Hoe oogst je rucola

Welkom bij Homegrown/Homemade, een videoserie van onze zustersites FineGardening.com en FineCooking.com. We volgen een tuinier (Danielle Sherry) en een kok (Sarah Breckenridge) bij het planten, onderhouden, oogsten, bewaren en bereiden van tuingroenten. Nu de erwten goed groeien, richten ze hun aandacht op rucola.

Episode 3: Hoe rucola oogsten

Er zijn drie manieren om rucola te oogsten: grazen, snijden, of trekken. Schrapen betekent dat je een paar blaadjes van de plant afknijpt en de rest laat groeien. Je kunt dit vroeg in het seizoen doen, zodra de bladeren een paar centimeter lang zijn. Later kun je tot 1/3 van de plant afknippen met een schaar. Net als bij begrazing zullen de planten weer aangroeien. De derde optie is de hele plant uittrekken. Doe dit tegen het einde van het seizoen, wanneer de plant langwerpig wordt en bloemen begint te vormen (doorschieten). Pluk niet in de volle zon om verwelkingsverschijnselen tot een minimum te beperken.

Episode 1: Hoe rucola te planten

Rugula is een pittig groen dat het best groeit bij koel weer. De beste variëteit om te koken is gewone rucola; wilde rucola, waarvan wordt gezegd dat het een intensere smaak heeft, kan stengelig zijn. Rucola zaden kunnen direct in de tuin worden gezaaid in ondiepe rijen met een tussenruimte van 3 tot 4 centimeter. Bedek met een halve centimeter grond en geef goed water.

Episode 2: Hoe te zorgen voor rucola

Als vlooienkevers uw rucola opeten (ze laten opvallende kleine speldenprikjes in de bladeren achter), kunt u uw planten op een van de volgende twee manieren beschermen. Diatomeeënaarde over de bladeren strooien doodt alle insecten met een zacht lichaam (zowel nuttige als schadelijke); als je besluit het te gebruiken, zorg er dan voor dat het product het label “voedselveilig” draagt als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Een minder giftig alternatief is om de rijen te bedekken met Reemay, een stof die insecten buiten houdt maar licht en water doorlaat. Drapeer het over de planten en speld het vast.

Aflevering 4: Hoe je rucola klaarmaakt en bewaart

Danielle houdt ervan om een grote partij rucola te oogsten wanneer de smaak op zijn hoogtepunt is, maar heeft moeite om te voorkomen dat het bederft in de koelkast na het wassen. Sarah laat haar zien hoe ze de rucola grondig moet wassen en drogen voordat ze wordt bewaard.

Koken met rucola: Pasta met rucola, doperwten en prosciutto

De sterke smaak van rucola kan een gerecht gemakkelijk overweldigen, maar niet hier, waar het wordt gecombineerd met prosciutto, parmigiano, citroensap en knoflook. Bekijk de video, en krijg het recept op FineCooking.com.