Horen vs. luisteren

Als het gaat om de overeenkomsten tussen luisteren en horen, is de enige overeenkomst dat je je oren voor beide gebruikt. Daarna zijn ze heel verschillend. Is er bijvoorbeeld wel eens een werknemer uw kantoor binnengekomen terwijl u achter de computer zat? Je hebt het druk, je hebt dingen te doen, dus terwijl zij daar staan en met je praten, is je lichaam naar de computer gericht, je ogen zijn op de computer gericht en een oor, of misschien twee, is gewijd aan de arme ziel aan de andere kant van je bureau.

afgezien van de afschuwelijke lichaamstaal die je laat zien (“Wat ik aan het doen ben op de computer is belangrijker dan jij”), luister je waarschijnlijk niet echt naar wat de persoon je vertelt. Ik sprak onlangs met managementexpert Don Andersson over het verschil tussen de twee en hoe we onze luistervaardigheid kunnen verbeteren.

“De meesten van ons zijn begiftigd met het vermogen om te horen, maar weinigen van ons hebben het horen verfijnd tot de kunst van het luisteren,” zegt hij. “We hebben de neiging om defensief te zijn als we horen. Meestal verwachten we dat mensen dingen zeggen die in onze categorieën passen, dus we staan niet zo open voor wat ze zeggen als we zouden kunnen.”

Zodra de ander begint te spreken, zijn we vaak al bezig met het voorbereiden van ons antwoord, nog voordat ze tien woorden uit hun mond hebben.

“Een deel van de tijd als we luisteren, horen we een paar woorden en springen we in de montagekamer van onze geest om een antwoord voor te bereiden voordat we aandacht hebben besteed aan alles wat ze zeggen,” zegt Andersson. “

De volgende keer dat je met iemand in gesprek bent, of een ander afluistert, kijk dan eens hoe vaak de ene partij de andere onderbreekt voordat hij of zij klaar is met spreken. Ga bij jezelf na of je de neiging krijgt om in te springen voordat de ander klaar is. We zijn zo’n magnetron, drive-thru, high-speed samenleving deze dagen, we zijn rush-rush-rush, zelfs als het gaat om de kunst van het gesprek.

Om je responsieve luistervaardigheden te verbeteren, Anderson suggereert u recapituleren wat de persoon zegt nadat hij of zij klaar is met spreken om ervoor te zorgen dat je het goed hebt, a la, “Hier is wat ik heb je horen zeggen, vertel me wat ik misschien onjuist heb gehoord.”

“De meeste mensen zullen echt open staan voor dat,” zegt hij. “De meesten willen weten of je echt geluisterd hebt, of je het er nu mee eens bent of niet.”

Dan is er nog de vaardigheid om te luisteren naar wat er niet gezegd wordt. Als je denkt dat iemand iets achterhoudt of niet alles zegt wat hij of zij wil, reageer dan met een simpel “Zoals…”, “Omdat…” of “En…”

“Vaak kan ik een woord als ‘omdat’ gebruiken en mijn mond houden en naar ze luisteren,” zegt Andersson.

Volgende week zal hij meer advies geven over het verbeteren van je luistervaardigheden.

Lees meer over dit onderwerp

De Andersson Group