Grote alik

Grote alik, (Pinguinus impennis), ook wel garefowl genoemd, loopvogel, uitgestorven sinds 1844. Grote alken behoorden tot de familie Alcidae (orde Charadriiformes). Ze broedden in kolonies op rotsachtige eilanden voor de Noord-Atlantische kust (St. Kilda, de Faeröer, IJsland, en Funk Island bij Newfoundland); resten van subfossielen zijn gevonden tot in het zuiden van Florida, Spanje en Italië.

grote alk
grote alk

Grote alk (Pinguinus impennis), litho van een illustratie door John James Audubon.

Uit The Birds of America, from Drawings Made in the United States, Vol. VII, door John James Audubon, 1844

Het lichaam van de grote alk was ongeveer 75 cm lang; de vleugels, die gebruikt werden om onder water te zwemmen, waren minder dan 15 cm lang. De grote zwarte snavel had acht of meer dwarse groeven. De vogel stond rechtop op het land. Hij had een zwarte rug en kop, een witte voorkant en een grote witte vlek tussen de snavel en het oog.

Uiterst weerloos, werden grote alken gedood door roofzuchtige jagers voor voedsel en aas, vooral in het begin van de 19e eeuw. Enorme aantallen werden gevangen, de vogels werden vaak op een plank gedreven en geslacht op hun weg naar het ruim van een schip. De laatst bekende exemplaren werden in juni 1844 gedood op het eiland Eldey, IJsland. Ongeveer 80 grote alken en een even groot aantal van hun eieren worden in musea bewaard. De naaste levende verwanten zijn de alken met scheermessenbek, ongeveer 40 cm lang.