Wat zijn opvulwoorden?

En dus… eh… mijn mede-Amerikanen… … vraag niet wat uw land voor u kan doen. … uh … je weet wel … vraag wat je kunt … um … doen voor je land. Kunt u zich voorstellen dat John F. Kennedy’s inaugurele rede zo had geklonken?

Het zou waarschijnlijk niet een van de beroemdste speeches uit de Amerikaanse politieke geschiedenis zijn. Vulwoorden als like, um, er, uh, en you know kunnen de kwaliteit van een toespraak omlaag halen. Gelukkig was president Kennedy een groot spreker. Zijn woorden blijven tot op de dag van vandaag een stimulerende oproep tot actie.

Als je echter naar gewone mensen luistert, zul je dergelijke woorden verspreid over hun gewone spraak horen. Taalkundigen noemen dit opvulwoorden. Soms worden ze ook wel discourse markers, pauzemakers of aarzelingsvormen genoemd.

Een vulwoord is een betekenisloos geluid, woord of zinsdeel dat tijdens het spreken wordt gebruikt om de stilte op te vullen. Ze worden vaak gebruikt in plaats van pauzes en zijn nauw verbonden met aarzeling in spraak. Ze komen zelden voor in geschreven werken. Ze teisteren echter dagelijks de spraak van veel mensen.

Het slechts af en toe gebruiken van opvulwoorden is geen probleem. Ze kunnen aangeven dat je je gedachten verzamelt voordat je verder gaat. Helaas worden ze maar al te vaak gebruikt. Op dat moment belemmeren ze een effectieve communicatie.

Wanneer vulwoorden te vaak worden gebruikt, worden ze beschouwd als een spraakgebrek (soms gespeld als dysfluentie). Deze term verwijst naar spraak die niet vloeiend of grammaticaal niet goed is geformuleerd.

Waarom gebruiken we zo vaak opvulwoorden? Zijn ze echt een groot probleem? Dat kunnen ze zijn! We hebben de neiging om vaker vulwoorden te gebruiken wanneer we ons haasten om te spreken zonder na te denken. Als ons een vraag wordt gesteld, willen we vaak snel antwoorden. We beginnen vaak te spreken voordat we echt weten wat we moeten zeggen. Terwijl onze hersenen proberen onze gedachten in woorden om te zetten, hebben we de neiging stiltes op te vullen met vulwoorden.

Om ongemakkelijke pauzes te voorkomen. Helaas kunnen al die vulwoorden ons juist hinderen bij het overbrengen van wat we willen zeggen. Heeft u wel eens geluisterd naar iemand die herhaaldelijk vulwoorden gebruikt? Zo ja, dan weet u dat het moeilijk kan zijn om de boodschap te begrijpen. Het is een uitdaging om de echte woorden met betekenis uit de stroom van klanken ertussen te halen.

Als u merkt dat u vulwoorden gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Iedereen gebruikt ze van tijd tot tijd. Maar realiseer je wel dat ze je luisteraars ervan kunnen weerhouden om echt te begrijpen wat je probeert te zeggen.

Als je te vaak vulwoorden gebruikt, zijn er stappen die je kunt nemen om ermee te stoppen. Ten eerste, luister of je ze in je toespraak tegenkomt. Wees doelgericht over wat je probeert te zeggen. Maak oogcontact met uw luisteraars, en wees niet bang om te pauzeren om uw gedachten te ordenen. Voel je niet onder druk gezet om te snel op een vraag te reageren. Als je op school een presentatie geeft, oefen die dan tot je hem uit je hoofd kent. Wees voorbereid. Denk na over wat je wilt zeggen, en zeg het dan!

Spreken in het openbaar is een van de moeilijkste vaardigheden om onder de knie te krijgen. Veel mensen vertrouwen op invulwoorden om de stilte op te vullen. Maar met genoeg oefening is dit een gewoonte die je kunt afleren!