Hoe los ik het vroege ontwaken van mijn baby op?

U kunt besluiten zijn of haar circadiane ritme te veranderen. Om dit te bereiken, moet u het volgende doen:

1. Controleer de blootstelling van uw baby aan licht en duisternis volledig.

Het is uiterst belangrijk dat u de kamer van uw baby donker genoeg maakt, zodat er geen verandering in licht is van het midden van de nacht naar de ochtend. Als het niet donker genoeg is, zal uw baby niet slapen en zal hij steeds meer slaaptekort krijgen. Om een passend niveau van duisternis te bereiken, moet u misschien creatief zijn. Wij hebben gemerkt dat goedkope verduisterende Redi-Shades in combinatie met gordijnen de meeste kamers prima donker kunnen maken.

2. U moet uw baby tijdelijk later ophouden dan normaal.

Misschien zelfs tot ver na een geschikte bedtijd. Het is belangrijk op te merken dat de latere bedtijd niet het gevolg is van de latere wektijd; het is het feit dat uw kind met een latere bedtijd meer aan helder licht kan worden blootgesteld voordat het naar bed gaat. Het is dit felle licht ’s avonds in combinatie met de duisternis ’s morgens die zal leiden tot de verschuiving in het circadiane ritme. Baby’s zijn heel gevoelig voor de opbouw van slaapdruk, dus je moet heel voorzichtig zijn met het later laten ingaan van de bedtijd. Hoewel een latere bedtijd uiteindelijk het probleem van het vroeg wakker worden zal oplossen, zou u een nieuw probleem en meer nachtelijk wakker worden kunnen creëren als uw baby een chronisch slaaptekort krijgt als bijproduct van uw aanpassing. Als gevolg van deze uitdaging raden wij u aan om uw baby aan het eind van de dag lange dutjes te laten doen (zelfs als hij in een wandelwagen of autostoeltje zit). Dit is niet wat u normaal zou willen doen, maar om een latere bedtijd te bereiken, zal een lang, laat dutje de truc doen. Houd uw baby zo laat mogelijk op zonder hem/haar te pushen een oververmoeide puinhoop te worden. Voor jonge baby’s ~6 maanden, kunt u de bedtijd misschien maar met 15 minuten per dag verschuiven. Voor oudere baby’s ~12 maanden kun je de bedtijd misschien wel een uur later maken op een dag als de dutjes goed gingen. Verschuif de bedtijd elke avond een beetje. Hoe later de bedtijd en hoe feller het licht, hoe sneller de verschuiving zal plaatsvinden.

3. Laat uw baby ’s avonds helder licht ervaren.

Voorkom de zon niet, ga zoveel mogelijk naar buiten als de zon schijnt en blijf in kamers die op het westen gericht zijn als u binnen bent. Licht binnenshuis werkt ook, maar het is niet zo krachtig als de zon. Als je toch binnen moet zijn, laat dan zoveel mogelijk lichten branden voor je naar bed gaat. Doe uw bedtijdroutine zoals gewoonlijk in een gedimde kamer.

4. Verwacht niet dat uw baby meteen gaat uitslapen.

Jet-lag wordt zo genoemd omdat er een vertraging is in de tijd die het circadiane ritme nodig heeft om de verandering in de licht-donkercyclus in te halen. Het is normaal en te verwachten dat uw baby nog vroeg wakker wordt na de latere bedtijd. Verwacht niet dat hij/zij later begint te slapen tot de derde ochtend. Uw baby zal dan niet helemaal doorslapen tot de gewenste wektijd, maar u zult wel een kleine verandering zien. De volgende dagen zou hij later moeten gaan slapen. U kunt naar hem toe gaan en rustig spelen, maar u moet het donker houden. U moet ook proberen uw baby niet meer te voeden tot de gewenste wektijd (als u denkt dat dit niet mogelijk is, kunt u proberen de voeding af te bouwen voordat u met deze interventie begint, zoals hier beschreven). U kunt dit combineren met slaaptraining als u denkt dat uw baby een slaapassociatie heeft en circadiaan verschoven is.

5. Laat uw baby lange dutjes doen om de verloren nachtrust in te halen.

Maak u geen zorgen over het wakker maken van uw baby uit dutjes tijdens dit proces. Vergeet niet dat uw baby ’s nachts minder slaap krijgt door de latere bedtijd, dus u moet de dutjes lekker lang laten duren om te compenseren. Wees niet bang om ondersteunde dutjes aan te bieden, zolang het veilig is, om de slaap overdag te bevorderen.

6. Schuif de bedtijd niet op tot uw baby minstens drie dagen achter elkaar tot de gewenste wektijd heeft geslapen.

Als dat eenmaal is gebeurd, weet u dat uw baby nu vastzit aan een latere wektijd. U kunt beginnen de bedtijd terug te brengen naar een normale tijd (als u uw baby tijdelijk later ophield) door uw baby elke avond 15 minuten eerder naar bed te brengen. U kunt ook teruggaan naar de normale slaapjes om het vroeger naar bed gaan te ondersteunen.

We WETEN dat dit niet makkelijk is! Het was niet makkelijk voor ons om te schrijven, omdat de wetenschap ingewikkeld is, de oorzaken van vroeg wakker worden verschillen, en de kleine details zijn zo belangrijk. Als u moeite heeft om alles zelf op een rijtje te zetten, helpen we u graag met een persoonlijk consult.