zal op zichzelf helpen, en de verhoogde bloedstroom die wordt opgewekt zal helpen om het littekenweefsel te genezen en te verbergen.

Foto: gajendra / Adobe Stock

Lasertherapie

Als al het andere faalt, en je hebt een beetje geld over, dan kun je altijd nog voor lasertherapie gaan. Lichtpulsen worden gebruikt om de moleculaire verbindingen van het littekenweefsel af te breken. Uw huid zal snel beginnen te herstellen en binnen een paar sessies zullen de striae verdwenen zijn.