Wat kan er gedaan worden om tetracycline-bevlekte tanden te verbeteren?

VRAAG: Ik heb een 25-jarige vrouwelijke patiënte met matige tot ernstige tetracyclineverkleuring, vooral aan de buitenkanten. Ze heeft een paar jaar geleden professionele witmakende behandelingen ondergaan en er was verbetering te zien op sommige tanden, maar niet veel op de voorste kiezen. De patiënt is niet doorgegaan met thuis bleken. Veneers zijn geen optie vanwege de kosten. Ze is zelfbewust over haar tanden. Is er iets dat gedaan kan worden om de vlekken lichter te maken?

A’s Nachts bleken met een 10% carbamide peroxide bleekmiddel is zowel een kosteneffectieve als effectieve methode om de kleur van de tanden te veranderen. Hoewel het tijdrovender kan zijn om resultaten te bereiken met tetracycline-gebleekte tanden, zullen ze uiteindelijk lichter van kleur worden. Het bleken van normale verkleurde tanden met een nachtbadje duurt gemiddeld 2 tot 6 weken, afhankelijk van de hoeveelheid verkleuring en de uiteindelijke gewenste kleur.1Tanden met tetracyclinevlekken kunnen daarentegen 2 tot 12 maanden nodig hebben om lichter te worden, met een gemiddelde van 3 tot 4 maanden.2 Patiënten moeten voor het begin van de behandeling worden geïnformeerd over de duur van de behandeling en de resultaten. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de oorspronkelijke kleur van de tanden (grijs, bruin, geelbruin, blauwgrijs, enz.) en de verdeling of uniformiteit van de kleur. Tetracyclinevlekken met een grijze verkleuring zijn moeilijker te bleken dan vlekken met een bruine of gelige tint, en gingivale verkleuringen zijn moeilijker te bleken.

Patiënt met met tetracycline gekleurde tanden
FIGUUR 1. Foto van een
patiënt met met tetracycline besmeurde tanden.

Newekelijkse behandeling met 10% carbamideperoxide in een niet gescallopeerd bakje zonder reservoir dat 1 tot 2 mm over de gingiva uitsteekt, zorgt ervoor dat het middel het cervicale derde deel van de tand bereikt (afbeelding 1 en afbeelding 2). In het algemeen is dit gebied moeilijker te verlichten vanwege de dikte en samenstelling van de tand aan de gingivarand – minder glazuur en meer dentine. De kleur van tanden is voornamelijk afkomstig van dentine en bij met tetracycline gekleurde tanden is het tetracycline molecuul sterk gebonden aan dentine.3

Als u een product met een hogere concentratie carbamideperoxide gebruikt, moet u de tray schulpen, zodat het materiaal de gingiva niet irriteert. Het gebruik van een lage concentratie en een lange behandeltijd is echter de meest voorspelbare benadering en levert minder gevoeligheid op.

Matig met tetracycline gevlekte tanden
FIGUUR 2. Matig met tetracycline besmeurd
gebit met gebleekte maxillaire boog en basislijn
mandibulaire boog.

De therapietrouw van de patiënt kan een uitdaging zijn vanwege de duur van de behandeling, maar met de juiste presentatie van de behandeling en de motivatie van de patiënt kunnen de gewenste resultaten worden bereikt. Zelfs als de patiënt fineren wil laten plaatsen, is een zo licht mogelijke kleur van de tanden goed voor de esthetiek en het levensechte uiterlijk van de fineren.

  1. Haywood VB. The “bottom line” on bleaching Inside Dentistry. 2008;4(2):82-89.
  2. Haywood VB, Leonard RH, Dickinson GL. Efficacy of six months of nightguard vital bleaching of tetracycline-stained teeth. J Esthet Dent. 1997;9:13-19.
  3. Haywood VB, Sword RJ. Bleken van tetracycline-bevlekte tanden. Inside Dentistry. 2018;14:38-44.
In de kolom Ask the Expert vindt u antwoorden op uw meest dringende klinische vragen, gegeven door het online panel van belangrijke opinieleiders van Dimensions of Dental Hygiene, waaronder: Jacqueline J. Freudenthal, RDH, MHE, over anesthesie; Nancy K. Mann, RDH, MSEd, over culturele competentie; Claudia Turcotte, CDA, RDH, MSDH, MSOSH, over ergonomie; Van B. Haywood, DMD, en Erin S. Boyleston, RDH, MS, over esthetische tandheelkunde; Michele Carr, RDH, MA, en Rachel Kearney, RDH, MS, over ethiek en risico management; Durinda Mattana, RDH, MS, over fluoride gebruik; Kandis V. Garland, RDH, MS, over infectie controle; Mary Kaye Scaramucci, RDH, MS, over het slijpen van instrumenten; Stacy A. Matsuda, RDH, BS, MS, over instrumentatie; Karen Davis, RDH, BSDH, over verzekeringscodering; Cynthia Stegeman, EdD, RDH, RD, LD, CDE, over voeding; Olga A.C. Ibsen, RDH, MS, over orale pathologie; Jessica Y. Lee, DDS, MPH, PhD, over pediatrische tandheelkunde; Bryan J. Frantz, DMD, MS, en Timothy J. Hempton, DDS, over parodontale therapie; Ann Eshenaur Spolarich, RDH, PhD, over farmacologie; en Caren M. Barnes, RDH, MS, over polijsten. Log in op dimensionsofdentalhygiene.com/asktheexpert om uw vraag in te dienen.

Van Dimensions of Dental Hygiene. November 2018;16(11):46.