Hier staat wat die SPF-nummers betekenen

Wat betekenen SPF-nummers? Als het gaat om SPF 15 en SPF 100, is er een groot verschil! We zetten het hier voor u op een rijtje – en vertellen u waarom u zich alleen moet concentreren op de waarden tussen 30 en 50.

Velen van ons hebben een vrij algemeen begrip van wat SPF-nummers betekenen. Je gezonde verstand zegt je bijvoorbeeld dat SPF 15 minder bescherming tegen de zon biedt dan SPF 30. Maar wat geven deze getallen precies aan?

Met de hulp van Chris G. Adigun, MD, een dermatoloog in Chapel Hill, duiken we diep in de wereld van SPF om te leren waar deze getallen vandaan komen en hoe ze worden geconfigureerd voordat ze op een etiket worden geplakt. Ook gaan we in op de vraag waarom je altijd SPF 30 tot 50 moet gebruiken en waarom een superhoge SPF een slechte zaak kan zijn.

Wat meet een SPF-getal?

Eerst een leuk weetje waar je misschien niet van op de hoogte bent: je huid heeft eigenlijk een ingebouwd verdedigingsmechanisme tegen UV-stralen. Helaas is deze bescherming (die in feite gewoon de natuurlijke afscheiding van olie is) niet wat je zou omschrijven als adequaat. Afhankelijk van je huidtype kun je maar vijf tot twintig minuten in de zon zitten voordat er schade optreedt. Herhaalde beschadiging kan leiden tot een snellere celafbraak, die alle tekenen van veroudering kan veroorzaken waar we het al eerder over hebben gehad – fijne lijntjes, rimpels, trekkerigheid en hyperpigmentatie – en, het ergste van alles, huidkanker.

Daarom is extra bescherming zo belangrijk, en dat brengt ons bij SPF. SPF staat voor “sun protection factor” en is een maat voor de bescherming tegen de UVB-stralen van de zon. Het bijbehorende getal geeft aan hoe lang uw huid beschermd (lees: zonnebrandvrij) is tegen deze straling als u het product op de juiste manier gebruikt, vergeleken met de tijd die nodig zou zijn als u het product helemaal niet zou gebruiken. En hoewel het waar is dat donkere huidtinten meer melanine produceren, waardoor ze een “ingebouwde SPF” in hun huid hebben, is dat SPF-getal laag, zo laag dat het uw huid niet beschermt tegen verbranding of de verouderingseffecten van UVA-stralen.

De enige manier om te weten of een zonnebrandmiddel zowel UVB- als UVA-bescherming biedt, is als er daadwerkelijk “breedspectrum” op het etiket staat vermeld.

“Dat betekent dat als een zonnebrandcrème een SPF-waarde heeft van 15 of 30, het 15 of 30 keer langer duurt voordat de huid rood wordt wanneer deze met dat product is ingesmeerd,” zegt Dr. Adigun. Ze voegt eraan toe: “En ik kan niet genoeg benadrukken dat deze rating alleen een maat is voor de bescherming tegen UVB-stralen en niet voor UVA-stralen.”

Aan de andere kant, de enige manier om te weten of een zonnebrandcrème zowel UVB- als UVA-bescherming biedt, is als het daadwerkelijk “breed spectrum” op het etiket vermeldt. “UVA-stralen dringen dieper door in de huid en worden verondersteld de belangrijkste spelers te zijn bij de ontwikkeling van huidkanker en vroegtijdige veroudering,” zegt Dr. Adigun. “Daarom zullen producten met een breed spectrum bescherming het risico van de drager op het ontwikkelen van melanoom en niet-melanoom huidkanker als gevolg van blootstelling aan de zon verminderen.”

Elke Supergoop! zonnebrandcrème heeft een breed spectrum bescherming, en je zult er ook geen vinden onder SPF 30.

OK, dus op welke SPF nummers moet ik letten?

Alle huidverzorgingsexperts, inclusief de beste dermatologen ter wereld, adviseren om een SPF van 30 of hoger te gebruiken voor dagelijkse bescherming. Alles minder is echt niet genoeg. Deskundigen zullen je ook vertellen dat een SPF tussen 30 en 50 absoluut voldoende is, en dat er geen reden is om te grijpen naar stratosferische getallen als 70, 90 of 100. Hier volgt een overzicht van de meest populaire SPF-getallen en de exacte percentages zonnestralen waartegen ze u beschermen:

“De beschermingsindex van SPF 0 tot SPF 30 is enorm, terwijl de mate van voordeel boven SPF 50 minder significant is,” legt Adigun uit. Ze legt ook uit dat het grootste nadeel van een hoge SPF is dat het dragers een vals gevoel geeft van de hele dag bescherming, en dat ze minder geneigd zijn om zich elke twee uur opnieuw in te smeren (wat resulteert in meer gevallen van verbrande huid). Bovendien wordt de huid bij een SPF van meer dan 50 blootgesteld aan een veel hogere concentratie actieve ingrediënten dan nodig is.

Wordt de samenstelling en textuur anders naarmate de SPF hoger is?

Het antwoord op deze vraag is niet altijd eenduidig.

“, chemische zonnefilters met waterbestendige bestanddelen kunnen olieachtig zijn in een poging om er niet gemakkelijk af te wassen bij blootstelling aan water of zweet. Minerale zonnefilters – die zijn gemaakt van zinkoxide en titaniumdioxide – kunnen daarentegen dik zijn en een ondoorzichtig wit laagje op de huid achterlaten dat cosmetisch onaangenaam is,” zegt Dr. Adigun. “Er zijn echter veel waterbestendige zonnefilters verkrijgbaar die niet vet zijn, en veel zonnefilters op minerale basis die volledig doorschijnend zijn.”

Onze formules zijn daar uitstekende voorbeelden van. Onze Smooth and Poreless 100% Mineral Matte Screen is een zonnefilter op minerale basis met SPF 40. Het is helemaal niet krijtachtig, en kan in feite worden gebruikt als een lichte dekking of als een make-up primer onder uw favoriete foundation zonder risico op een witte kaste. En onze Glow Stick Sunscreen, een chemische zonnebrandcrème op oliebasis met SPF 50, zinkt prachtig in de huid voor die stralende godin-gloed zonder vettige onzin om je zorgen over te maken.

Bottom line:

“Wat ik mijn patiënten aanraad, is om een zonnebrandcrème met een breed spectrum en een SPF van 30 tot 50 te vinden met een textuur, gevoel en geur die ze prettig vinden,” zegt Adigun. “Ik heb gemerkt dat als mijn patiënten het prettig vinden, ze het ook zullen dragen!” Met andere woorden, kies een zonnebrandcrème van Supergoop! en weet dat deze de juiste hoeveelheid SPF bevat om u volledig te beschermen.