Denkt je lichaam dat koffie, rijst en kaas gluten zijn? Wat de experts zeggen over kruisreactiviteit

Sommige voedingsmiddelen (zoals maïs, rijst en zuivel, om er een paar te noemen) hebben eiwitten die zo veel lijken op gluten, dat je lichaam ze kan verwarren met gluten, ook al bevatten ze niet het specifieke eiwit, in een proces dat kruisreactiviteit wordt genoemd.

Als dit gebeurt, kan je immuunsysteem de twee als hetzelfde beschouwen. Met andere woorden, als je kaas toevoegt aan je glutenvrije brood, maar toch een opgeblazen gevoel, winderigheid, hoofdpijn en andere symptomen van glutenintolerantie ervaart, kunnen de eiwitten in kaas de schuldige zijn.

“Net zoals antilichamen de lichaamseigen weefsels kunnen verwarren met de gluten-gerelateerde vreemde moleculen, als er andere voedingsmiddelen zijn die ook een zeer vergelijkbare moleculaire structuur hebben, kunnen de antilichamen die al zijn gemaakt om de gluten-gerelateerde moleculen te herkennen en aan te vallen, ook deze andere voedingsmoleculen herkennen en aanvallen,” zegt Stephanie Berg, N.D. Wanneer dit gebeurt, zegt Berg, kan het immuunsysteem in overdrive gaan, wat resulteert in ontstekingsgeïnduceerde pijn.

Gluten is slechts één eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst, maar er zijn andere eiwitten die een zeer vergelijkbare moleculaire structuur hebben als gluten. “Als zodanig, in een persoon wiens immuunsysteem is geactiveerd om te reageren op het gluteneiwit, kan het immuunsysteem ook aanvallen en reageren op deze andere eiwitten die gluten nabootsen,” legt cardioloog Steven Gundry M.D.

In een paper dat hij presenteerde op de American Heart Association Lifestyle and Epidemiology Annual Conference en gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, meldde hij dat 70% van de glutengevoelige patiënten reageren op verschillende eiwitten in maïs. Rijst, zo ontdekte hij, heeft ook een eiwit dat gluten nabootst.

Lyla Blake-Gumbs, M.D., een door de raad van bestuur gecertificeerd huisarts en functioneel geneeskundige bij SteadyMD, zegt dat voedseleiwitten met aminozuur (eiwitsubunits) die genoeg op elkaar lijken om te worden “verward” met de eiwitten in gluten, dit type kruisreactiviteit kunnen veroorzaken.

Volgens een studie uit 2013, gepubliceerd in Food and Nutrition Sciences, heeft bijna 30 procent van de patiënten met glutengevoeligheid een slechte respons en blijven ze symptomen houden bij een glutenvrij dieet. Het gebrek aan verbetering van de symptomen na het volgen van een glutenvrij dieet, zeggen ze, kan worden geassocieerd met dieetontrouw of kruisreactieve epitopen die een staat van verhoogde immunologische reactiviteit triggeren bij glutengevoelige personen. Met andere woorden, andere voedingsmiddelen die ze eten kunnen een soortgelijke door gluten veroorzaakte reactie veroorzaken.